Bosna Hersek'te Ayvaz Dede Şenlikleri - - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek'te Ayvaz Dede Şenlikleri -

Bosna Hersek'te 504'üncüsü düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, Ayvaz Dede'nin 40 gün 40 gece dua ettiği yerde binlerce kişinin katılımıyla kılınan namaz ve edilen duanın ardından sona erdi.

22.06.2014 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'te 504'üncüsü düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, Ayvaz Dede'nin 40 gün 40 gece dua ettiği yerde binlerce kişinin katılımıyla kılınan namaz ve edilen duanın ardından sona erdi.

Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden biri olan Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına düzenlenen ve Bosna Hersek'in en uzun soluklu etkinliği olan Ayvaz Dede Şenlikleri bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikler kapsamında günler öncesinde ülkenin farklı şehirlerinden ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklarla yola çıkan atlı birlikler, sabahın erken saatlerinde törenin yapıldığı Prusac kasabasına ulaştı.

Bosna Hersek'in yanı sıra Türkiye, Avustralya, Norveç, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerden gelen sancaklar, Prusaç kasabasındaki etkinlik alanına ulaştırılmak üzere "bayraktar" olarak adlandırılan çeşitli illerdeki Boşnak temsilcilere verildi.

Şenliklerin düzenlendiği Prusac'a başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeden çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinliklere katılanlar atlı birlikler öncülüğünde, inanışa göre 504 yıl önce yaşanan kuraklık sırasında Ayvaz Dede'nin 40 gün 40 gece boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı kayalık alanına doğru yürüyerek hareket etti. Yaklaşık 8 kilometrelik yolun ardından binlerce kişi, ilk olarak kayanın yarılıp suyun çıktığına inanılan alanda dua etti.

- Mehter ve semazen gösterisi

Daha sonra merkez etkinliklerin yapılacağı alana gidenler için, Türkiye'den gelen Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü ve Bursa Orhangazi Belediyesi Semazen Ekibi gösteri düzenledi. Mehter ve semazen gösterisi, Boşnaklarca ilgiyle izlendi.

Ayvaz Dede Şenlikleri Organizasyon Kurulu Başkanı Nusret Abdibegoviç törende yaptığı konuşmada, 1994 yılında Travnik Müftülüğü görevine getirildikten sonra çalışma arkadaşlarıyla birlikte Ayvaz Dede Şenlikleri'nin organizasyonuna büyük önem verdiklerini ve her yıl daha fazla içerikle bu organizasyonu düzenlediklerini kaydetti.

Ayvaz Dede gibi önemli şahsiyetlerin, bu topraklarda yüzyıllar boyunca korunduğunu vurgulayan Abdibegoviç, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin insanlara geçmişe yolculuk yapma imkanı sunduğunu söyledi.

- Türkiye'den katılım

Bu yılki şenliklere, dünyanın çeşitli yerlerindeki Boşnakların yanı sıra Türkiye'den de yoğun katılım oldu. Turizm acenteleri şenlikler için yüzlerce kişiyi Türkiye'den Bosna Hersek'e getirdi.

Etkinliğe, Bosna Hersek Reis-ul Ulema Yardımcısı Husein Smayiç, Travnik Müftüsü Ahmed Adiloviç, Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, Donyi Vakuf Başimamı Esad Slipac, Türkiye'nin Saraybosna Din İşleri Müşaviri Hasan Atlı ve diğer konuklar katıldı.

- Ayvaz Dede

Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl binlerce kişinin katılımıyla Bosna Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden olmakla birlikte, inanışa göre Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 504 yıl önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusaç kasabasındaki dağa geldi.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece dua eden Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslam'ı kabul etmesi nedeniyle de kutlandığı biliniyor.

Müslümanlar kadar Hristiyanların da inandığı efsanenin kahramanı Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 504 yıldır Ayvaz Dede Şenlikleri'ne ev sahipliği yapıyor.

Bosna Hersek\'te Ayvaz Dede Şenlikleri -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek'te Ayvaz Dede Şenlikleri - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement