Borsa İstanbul, Awdc ve Mib Mutabakat Zaptı İmzaladı - Son Dakika
Ekonomi

Borsa İstanbul, Awdc ve Mib Mutabakat Zaptı İmzaladı

Borsa İstanbul, Antwerp Dünya Elmas Merkezi (AWDC) ve Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye ile Belçika arasındaki elmas ticaretinin geliştirilmesi amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.

27.04.2015 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul, Antwerp Dünya Elmas Merkezi (AWDC) ve Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye ile Belçika arasındaki elmas ticaretinin geliştirilmesi amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, dünyanın en önemli elmas merkezlerinden olan Belçika'nın Antwerp kentinde, elmas sektörü firmalarınca kurulan ve elmas ticaretinin Belçika'da geliştirilmesi için çalışmalar yapan AWDC'nin temsilcileri ile Antwerp Valisi Cathy Berx'ün de bulunduğu, Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter de Crem başkanlığındaki ticaret heyeti önemli bir iş birliği için İstanbul'a geldi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, AWDC Başkanı Stephane Fischler ve MİB Başkanı Ayhan Güner, Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter de Crem'in katılımıyla mutabakat zaptı imzaladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç, 2012 yılında Türkiye finans piyasalarında faaliyet gösteren üç borsanın, Borsa İstanbul çatısı altında birleşmesiyle hem finans piyasalarının hem de bu piyasalarla ilişkili sektörlerin gelişmesi adına önemli bir adım atıldığını vurguladı. Dinç, şunları kaydetti:

"Daha önce İstanbul Altın Borsası kimliğiyle faaliyet gösteren ve birleşme sonrası borsamızda Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası olarak faaliyetlerine devam eden piyasamızda, kuyumculuk sektörünün en temel ham maddeleri olan altın, gümüş gibi kıymetli madenler ile elmas, yakut, zümrüt, inci gibi kıymetli taşlar piyasa kuralları çerçevesinde üyelerimiz tarafından alınıp satılabilmektedir. Ülkemiz, önemli yeri olan bu sektör açısından dünyada; altın mücevherat üretiminde 3'üncü, toplam fiziki altın talebinde 4'üncü, mücevherat tüketiminde 5'inci, Merkez Bankası rezervlerinde 11'inci, altın mücevher ihracatında 2'nci ve genel olarak sektörde 5'inci sırada yer aldı."

Belçika Dış Ticaret Bakanı de Crem de Antwerp'te elmas ticaretinin 500 yıldan daha uzun bir geçmişi olduğunu belirterek, "Dünyadaki ham elmasın yüzde 84'ü, işlenmiş elmasın ise yüzde 50'si Antwerp'te ticarete konu oluyor. Geçen yıl toplam elmas ticareti 58 milyar dolara yükseldi. Günlük bazda 600 sevkiyat yapılıyor, bu da 260 milyon dolara denk geliyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un kıtalar arasında bir köprü olduğuna dikkati çeken de Crem, Türkiye'de yıllık yaklaşık 235 milyon dolarlık iç elmas tüketimi olduğunu, Türkiye'nin yıllık 2,2 milyar dolarlık mücevher ihracatı yaptığını vurguladı.

De Crem, geçen yıl Türkiye'ye 20 milyon dolara eş değer olan 11 bin karattan biraz daha fazla işlenmiş elmas ihraç ettiklerini, bu mutabakat zaptıyla bunu artırmak istediklerini kaydetti.

"Bu birlik ve beraberlik üçüncü ülkelere mücevher satışının önünü açacak"

AWDC Başkanı Stephane Fischler ise 2020 yılı için bir yol haritası belirlediklerini belirterek, "Bu yol haritası, refahın artırılması anlamında Türkiye'nin 2023 vizyonuna benziyor. Dünyanın en büyük elmas ticareti olan Antwerp'te, karat, netlik, kesim ve renkten oluşan ve 4C olarak anılan elmas kriterlerine, 'güveni' de ekledik. Öyle bir altyapı inşa edeceğiz ki; hem sektör gelişecek hem de kriterleri 5C'ye taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

Antwerp Valisi Cathy Berx de Antwerp'in İstanbul'un ancak yarısı kadar olduğunu, buna karşın Belçika ekonomisinin önemli bir kısmını karşıladıklarını aktardı.

Antwerp'in, Teksas'tan sonra dünyanın ikinci büyük petro-kimya bölgesi olduğunu vurgulayan Berx, "Antwerp için uzun vadeli bir strateji planı hazırlandı. Bunun en önemli amaçlarından biri büyüme ve inovasyon, ikincisi ise güven sağlamak" dedi.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner ise Belçika'nın elmas ticareti, Türkiye'nin ise elmas montürü konusunda usta olduğunu, her iki ülkenin güçlerini birleştirmesi gerektiğini, bu birlik ve beraberliğin üçüncü ülkelere mücevher satışının önünü açacağına inandığını kaydetti.

Güner, borsa kurmaları, HRD'nin Türkiye'de şube açmış olması ve üretim kapasitesi konusunda Çin ile Hindistan'dan sonra Türkiye'nin üçüncü sırada yer alması gibi olumlu gelişmeler sonucu, İstanbul Fuarı'nın bu yıl yabancı misafir sayısını artıran tek fuar olduğunu aktardı. Güner, bu olumlu gelişmelerin Türk mücevher sektörü adına geleceğe umutla bakmalarını sağladığını vurguladı.

HRD Antwerp Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Michel Janssens ise Antwerp'in elmasla ilgili dünya çapındaki tecrübesine "derecelendirmeyi" de ekleyeceklerini belirtti.

Janssens, Türkiye'nin, Belçika'dan ulaşamadıkları pazarlara açılmalarını sağlayacağını, elmas ticaretini sadece Türkiye'de değil buranın etrafında da geliştireceklerini anlattı.

Belçikalı ticaret heyetinin ziyareti esnasında, uluslararası elmas sertifikaları veren derecelendirme kuruluşu HRD Antwerp Türkiye binasının resmi açılışı da yapıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Borsa İstanbul, Awdc ve Mib Mutabakat Zaptı İmzaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte
    18:35 İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce Çatalca’nın köylerini ziyaret etti, sonra Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu. Cumhuriyet rejiminde yöneticilerin vatandaşa had bildiremeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, "Cumhuriyette yönetici, vatandaşına bakarken haddini bilecek haddini. Öyle oy verenmiş, oy vermeyenmiş… Yok, o devir bitti. Öyle mülk sahibi falan yok. Mülk sahibi, 86 milyon yurttaş. Onun için, ‘Ben karar verdim, olacak!’ O iş bitti kardeş. Kanal İstanbul gibi felaket projelerine nasıl ‘dur’ dediysek, ‘dur’ demeye devam edeceğiz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi. İmamoğlu, iktidarın ekonomi karnesini değerlendirirken de "Bir kişi çıktı, ‘Ekonomiyi ben bilirim’ dedi; yandık. ‘Ben ekonomistim’ dedi mi? Dedi. O gün yandık işte. Ekonomi yüzümüze bir daha gülmedi... Yakında enflasyonu suçlarsa, şaşırmayın. ‘Bütün suç enflasyonda’ derse, şaşırmayın" diye konuştu.

  • İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı
    18:28 İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı

    İran'da 20 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki nevruz tatili, Van'ın beklentilerini karşılamadı. Her yıl nevruz tatilinde Van'a gelen İranlı turistler, bu yıl beklentileri karşılamadı. Oteller boş kaldı ve esnaf hayal kırıklığına uğradı. İranlı misafirlerin Van ekonomisi için önemli olduğu belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı
    18:27 BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 değer kazanarak 9.079,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,25, holding endeksi yüzde 3,45 değer kazandı. En çok kazandıran sektör endeksi ulaştırma oldu.

  • Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı
    18:18 Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından özel bankalar da emeklilere verilecek promosyon ödemelerine dahil oldu. Kamu bankalarının belirlediği 8-12 bin lira arasındaki promosyon miktarlarına özel bankaların da uyacağı belirtiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım
    17:48 Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'ye yapılan yatırımları tek tek sıraladı. Son 21 yılda Kocaeli'ye 305 milyar liraya yakın yatırım yapıldı. Yatırımlar arasında eğitim, gençlik ve spor, sağlık, konut, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım, sanayi ve teknoloji gibi alanlar bulunuyor.

  • Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti
    17:46 Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti. Bakan Bayraktar, esnafın sıkıntılarını dinledi ve belediye başkanlarıyla buluşmak için Uşak Belediyesi'ne geçti.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.


Advertisement