Borçların Yeniden Yapılandırılması - Son Dakika
Yerel

Borçların Yeniden Yapılandırılması

MESKOP başkanı Çınar: "Yapılandırmayla birlikte piyasadan alacağımız 8 milyon 500 bin liralık borç şimdi 4 milyon 500 bin liraya düşüyor"

29.09.2014 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif (MESKOP) Başkanı Recep Çınar, Torba Yasa çerçevesinde borçların yapılandırılmasıyla ilgili, "Yapılandırmayla birlikte piyasadan alacağımız 8 milyon 500 bin liralık borç şimdi 4 milyon 500 bin liraya düşüyor" dedi.

Çınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Torba Yasa olarak bilinen 6552 Sayılı Kanun kapsamında, 30 Nisan tarihine kadar tüm tahakkuk etmiş temerrüt faizlerinin silineceğini söyledi.

Silinen temerrüt alacaklarının 4 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Çınar, 30 Nisan tarihine kadar ödenmemiş borçların Torba Yasa kapsamında yeniden yapılandırılacağını, borçların peşin, 6, 12, 18 ay taksit olmak üzere 4 ödeme seçeneği ile ödenebileceğini belirtti.

Kooperatif kapsamında bulunan yaklaşık 550 esnaftan 8 buçuk milyon lira alacaklarının bulunduğunu vurgulayan Çınar, "Bu yapılandırma çerçevesinde piyasadan alacağımız 8 milyon 500 bin liralık borç şimdi 4 milyon 500 bin liraya düşüyor. Yani yapılandırma çerçevesinde 4 milyon liralık borcu silmiş olacağız. İl genelinde ise kooperatiflerimizin yaklaşık 3 bin esnaf ve sanatkardan yine yaklaşık olarak 35 milyon lira alacağı var. Bu paranın da yarısı yapılandırma ile silinmiş oldu" diye konuştu.

Kooperatif olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini belirten Çınar, esnafın da üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Borçların taksitli olarak ödeme şekilleri hakkında bilgi veren Çınar, şöyle konuştu:

"Esnaf ve sanatkarlarımız ödemelerini peşin olarak yaparlarsa borcun intikal ettiği tarihten itibaren borç miktarının sadece ana parasını ödeyecekler. Borçların faizleri alınmayacak. Esnaflarımız eğer borçlarını 6 ay taksitle ödemek isterlerse borcunun taahhüt ettiği tarihten itibaren yüzde 6 oran üzerinden faiz hesaplanıp ödemesi alınacak. 12 ay taksitli seçeneğinde yüzde 12, 18 ay taksit üzerinden yüzde 18 faiz oranı hesaplanarak ödemeleri alınacak. 1 Mayıs ile 24 Eylül tarihleri arasında borçları takibe intikal edenler için ise takip intikal ettiği tarihteki tutarın tamamının peşin ödenmesi halinde gecikme faizi tahsil edilmeyecektir."

Yapılandırmanın borçlarını düzenli olarak ödeyen esnaflara zarar verdiğini ifade eden Çınar, son 10 yıl içinde 4 tane yapılandırma olduğunu hatırlatarak "Bu yapılandırmada ilk defa borçların faizleri tamamen silindi. Bize göre artık bu yapılandırmalar son bulmalı. Çünkü borçlarını ödeyemeyip takibe düşenler için bir güzellik yapılırken, borçları düzenli olarak ödeyenler içinde bir güzellik yapılması gerekir. Burada borçlarını ödeyenlerini de unutmamak gerekirdi" dedi. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Borçların Yeniden Yapılandırılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement