Bosnalı Kayıp Savaş Kurbanları Anıldı - Son Dakika
Güncel

Bosnalı Kayıp Savaş Kurbanları Anıldı

Bosna Hersek'teki savaşta öldürülen ancak cesetlerine hala ulaşılamayan kurbanlar için 30 "Ağustos Uluslararası Kayıplar Günü" dolayısıyla tören düzenlendi.

30.08.2015 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'teki savaşta öldürülen ancak cesetlerine hala ulaşılamayan kurbanlar için 30 "Ağustos Uluslararası Kayıplar Günü" dolayısıyla tören düzenlendi.

Başkent Saraybosna yakınlarındaki Vogoşça'da düzenlenen törene katılan kurbanların yakınları ve vatandaşlar, üzerinde öldürülenlerin isimlerinin yazılı olduğu kalp şeklindeki kağıt ve kırmızı gülleri, şehir meydanındaki anıta bıraktı.

Kurban yakınları, savaşın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hala bulunamayan kurbanların bir an önce bulunması için ilgili devlet kurumlarını göreve çağırdı.

Kayıp Aileleri Derneği Başkanı Ema Çekiç, burada yaptığı açıklamada, kayıp yakınlarının sevdiklerinden ayrıldıkları o günü aradan geçen zamana rağmen unutamadığını belirterek, "Onları aramaktan vazgeçemeyiz. Onları bulmak zorundayız" diye konuştu.

Savaşın ardından Vogoşça'da 400'e yakın kaybın olduğuna işaret eden Çekiç, bunların büyük çoğunluğunun toplu mezarlardan çıkarılıp defnedildiğini söyledi.

Vogoşça Belediye Başkanı Edin Smayiç de kayıpların aranıp bulunması sürecinin devletin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Kayıp yakınlarının, sevdiklerinin nerede olduğunu öğrenebilmek için insanüstü bir çaba sarf ettiğini vurgulayan Smayiç, devletin kayıp kişiler sorununun çözümü için daha ciddi çalışmalar yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Srebrenitsa'daki anma töreni

30 Ağustos Uluslararası Kayıplar Günü dolayısıyla, 1995 yılında soykırımın yapıldığı Srebrenitsa'da da anma töreni düzenlendi.

Kurban yakınlarınca düzenlenen törende konuşan Şefika Mustafiç, 1995 yılında iki oğlunu kaybettiğini ancak sadece birinin cesedine ulaşabildiğini belirterek, öldürüldüğünde sadece 16 yaşında olan oğlunun cesedine hala ulaşamadıklarını kaydetti.

Savaşta üç oğlunu ve eşini kaybeden Nura Mustafiç de oğullarından birinin cesedinin hala bulunamadığını ifade ederek, "Kayıpları arama süreci hızlandırılmalı. Hayat kısa. Yarın ölürsem, oğlumu arayacak hiç kimse kalmayacak" şeklinde konuştu.

Uluslararası Kayıplar Günü nedeniyle hala bin 400'e yakın kaybın bulunduğu Priyedor şehrinde de anma törenleri düzenlendi.

Öte yandan Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü, savaşta hayatını kaybeden ancak cesedine hala ulaşılamayan kurbanların sayısının 8 bin civarında olduğunu belirtiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosnalı Kayıp Savaş Kurbanları Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement