Bosna Hersek'te 504. Ayvaz Dede Şenlikleri - DONYİ - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek'te 504. Ayvaz Dede Şenlikleri - DONYİ

Bosna Hersek'te düzenlenen 504. Ayvaz Dede Şenlikleri kapsamında ülkenin farklı şehirlerinden gelerek Karaula kasabasından bu sabah Prusac'a hareket eden atlı birlikler, Donyi Vakuf şehrinde binlerce vatandaş tarafından karşılandı.

21.06.2014 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'te düzenlenen 504. Ayvaz Dede Şenlikleri kapsamında ülkenin farklı şehirlerinden gelerek Karaula kasabasından bu sabah Prusac'a hareket eden atlı birlikler, Donyi Vakuf şehrinde binlerce vatandaş tarafından karşılandı.

Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden biri olan Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına düzenlenen ve Bosna Hersek'in en uzun soluklu etkinliği olan Ayvaz Dede Şenlikleri bu yıl da renkli görüntülere sahne oluyor.

Geleneksel kıyafetleri, kırmızı fesleri ve ellerinde taşıdıkları Osmanlı'yı temsil eden sancaklarla bu sabah Karaula'dan yola çıkan atlı birlikler, Donyi Vakuf'ta vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Merkezi programın yapılacağı Prusac'a giden atlı birliklerin geçişi, ilgiyle izlendi.

Donyi Vakuf şehrinin ana caddesine sağlı sollu dizilen vatandaşlar, ellerindeki Türkiye ve Bosna Hersek bayraklarıyla atlı birliklerin geçişini izledi. Geçiş sırasında, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü de konser verdi. Mehteran bölüğüne yoğun ilgi gösteren vatandaşları, Mehter Takımına alkışlarla eşlik etti.

Bu arada, bazı binicilerin geleneksel kıyafetleri yerine Dünya Kupası'nda mücadele eden Bosna Hersek A Milli Futbol Takımı forması giymesi dikkat çekti.

Ayvaz Dede Şenlikleri Organizasyon Kurulu Başkanı Nusret Avdibegoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenliklerin özellikle son 20 yıldır büyük bir manevi hava içerisinde organize dildiğini belirterek, ''Bugünkü bu geçiş töreni, bu akşam düzenlenecek zikir programı ve yarınki duamızın, insanlar arasındaki sevgi ve hoşgörü duygularını uyandıracağına inanıyorum'' dedi.

- Merkezi etkinlik yarın yapılacak

Etkinliği katılacak olanlar, Ayvaz Dede'nin yaklaşık 504 yıl önce Prusac kasabasında yaşanan kuraklık nedeniyle, yakınlardaki dağda 40 gün dua ettikten sonra su bulduğu bölgeye geçerek, dua edecek. Ayvaz Dede Şenlikleri, Kur'an-ı Kerim ve ilahi okunmasının ardından kılınacak öğlen namazı ve mehter konseriyle son bulacak.

- Ayvaz Dede kimdir?

Ayvaz Dede, Anadolu'dan bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı Donyi Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu.

Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 504 yıldır Ayvaz Dede Şenlikleri'ne ev sahipliğini yapıyor.

Bosna Hersek\'te 504. Ayvaz Dede Şenlikleri - DONYİ
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek'te 504. Ayvaz Dede Şenlikleri - DONYİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement