Bosna Hersek'te 504. Ayvaz Dede Şenlikleri - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek'te 504. Ayvaz Dede Şenlikleri

Ayvaz Dede Şenlikleri'ne katılmak üzere ülkenin farklı yerlerinden Karaula kasabasına gelen atlı birlikler, yarın merkezi programın düzenleneceği Prusac kasabasına doğru yola çıktı Travnik Müftüsü Adiloviç: ''Ayvaz Dede'nin unutulmasına izin vermeyeceğiz''

21.06.2014 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden biri olan Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, 504 yıldır düzenlenen etkinlikler kapsamında, ülkenin çeşitli kentlerinden ellerinde Osmanlı'yı simgeleyen sancaklarla Karaula kasabasına gelen atlı birlikler, yarın merkezi programın yapılacağı Prusac (Akhisar) kasabasına doğru yola çıktı.

Geleneksel kıyafetleri ve başlarındaki kırmızı fesleriyle Karaula'da buluşan 70 kadar atlı, tekbir ve ilahiler eşliğinde Prusac'a hareket etti. Travnik Müftüsü Ahmed Adiloviç, atlı birlikleri dua ile yolcu etti.

Adiloviç, yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin beş asırdan fazla zamandır sürdürülen önemli bir organizasyon olduğunu belirterek, gelecek yıllarda da bu organizasyonu düzenlemeye gayret edeceklerini kaydetti.

Ayvaz Dede Şenlikleri'nin ülkedeki Boşnaklar açısından büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Adiloviç, "Ayvaz Dede'nin unutulmasına izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Bu sabah yola çıkan atlı birlikler, önce Donyi Vakuf şehrine ulaşacak. Burada düzenlenecek karşılama törenin ardından atlılar, Prusac kasabasına doğru yola devam edecek.

Etkinliği katılacak olanlar, Ayvaz Dede'nin yaklaşık 504 yıl önce Prusac kasabasında yaşanan kuraklık nedeniyle, yakınlardaki dağda 40 gün dua ettikten sonra su bulduğu bölgeye geçerek, dua edecek. Ayvaz Dede Şenlikleri, Kur'an-ı Kerim ve ilahi okunmasının ardından kılınacak öğlen namazı ve mehter konseriyle son bulacak.

-Ayvaz Dede kimdir?

Ayvaz Dede, Anadolu'dan bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı Donyi Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu.

Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 504 yıldır Ayvaz Dede Şenlikleri'ne ev sahipliğini yapıyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek'te 504. Ayvaz Dede Şenlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement