Bosna Hersek ve Bilecik'teki Kurumlar Arasında "Kardeş Kurumlar" Köprüsü Kuruluyor - Son Dakika
Yerel

Bosna Hersek ve Bilecik'teki Kurumlar Arasında "Kardeş Kurumlar" Köprüsü Kuruluyor

Bosna Hersek ve Bilecik\'teki Kurumlar Arasında "Kardeş Kurumlar" Köprüsü Kuruluyor

Bosna Hersek ve Bilecik arasında gerçekleştirilen temaslar kapsamında, Bilecik Valiliği, Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere her iki ülkenin birçok kurumu arasında kardeş kurum uygulamasına geçilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştiriliyor.

05.08.2015 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek ve Bilecik arasında gerçekleştirilen temaslar kapsamında, Bilecik Valiliği, Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere her iki ülkenin birçok kurumu arasında kardeş kurum uygulamasına geçilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında; Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV) Başkanı Ali Canlısoy, BİGMEV Proje Müdürü Samir Vildiç, BİGMEV Sekreteri Cenita Kocaman ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Uzmanı Buğra Kanmaz, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'yı makamında ziyaret etti. BİGMEV Başkan Yardımcısı Canlısoy ve beraberindeki heyet, Bilecik Valiliği'ne gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından Belediye Başkanı Selim Yağcı ile görüştü.

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bosna Hersek'teki bir belediye ile Bilecik Belediyesi arasında kardeşlik protokolünün gerçekleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ziyaret dolayısıyla Vakıf Başkan Yardımcısı Canlısoy ve beraberindekilere teşekkür etti.

"BOSNA HERSEK, TÜRKİYE'NİN AVRUPA'DAKİ ÖNCÜ KARAKOLU KONUMUNDADIR"

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, ziyarette yaptığı konuşmada Bosna Hersek'ten Bilecik'e gerçekleştirilen ziyaretin önemine değinerek, her iki ülkenin birbirleriyle olan ilişkilerinin önemine değindi.

Konuşmasında; "Bosna Hersek, Türkiye'nin Avrupa'daki öncü karakolu konumundadır" ifadelerini kullanan Belediye Başkanı Selim Yağcı, şunları söyledi:

"Bosna deyince bizim ayrılmaz bir parçamız olduğu aklımıza geliyor. Ben şahsen 3 kez Bosna Hersek'i gezip görme fırsatı buldum. Mostar Köprüsü'nün açılışına gitmiştim. Bosna Hersek'te, buram buram Türk toprağı kokuyor. O özellikler hala duruyor, kaybolmamış ve bizlerin onları yaşatmak ve yeşertmemiz gerekiyor. Gerçekten insan duygulanıyor. Bosna Hersek, Türklerin Avrupa'daki öncü karakolu vaziyetinde. Oradaki kalenin ne kadar sağlam olması bizler için o derece önemlidir. Oradaki kaleler ve sınırlar ne kadar güven ve güç içinde olursa bizler de burada kendimizi o derece güven ve güçlü hissederiz. O anlamda bizler de yerel yönetimler olarak üzerimize ne düşerse zevkle ve keyifle yapmaya hazırız. Çünkü bizler Bosna Hersek'te adım attığımız her yerde tarihimizi görüyoruz."

"TÜRKİYE VE BİLECİK OLARAK HER ZAMAN YANINIZDAYIZ"

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetinin her anlamda Bosna Hersek ve diğer kardeş ülkelerin yanında olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Selim Yağcı, şöyle devam etti:

" Osmanlı Devleti, Bilecik ve buraya yakın bölgelerden çıkmış ama hep Avrupa ve Rumeli'yi hedef almış ve izlerini orada çok daha muhkem bir şekilde ortaya koymuş. Çünkü hep Cihat aşkıyla hareket etmiş. Orada da bu anlamda çok güzel izler bırakmışlar. Bizler de Türkiye Cumhuriyeti olarak sizin gibi gayretli ve çalışkan sivil toplum kuruluşlarının da yardımıyla o gelenekleri, görenekleri ve kadim tarihi ayakta tutmaya çalışacağız. Sizler de sağ olun böyle güzel ve anlamlı bir çalışmada bizlere yardımcı oluyorsunuz, bizlerin de katkı vermesine vesile oluyorsunuz. Bilecik tabi her zaman belirttiğimiz üzere Kuruluş ve Kurtuluşun şehri. Küçük ve mütevazi ölçekli bir şehir ancak tarihi ve kültürel anlamda ciddi referansları olan tarihi bir yer. Biz Bilecik'i; Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek, kuruluş ve kurtuluşun beşiği, Şeyh Edebali diyarı, Osmanlı toprağı, Ertuğrul Sancağı Bilecik olarak tarif ediyoruz. Öyle de olunca bunun sorumluluğunu biliyoruz ve farkındayız. Burada yöneticilik yapmanın kuru kuruya bir iddiadan ibaret olmadığını biliyoruz. Bir misyonumuz ve buna yönelik şehirlerimizin bir vizyonunun olduğunu biliyoruz. İnşallah tarihi vizyonumuza uygun geçmiş ile gelecek arasında bir bağ kurarak, şehirlerimize bir vizyon kurmaya çalışıyoruz."

"ÜLKE VE ŞEHİR OLARAK DÜNDEN ÇOK DAHA İYİYİZ, YARIN DAHA İYİ OLMAK İÇİN EL BİRLİK İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Ülke ve şehir olarak dünden çok daha iyi olduklarını ve yarın daha iyi oylak için el birlik içinde çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Elhamdulillah ülke ve şehir olarak bugün dünden çok daha iyiyiz ve yarın daha iyi olmak için çok çalışmak gerektiğini de biliyoruz. Bunun için en temel şart birlik ve beraberliğimiz ile birbirimizi sevmemiz ve saymamız olduğunu da biliyoruz. Kardeşlik ve hoşgörüyü kendi içimizde yaptığımız sürece emin olun diğerlerinden çok daha önde oluruz. Bugün gerçekten güçlü bir Türkiye'ye ihtiyaç var. Bosna Hersek'in ihtiyacının olduğu gibi, Türki Cumhuriyetleri, Afrika ve güneyimizdeki tüm ülkelerin de ihtiyacı var. Türkiye'nin güçlü ve dimdik bir şekilde ayakta olması son derece önemlidir. Onun için bu topraklar üzerinde yaşayan herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Küçük fotoğrafa takılıp büyük fotoğrafı gözden kaçıkmamamız lazım. Biz büyük ve lider bir ülkeyiz." ifadelerini kullandı.

AMACIMIZ İKİ ÖNEMLİ KARDEŞ ÜLKENİN ASLINDA BÜTÜN KURUMLARINI KARDEŞ HALİNE GETİRMEKTİR"

BİGMEV Başkan Yardımcısı Ali Canlısoy ise BİGMEV Vakfı tarafından gerçekleştirilen çalışmalar hakkında Belediye Başkanı Selim Yağcı'ya bilgi verdi. Bosna Hersek ile birçok ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek üzerine kurulmuş bir vakıf olduklarını kaydeden Canlısoy, şunları söyledi:

"Vakıf olarak bizim Bosna Hersek ile iyi bir ilişkimiz var. Türkiye Cumhuriyeti ve hükümetin de Bosna Hersek ile iyi ilişikleri olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hem belediye başkanlığı döneminde hem de şimdi yakından takip ediyor. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile ilgili olarak da Bosna Hersek'le alakalı herkesin bilmediği bir husus var. Ahmet Davutoğlu, Malezya'da hoca iken savaş esnasında bizden gitmiş çok öğrencisi var. Bugün Bosna'daki idari kadronun birçoğunu Ahmet Bey bilir, çoğu öğrencisidir. Bundan dolayı Ahmet Bey ayrı bir ilgi de gösteriyor. Bizim vakfımızında da işlevi bu ilişkileri kolaylaştırmak ve aracılık etmektir. Sağolsun devlet büyüklerimiz de gerekli himayeleri gösteriyor. En son olarak Sayın Ali Babacan bizleri ziyaret etti. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) aracılığıyla yaklaşık bir yıldan itibaren Bilecik'i de ilgilendiren bir çalışmanın içindeyiz. Sayın Valimiz 10 ay önce bizleri ziyaret etmişti. Bosna'da birkaç gün gezmiştik. BEBKA'nın da aracılığıyla bir anlaşma ve protokol imzalamıştık. Amacımız iki önemli kardeş ülkenin, aslında bütün kurumları ile kardeş haline getirmektir."

"BİLECİK BELEDİYESİ'NİN BİLGİ VE TECRÜBESİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Konuşmasında; Bosna Hersek'teki belediyelerin Bilecik Belediyesi'nin bilgi ve tecrübesine ihtiyacı olduğunu dile getire Canlısoy, şöyle devam etti:

"Bizim bu noktadaki isteğimiz, buradaki bir belediyenin oradaki bir belediye ile, üniversitenin aynı şekilde oradaki bir üniversite ile sanayi kuruluşlarının oradaki bir kuruluşu ile irtibat ve kardeş kuruluş olmasıdır. Bunun için de Bilecik Belediyesi'nin kapısını çaldık. İstiyoruz ki Bilecik ile Bosna Hersek'in bir belediyesi arasında kardeşlik anlaşması ve protokolünü gerçekleştirelim. Karşılıklı olarak fikir ve tecrübe paylaşımında bulunalım. Sizlerin, onlara bir ağabeyilik yapmasını sağlayalım. Bunu çok rahat yapabiliriz ve çok da güzel olur."

EĞER TÜRKİYE ŞU ANKİ GÜCÜNDE OLMASA İDİ BİZ YAPTIKLARIMIZIN ANCAK ONDA BİRİNİ YAPABİLİRDİK"

Türkiye'nin güçlü bir devlet olmasının kendileri için taşıdığı anlama değinen Canlısoy, "Eğer Türkiye şu anki gücünde olmaza idi biz şu ana kadar yaptığımızın ancak onda birini yapabilirdik" ifadesini kullanarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bosna Hersek biliyorsunuz ki 20 yıllık bir ülke. Eğer Türkiye, bugünkü gücünde olmazsa bizler orada şu ana kadar yaptığımız çalışmaların ve başarıların yüzde 10'unu dahi elde edemezdik. Her türlü konuda Türkiye'den destek bulabiliyoruz. Bizim de bunu değerlendirmemiz lazım. Bizim yeni bir devlet olarak Bilecik ve bir şehir ile kardeş olmamız bizler için son derece önemli. Bazen çok ufak ve değersiz görünen bir nokta çok önemli gelişme ve sonuçları beraberinde getirebiliyor. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs ve terminal anlamındaki destekleri bizim için çok önemli bir durum. Yani bize ufak bir dokunuşu. Aynı şekilde Bilecik ve sizin bilgi ve birikimi çok önemli. Aynı şekilde üniversite ve ticaret sanayi odalarının bir iletişimi ve ilişkisi olsun. Bizim buna gerçekten çok ihtiyacı var. Eğer biz, bu çalışmaları yapmazsak başkaları yapıyor."

HEYETTEN KURUMLARA ZİYARETLER

Heyet, Bilecik Valiliği ve Bilecik Belediyesi'ne gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhalik Bakır, Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun ve Bilecikli İşadamları heyeti ile birer görüşme gerçekleştirdiler.İncelemeleri kapsamında Şeyh Edebali Türbesi'ni ziyaret eden heyete, Bilecik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Serkan Bircan ve Bilecik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden Arkeolog Umut Özdemir eşlik etti. Şeyh Edebali Türbesi'ndeki incelemelerde Özdemir heyete, Şeyh Edebali Türbesi, Tarihi Saat Kulesi ve Bilecik'in Kurtuluş mücadelesindeki yeri hakkında bilgiler aktardı.

Heyetin Bilecik'teki temasları, BEBKA Bilecik Yatırım Destek Ofisi'ndeki değerlendirme toplantısı ile son buldu. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bosna Hersek ve Bilecik'teki Kurumlar Arasında 'Kardeş Kurumlar' Köprüsü Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement