Bozdağ: "Kim okul açmak istiyorsa Türkiye'de bu mümkündür" - - Son Dakika
Güncel

Bozdağ: "Kim okul açmak istiyorsa Türkiye'de bu mümkündür" -

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Yüksekova'dan herkese bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum, kim okul açmak istiyorsa Türkiye'de bu mümkündür.

19.09.2014 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, " Yüksekova'dan herkese bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum, kim okul açmak istiyorsa Türkiye'de bu mümkündür. İsteyen herkes okul açabilir. Kimse bunu istismar etmesin. Artık türkiye'de böyle bir yasak, ayıp yoktur" dedi.

Hakkari'deki temaslarının ardından helikopterle Yüksekova ilçesine gelen Bozdağ, 3. Tümen Komutanlığı'nda Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ ve kurum amirlerince karşılandı.

Buradan kaymakamlığa geçen Bozdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yüksekova ilçesinin ekonomisi ve hizmet noktalarıyla Türkiye'nin önemli noktalarından biri olduğunu bildirdi.

Van ve Hakkari'de yaptıkları çalışma ziyaretlerinin ardından Yüksekova ilçesinde hükümet ve devlet eliyle yapılan çalışmalar hakkında bilgi alacağını anımsatan Bozdağ, ilçede yapımı devam eden havaalanı inşaatını da inceleme imkanı bulduğunu söyledi.

Şırnak ziyareti sırasında aldığı bilgilere göre Şerafettin Elçi Havalimanı'nın bölgeye büyük bir canlılık kazandırdığını dile getiren Bozdağ, "Başlangıçta iki seferin konulduğu havaalanında şu anda haftada 24 sefer yapılıyor ve orada büyük bir canlanmaya neden olmuş durumda. Irak'tan pek çok insan Şerafettin Elçi Havalimanı'nı kullanarak Türkiye içine ve Türkiye dışına havayoluyla uçmayı tercih ediyor. Yüksekova havaalanı tamamlandığında burada da büyük bir ekonomik değişime dönüşüme katkı sağlayacaktır. İnşallah kısa süre içinde biter ve havadan da Yüksekova dünyaya bağlanma imkanı bulur. Bunun sevincini hep birlikte yaşarız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bozdağ, bir gazetecinin "HDP Kürtçe okul açmak için müracaat edeceğini açıkladı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Türkiye'de dil konusundaki yasakları hükümetlerimiz tamamen kaldırmıştır. Son 12 yıl içinde yaptığımız değişiklikler sonucu, başlangıçta sadece devlet televizyonunda belli saatlerde yayın varken, biz bunu sürekli şekilde değiştirdik. Özel radyo ve televizyonlara sürekli yayın yapma imkanı getirdik. Cezaevlerindeki dil yasağını kaldıran adım attık. Anadilde savunmayla ilgili değişimi Türkiye'de gerçekleştirdik. Ortaöğretim kurumlarına seçmeli ders olarak ilk kez Kürtçe dahil edildi, Kürt dili edebiyatı Kürtçe öğretmenliği bölümleri açıldı, şu anda Hakkari'ye Kürtçe öğretmen atamalarını gerçekleştirdik. 2013 sonunda özel öğretim kurumlarında Kürtçe veya diğer anadillerde eğitim vermenin yasal olarak yolunu açtık hükümet olarak da özel öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerden dar gelirli olanları da destekliyoruz" yanıtını verdi.

- "İsteyen herkes okul açabilir"

"Bugün ülkemizde Türkçe dışındaki herhangi bir anadilde özel öğretim kurumu açmanın önünde herhangi bir engel yoktur. İsteyen herkes bu anlamda bir eğitim kurumu açabilir" diyen Bozdağ, bunun için yasal izinleri alarak gerekli şartların yerine getirilmesine dikkati çekti. Bozdağ, Yüksekova'da dükkan açmak için bile esnaf odasına, avukat olmak için baroya müracaat edildiğini vurguladı.

Türkiye'de okul açmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat edilerek gerekli izinlerin alınması gerektiğini ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bunun tüm yolunu devlet açmıştır. Sonuna kadar herkese açıktır ancak son zamanlarda herhangi bir izne müracaat etmeden, bu imkandan yararlanmak için çaba göstermeden binaların önündeki levhaları değiştirerek 'biz eğitim vermek istiyoruz ama devlet mani oluyor' diye büyük bir kara propaganda var. Yasa var, imkan var. Çeşme burada, suyu gel doldur kimse bir şey demiyor ama çeşmeden su doldurmayıp başka yerden yaptığınızda bu iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Yüksekova'dan herkese bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum, kim okul açmak istiyorsa Türkiye'de bu mümkündür. İsteyen herkes okul açabilir. Kimse bunu istismar etmesin. Artık Türkiye'de böyle bir yasak, ayıp yoktur. İsteyenin istediği dilde eğitim verme ve alma hakkı ve imkanı vardır. Gelin bu hakkı kullanalım. Umarım bu yönde başvurular ve müracaat olur. Bunlar olduğunda gerekli izinler zaten şartlar yerine getirildiği takdirde kendilerine verilecektir."

Bozdağ, havaalanını havadan inceleme imkanını olduğunu ancak bu yıl açılabilme ihtimalini göremediğini söyleyerek, hükümet ve devlet tarafından yapılan yatırımların bölge halkının yararına olduğunu, yatırımları engelleme konusunda kimsenin bir gayret içinde olmaması gerektiğini kaydetti.

Yapılan yatırımlar sırasında araçların yakıldığını, çalışanların kaçırıldığını, tehdit, şantaj, haraç gibi yollara başvurulduğuna işaret eden Bozdağ, "Türkiye'de barış süreci var. Bu iklim Türkiye'ye ve bölgeye herkese kazandıracaktır. Biz bu iklimin kalıcı olmasını ve artık Türkiye'de şiddetin, gözyaşının kanın olmadığı bir ortamda yaşamak istiyoruz. Adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz ancak bu noktada bazı sıkıntıları hep birlikte görüyoruz. Açık net olarak ifade ediyorum, çözüm ve barış isteyenlerin artık tehdit, şantajı, araç yakmayı, yatırımları engellemeyi, haraç almayı bırakmaları lazım. Samimi olanlar böyle bir yola tevessül etmezler" diye konuştu.

Bozdağ, Türkiye'nin yanı sıra çevresindeki ülkelerde de huzur ve barışın egemen olmasını istediklerini ancak 4 yıldır Suriye'de kan ve gözyaşının hakim olduğunu, 200 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini, insanların yaşadıkları ortamdan göç etmek zorunda kaldığını anımsatarak, bu felaketten kaçan 1 milyon insana Türkiye'nin kapılarını açtıklarını ve gerekli yardımların yapıldığını açıkladı.

Son zamanlarda Irak'ta yaşanan IŞİD saldırıları nedeniyle meydana gelen şiddet eylemleri yüzünden Türkiye'ye gelmek zorunda kalan yüzlerce insanın bulunduğuna da dikkati çeken Bozdağ, "Türkiye bunlara da kapılarını açtı ve gerekli destekler yapılıyor. Biz her daim bunları yapıyoruz. Saddam Halepçe'de katliam yaptığında da biz kapıyı açmıştık. Türkiye her zaman darda ve zorda olan insanlara karşılık beklemeden yardım etmiş ve etmeye devam edecektir. Dileğimiz buralardaki çatışmaların sona ermesi insanların evlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalmamasıdır" ifadelerini kullandı.

Valilik ziyaretinin ardından Cengiz Topel Caddesi'nde esnafları ziyaret ederek sohbet eden Bozdağ, daha sonra adliye sarayında adliye personeliyle bir araya geldi.

Başsavcı vekili Necmettin Kahraman tarafından karşılanan Bozdağ, hakim ve savcılarla basına kapalı görüştü.

Bozdağ: "Kim okul açmak istiyorsa Türkiye\'de bu mümkündür" -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bozdağ: 'Kim okul açmak istiyorsa Türkiye'de bu mümkündür' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.

  • Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır
    19:16 Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bitkilerle tedavinin bilimsel geçerliliği olan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Emine Erdoğan, Türkiye'nin bitkilerle tedavi alanında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu alanda yapılan araştırmaların insan hayatına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.


Advertisement