Bozkurt İlham Gencer" - Son Dakika
Kültür Sanat

Bozkurt İlham Gencer"

Yazar S. Sami Coşkun tarafından kaleme alınan, 92 yaşındaki jazz piyanisti Bozkurt İlham Gencer'in 1925-1997 yılları arasındaki hayatını konu alan "Bozkurt İlham Gencer" kitabının tanıtımı yapıldı.

11.04.2017 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar S. Sami Coşkun tarafından kaleme alınan, 92 yaşındaki jazz piyanisti Bozkurt İlham Gencer'in 1925-1997 yılları arasındaki hayatını konu alan "Bozkurt İlham Gencer" kitabının tanıtımı yapıldı.

Pera Palas Hotel Jumeirah'da yapılan tanıtım toplantısında konuşan Coşkun, "Bozkurt İlham Gencer'i yaşadığı bir dönemde kitaplaştırdım. İçerisinde birlikte yaşadığımız anılarımız ve mücadelemiz var. O büyük bir usta. Türk milletinin yetiştirdiği nadir bir insan. Müziğin duayeni. Birçok sanatçı onun tedrisatından geçmiştir. Onun piyanosuyla yetişmiştir." dedi.

Gencer'in 1997 yılından günümüze hayatını konu alan ikinci kitap hazırlıklarının olduğunu aktaran Coşkun, kitabın bundan sonra gelecek nesiller için önemli bir yol işareti olacağını kaydetti.

Tanıtıma katılan Bozkurt İlham Gencer ise "Sami Coşkun'a bana bu mutlu günü ve bu şerefi yaşattığı için teşekkür ediyorum. Sami, ikinci kitabın hazırlıklarına başladı, birlikte dostlukla geçen günlerden müzik dünyasına pek çok tozlu raflar arasında kalmış anılar kayda geçecek." diye konuştu.

-Bozkurt İlham Gencer

Bozkurt İlham Gencer, 27 Ağustos 1926 da İstanbul 'da doğdu. Babası İbrahim Gencer, annesi Nihal Türkaydı. Daha 6 aylıkken anne ve babası boşanan Gencer, müziğe ilk kez 1931 yılında henüz 5 yaşındayken annesinden aldığı konsol piyanoyu çalarak başladı. Kabataş Erkek Lisesinde başladığı lise eğitimini Beyoğlu Erkek Lisesinde tamamladı. Lise yıllarında Atilla Dorsay'la birlikte bir "ikili" kurarak okulda konserler verip, Everly Brothers'in popüler şarkılarını seslendirdi.

18 yaşında profesyonel manada müziğe başlayan İlham Gencer, gençlik yıllarında birçok müzik lokalinde çalıştı, piyano çalıp, solistlik yaptı. Ayten Alpman, Nişantaşı Kız Lisesi'nde öğrenci iken tanıştığı İlham Gencer sayesinde müzik çalışmalarına başladı. İlham Gencer, 1949 yılında İstanbul Radyosu'ndaki programında Alpman'la birlikte 1963'e kadar solistlik yaptı. Bir ara Elmadağ'daki Kervansaray'da da programlar yapan çift, kısa süre sonra Site Sineması'nın üzerinde bir yer kiralayarak "Çatı" adında kendi mekanlarını açtı.

1953 yılında Ayten Alpman'la evlenen İlham Gencer'in İlhan ve Ayşe adında 2 çocuğu oldu ancak 7 sene süren bu evlilik 1960'da sona erdi.

Gencer, 1961 yılında Fransız şarkıcı Bob Azzam'ın "C'est ecrit dans le Ciel" adlı şarkısına Fecri Ebcioğlu'nun Türkçe olarak yazdığı "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" adını alan bu şarkısını Türkçe olarak seslendirdi ve böylece Türkiye'de 10 yıl kadar sürecek olan "aranjman" müzik akımını başlatan şarkı olarak Türk pop tarihine geçti.

1. Boğaziçi Müzik Festivali'nde "İstanbul" isimli parçasıyla birincilik ve "Dünya Dolaşan Şarkı" eseriyle ikincilik kazanan İlham Gencer'in şefliğini üstlendiği bir de orkestrası bulunuyor. 1961-1965 yılları arasında 3 kez düzenlenen Boğaziçi Festivali'nin hepsinde ödüller alan İlham Gencer, hem piyano hem grup (Kuartet) hem de en iyi şarkı (Cherbourg Şemsiyeleri) dallarında birinci oldu ve Robert Akademi Armağanı'na layık görüldü.

"Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" isimli parça "Türkçe sözlü pop müziği"nin bir ilk örneği kabul edildi. Bob Azzam'ın güzel melodisine, Fecri Ebcioğlu'nun yazdığı sözleri okuyan İlham Gencer, müzik tarihinde unutulmayacak bir şekilde yer aldı.

İlham Gencer, Devlet Tiyatrolarında sergilenen Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabani'sine bestelediği sahne müziğinin yanı sıra, İstanbul Ülkü Ocakları'nın isteği üzerine 3 Mayıs Türkçüler Bayramı'nın 30. yılına armağan olarak bir de plak seslendirdi.

İlham Gencer halen, 1996'da kurduğu, İstanbul'un Güzelliklerini Koruma ve Yaşatma Derneği'nin başkanlığını yürütüyor.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.


Advertisement