Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya Sırbistan'da - Son Dakika
Politika

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya Sırbistan'da

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya Sırbistan\'da

Lagumciya, Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç ile görüştü Lagumciya: ''Sırbistan AB'ye doğru büyük adımlarla ilerliyor.

20.08.2014 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Sırbistan'ın AB'ye doğru büyük adımlarla ilerlediğini belirterek, "Bu Bosna Hersek için önemli bir gelişme. Bosna Hersek'in de Sırbistan'a bu yolda katılacağını, beraber AB'ye doğru daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum" dedi.

Lagumciya, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile başkent Belgrad'da biraraya geldi.

Lagumciya, Sırbistan Sarayı'nda gerçekleşen toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, yapılan temasların iki ülke arasındaki ilişkileri ve işbirliğini geliştirmek amaçlı olduğunu söyledi.

Sırbistan ve Bosna Hersek'in ikili ilişkilerinin geçmişe göre çok daha olumlu bir noktada olduğunu aktaran Lagumciya, "İşbirliğimizi geliştirmemiz çok önemli çünkü, AB'den ancak birlikte gerçekleştirdiğimiz projeler için maddi yardım alabiliriz. Sırbistan AB'ye doğru büyük adımlarla ilerliyor. Bu Bosna Hersek için önemli bir gelişme. Bosna Hersek'in de Sırbistan'a bu yolda katılacağını, beraber AB'ye doğru daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Lagumciya, "Uluslararası toplumun Batı Balkan ülkelerini unutmaması" çağrısında bulunarak, bu ülkelerin AB'ye üye olmasının herkesin çıkarları doğrultusunda olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek ve Sırbistan vatandaşlarının Ukrayna, Suriye, Irak ve diğer savaş bölgelerindeki çatışmalarda yer alması konusunda ise her iki bakan, bu tür davranışların ülke çıkarlarına karşı olduğunu belirtiler.

Lagumciya bu sorunun kökten çözülmesi gerektiğini savunarak, "Bu insanlar neden savaşa gidiyor? Bence yaşadığımız son 20 yıldır başımıza gelenlerden dolayı. Bu zaman diliminde farklı ideolojiler halkımızı böldü, dolayısıyla insanlar buraya değil de başka bir yere ait olduklarını hissediyor" şeklinde konuştu.

-"Sırbistan Bosna Hersek'in tamamıyla iyi ilişkiler istiyor"

Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç de Sırbistan'ın bu tür şeylerin önüne geçmek için "yapılabilecekler listesi" hazırlaması gerektiğini söyledi. Sırbistan vatandaşlarının dünyanın farklı bölgelerinde savaşlara katılmasının ülke çıkarlarına karşı olduğunu belirten Daçiç, gelecekte bu eylemleri gerçekleştiren vatandaşların ceza ile engellenebileceğini vurguladı.

Daçiç, iki ülkenin ortak AB yolunu desteklediğini, aynı zamanda Sırbistan'ın Bosna Hersek'in bütünüyle iyi ilişkiler geliştirmek istediğini belirtti.

İki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin iyi olduğunu ifade eden Daçiç, şunları kaydetti:

"Biz sadece Bosna Sırp Cumhuriyeti ile değil, Bosna Hersek'in diğer entitesi olan Bosna Hersek Federasyonu ve başkent Saraybosna'yla da iyi ilişkiler istiyoruz. İlişkilerimiz yükselişte, bunun devamını bekliyoruz. Sırbistan ve Bosna Hersek birbirleri için çok önemli ekonomik partnerlerdir, aramızdaki dış ticaret hacmi yaklaşık 1 milyar 250 milyon avro. Birlikte hareket edersek daha etkili olabiliriz."

Bosna Hersek ve Sırbistan'da yaşanan sel felaketinin ardından Brüksel'de düzenlenen bağış konferansının başarısına da dikkati çeken Daçiç, "Umarım bundan sonra sadece doğal afetler yüzünden birlik olmayacağız ve siyasi ilişkilerimizi daha da ilerleteceğiz. Sırbistan, Bosna Hersek'in istikrarını destekliyor ve aynı zamanda ekonomisinin de gelişmesini istiyor" ifadesini kullandı.

Bu arada Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya, Sırbistan temasları kapsamında Başbakan Aleksandar Vuçiç tarafından da kabul edildi. - Sırbistan

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Lagumciya Sırbistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement