Böyle Aşiret Düğünü Görülmedi - Son Dakika
Güncel

Böyle Aşiret Düğünü Görülmedi

Böyle Aşiret Düğünü Görülmedi

Diyarbakır'ın tanınmış büyük aşiretlerinden biri olan Mala Haciya aşireti ileri gelenlerinden Ömer ve Mehmet Kaplaner'in çocukları Uğur ve Dilan hayatlarını birleştirdi.

27.10.2014 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Gözebaşı (Lasırin)bölgesindeki en büyük aşiretlerden biri olan Mala Haciya aşiretinin düğününe binlerce davetli katılırken, 3 gün 3 gece süren düğün için 500 küçükbaş hayvan kesildi.

Diyarbakır'ın tanınmış büyük aşiretlerinden biri olan Mala Haciya aşireti ileri gelenlerinden Ömer ve Mehmet Kaplaner'in çocukları Uğur ve Dilan hayatlarını birleştirdi.Merkez Sur ilçesine bağlı Köprübaşı köyü mezrasındaki kır düğününde hiçbir masraftan kaçınılmadı.

DİYARBAKIR-SİLVAN KARAYOLU'NDA SIKIŞMALAR OLDU

Mala Haciya aşireti ileri gelenlerinden Mehmet Kaplaner'in kızı ve Ömer Kaplaner'in oğlu için hazırlanan kır düğünü için 5 bin davetiye bastırıldı. Davetiyelerin dağıtımı yaklaşık 15 gün sürdü. Önceki gün yapılan düğünde Diyarbakır-Lice-Hazro ve Silvan karayolu araç trafiği düğüne gelmek için yola koyulan araçlar yüzünden kapandı. Düğüne gelen bine yakın araç Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Köprübaşı köyü Yeşilköy mezrasındaki kır düğünü için hazırlanan alana sığmayınca tarlalar içerisine park etmek zorunda kaldı. Kır düğününe Diyarbakır'daki birçok STK temsilcisi, siyasetçi, Diyarbakır'daki farklı aşiretlerin liderleri, din alimleri, iş adamları, köy ağaları ve vatandaşlar katıldı.

YEMEK FABRİKASI: "BİZ ALAMAYIZ SİZ VERİN"

Düğün için özel bir yemek fabrikası ile anlaşıldı. Yemek fabrikası istenilen sayıdaki yemek için et yetiştiremeyeceğini belirtmesi üzerine düğün sahipleri, Kırda kurulan seyyar mutfakta çalışan 15 aşçı ve 20 yardımcısının yaptığı yemekler ikram edildi. Düğünde 500 küçükbaş hayvan kesilirken, 2 tona yakın pirinç tüketildi. Düğünde ekmek için kurulan 10 tandırda kadınlar tandır ekmeği pişirdi.

ÇİFT ORKESTRA VE ÇİFT DAVUL ZURNA EKİBİ GÖREV ALDI

Kır düğünü için erkekler alanında 100 metre uzunluğunda gölgelikler yapıldı. Kadınlar için ise 4 kıl çadırı kuruldu. Yaklaşık 5 bin sandalye getirtildi. Düğünde çay, meşrubat, ayran ve su ihtiyacı için 200 kişi görev yaptı. Kır düğününde seslendirme için erkekler alanında iki müzisyen grubu ile iki davul zurna ekibi, kadınlar tarafında da yine bir orkestra ve davul zurna ekibi görev aldı. Düğün için kır alanda seyyar tuvalet ve mescitler kuruldu.

DOLARLAR HAVADA UÇUŞTU

Düğününde dolarlar havada uçuştu. Havaya savrulan dolarlar, orkestra görevlileri tarafından yerden avuçlanarak toplanırken, birçok kişi de havaya atacağı dolarları TL karşılığı yine orkestra ekibinden satın aldı. Havada uçuşan dolarların gölgesinde geçen düğünü izleyenler, "Ne krizi olursa olsun, bizde gelenek değişmek Diyarbakır düğünleri dolarsız olmaz" yorumunu yaptı.

KOBANE'YE DESTEK MESAJLARI VERİLDİ

Festival havasında geçen düğünde sık sık Kobane'deki direniş içinde çalınan parçalar eşliğinde halaylar çekildi. Düğünde kurulan uzun sofralarda binlerce kişiye aynı anda yemek verilirken, düğün sahiplerinin isteği üzerine düğün alanında bölge geleneklerinden olan havaya silah atma geleneği uygulanmadı. Düğüne gelen davetlilerden bizzat düğün sahipleri silah sıkmamaları yönünde ricada bulunuldu.

MUHTEŞEM HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ

Düğünde gece damat kına için alana getirildiğinde yüzlerce havai fişek atıldı. Havai fişekler ile yapılan gösteri görülmeye değerdi. Düğün için Diyarbakır ve çevre illerden gelen misafirlerin dağılmaya başlamasıyla Silvan-Diyarbakır ve Diyarbakır-Lice karayollarında yoğun bir trafik yaşandı.

KATILANLARA TEŞEKKÜR EDİLDİ

Düğünleri hakkında gazetecilere açıklama bulunan aşiretin ileri gelenlerinden Mehmet Kaplaner, gelenek göreneklere uygun bir düğün yapma kararı aldıklarını, bu nedenle kır düğününü tercih ettiklerini söyledi. Kaplaner, "Düğünümüz umduğumuzdan çok daha iyi geçti. Düğünümüze çok yoğun bir ilgi vardı. Katılan herkese teşekkür ederim" dedi. Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Böyle Aşiret Düğünü Görülmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement