Bosna Hersek'te "5. Balkanlar'da İslam Medeniyeti" Kongresi - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek'te "5. Balkanlar'da İslam Medeniyeti" Kongresi

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Balkanlar'da İslam Medeniyeti Kongresi Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

21.05.2015 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Balkanlar'da İslam Medeniyeti Kongresi Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile Saraybosna Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ve 23 Mayıs'a kadar devam edecek kongreye, dünyanın birçok ülkesinden yaklaşık 60 bilim adamı ve akademisyen katılıyor.

IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, kongrenin açılışından önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, IRCICA'nın kurulduğu günden beri Osmanlı milletlerin tarihi, kültürü, medeniyeti ile ilgili çeşitli kongreler ve projeler düzenliğini söyledi.

Eren, "Balkanlarla ilgili olarak 2000 yılında başladığımız 'Balkanlar'da İslam Medeniyeti' kongrelerimizle İslam'ın Balkanlar'a girişi, bu bölgedeki tarihi, kültürü, yazılı mirası, mimari eserleri, İslam medeniyetinin bütün ürünlerini konu alan bir organizasyon yaptık" dedi.

Kongrenin bugüne kadar Bulgaristan, Arnavutluk, Romanya ve Makedonya'da düzenlendiğini anlatan Eren, "Bu beşinci kongremizde, Balkanlar'da İslam'n tarihi, kültürü, medeniyeti konularında yeni tebliğler sunulacak. Bu tebliğleri kitap olarak da yayınlayacağız. Kongreye değişik ülkelerden 60'ın üzerinde bilim adamı katılıyor" diye konuştu.

Saraybosna Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enes Kariç ise bu kongrede devlet sistemlerini ve tarihi dönemlerini aşan bir medeniyetin analiz edildiğini söyledi.

Kariç, IRCICA'nın İslam İşbirliği Teşkilatı içinde yer alan en önemli enstitülerden biri olduğunu belirterek, Bosna Hersek'te düzenlenen projelere sürekli destek verdiğini, bundan dolayı genel müdür Eren'e teşekkürlerini dile getirdi.

Uluslararası "Balkanlar'da İslam Medeniyeti" Kongresi 23 Mayıs tarihine kadar başkent Saraybosan'daki Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde devam edecek.

Kongre Balkanlar'da İslam Tarihi ve Medeniyetinin farklı yönlerini ortaya koymayı amaçlıyor. Kongrenin konuları arasında, Balkanlar'da İslam ve Osmanlı tarihi ve medeniyetinin yanı sıra, bilimler tarihi, felsefe, teknoloji, sanat, dil ve edebiyat, entelektüel etkileşimler, İslam medeniyetinin maddi (mimari ve yazılı miras vs.) ve manevi (sözlü gelenek, ibadetler, kültürün soyut yönleri) kültür mirası olacak.

Kongre İslam medeniyetinin bölgedeki rolü ve önemi ile tarihi geçmişini ele almanın yanı sıra bölge halkları arasındaki kültürel işbirliğinin muhtemel veçhelerini inceleyecektir. Aynı zamanda Balkanlar'da İslam tarihi ve medeniyetiyle alakalı olarak yapılan çalışmalar ile ortaya çıkan problemler değerlendirilecektir.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek'te '5. Balkanlar'da İslam Medeniyeti' Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement