Bozkırda Organik Domates Üretimi Artıyor - Son Dakika
Yerel

Bozkırda Organik Domates Üretimi Artıyor

Yozgat'ta, zengin jeotermal kaynaklardan yararlanılarak Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde kurulan sera tesislerindeki organik domatesin yanı sıra, tarım alanlarında salçalık domates üretimi de yaygınlaşıyor.

28.09.2015 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ta, zengin jeotermal kaynaklardan yararlanılarak Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde kurulan sera tesislerindeki organik domatesin yanı sıra, tarım alanlarında salçalık domates üretimi de yaygınlaşıyor.

Domates üretiminde önemli mesafeler katederek, pazarda pay sahibi olma yolunda ilerleyen Yozgat'ta, tarım alanlarında mevsimlik olarak yetiştirilen domatesler, tarla başlarında kurulan kazanlarda kaynatılıp, salça haline getiriliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte, tarımsal üretimde ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını söyledi.

Organik olarak üretilen domatesin çiftçi tarafından tarla başlarında kaynatılıp salça yapıldığını anlatan Özdemir, il genelinde yaklaşık 2 bin 927 dekarda domates tarımı yapıldığını, yıllık üretimin 7 bin 765 ton civarında gerçekleştiğini belirtti.

Özdemir, 2013 yılında üründe çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında "Sırık Domates Üretimini Geliştirme Projesi"nin devreye sokulduğunu anımsattı.

Proje kapsamında 22 bin 500 domates fidesinin Aydıncık ilçesinde 4, Yerköy'de ise 3 dekar alanda dikildiğini ve olumlu sonuç alındığını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:

"Sera tesislerinde üretilen domates sofralık olarak pazara sunulurken, tarım alanlarında üretilen domatesin bir bölümüyle tarla kenarlarında kurulan ocaklarda salça yapılıyor. Tarım alanlarının sulanmasına yönelik inşa ettirilen baraj ve göletlerin devreye girmesiyle ürün deseninde çeşitlilik arttı. Yozgat, domates üretiminde önemli bir pazar olma yolunda ilerliyor. Üretim arttığında kurulacak bir salça tesisi üretimin sürekliliğini de sağlayacak."

Zengin jeotermal kaynaklar tarımda kullanılıyor

İldeki zengin jeotermal kaynakların tarım alanlarında kullanıldığını dile getiren Özdemir, "Sorgun ilçesinde jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak 25 bin metrekare alanda kurulan sera tesislerinde yılda bin 200 ton, Sarıkaya ilçesinde 10 bin metrekarelik alanda kurulan tesiste 350 ton organik domates üretimi yapılıyor. Bu ürünler Kayseri, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Boğazlıyan ilçesine bağlı Bahariye köyü yakınlarında 350 dönümlük alanda da kurulması planlanan sera tesislerinde ise üretim hazırlığına başlandı" ifadelerini kullandı.

Özdemir, seracılık yapılacak bölgede doğal sıcak su kaynaklarının bulunmasının ısıtma masraflarının azaltılmasında büyük rol oynadığını vurguladı.

Tarlasındaki domatesi salça olarak değerlendiren Ayşe Şengül ise 10 dönümlük tarlalarına  domates ektiklerini ifade ederek, "Biz salça yapıyoruz. Domatesleri ezip biraz beklettikten sonra ateşte kaynatıyoruz. Bu şekilde kışa hazırlığımızı yapıyoruz. Tamamen organik. Ayrıca yetiştirdiğimiz domatesleri ve yaptığımız salçaları da satıyoruz. Beş kilo salçayı 50 liraya veriyoruz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bozkırda Organik Domates Üretimi Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement