Bozüyük'te Biçerdöver Kontrolleri Başladı - Son Dakika
Yerel

Bozüyük'te Biçerdöver Kontrolleri Başladı

Bozüyük\'te Biçerdöver Kontrolleri Başladı

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde 2015 yılı hasat döneminin başlamasıyla birlikte dane kaybının önlenmesi amacıyla biçerdöver kontrollerinin yapılmaya başlandığı belirtildi.

28.07.2015 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde 2015 yılı hasat döneminin başlamasıyla birlikte dane kaybının önlenmesi amacıyla biçerdöver kontrollerinin yapılmaya başlandığı belirtildi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekipler tarafından kontrollerin aralıksız olarak devam ettiği kaydedildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Süleyman Canan, dünyada ve ülkemizde insan beslenmesinde kullanılan en temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğunu anlattı. Ülkemizde tarım alanlarının büyük bir kısmında tahıl ürünleri yetiştirildiği halde zaman zaman tahıl ithal edildiğini söyleyen Canan, "Ayrıca dünyada da beslenme yetersizliği hatta açlıkla karşı karşıya kalan ülkeler görülmektedir. İlçemizde tahıl yetiştirilen ve biçerdöverle hasat edilen alanlar dikkate alındığında yüzde 1 oranında meydana gelen dane kaybının 250 ton ürün ve maddi karşılığının da 190 bin TL olması, hububat hasadında dane kayıplarının önlenmesi çalışmaların önemini ifade etmek için yeterli olacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan kontrol ekipleri tarafından 14 Temmuz 2015 tarihinden itibaren biçerdöverle hasatta dane kaybı kontrolleri yapılmaya başlamıştır. İlçemizde biçerdöverlerle hububat hasadında kabul edilir dane kayıp oranı yüzde 1,5'dir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yapılacak biçerdöver kontrollerinde uyulması gereken esasların belirlendiği Valilik Tebliği yayınlanmış ve Müdürlüğümüz tarafından bütün belediyelere ve köy muhtarlıklarına gönderilmiştir. Bu tebliğe göre; Biçerdöver operatör belgesi bulunmayan biçerdöver sürücüsü çalıştıran ve belgesiz biçerdöver kullanan, yüzde 1,5'den fazla dane kaybına sebep olan, hasat olgunluğuna gelmemiş, çiğli ürünleri hasat eden, yatık ürünleri başak kaldırıcısız hasat eden, biçim yaptığı bölgede biçilmemiş tarla bırakarak o bölgeyi terk eden biçerdöver sahipleri ve operatörlerine; yangın söndürücüsü, sap ayırıcı ve başak kaldırıcısı bulunmayan, biçerdöver operatörlerine idari para cezası uygulanacaktır. "Eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunması" amacıyla 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32 ve 40. maddelerine göre idari para cezası uygulanacaktır" diye belirtti.

TARLANIZIN BAŞINDA BULUNUNUZ

Canan, çiftçilerin biçerdöver hasadında ürün kayıplarını önlemek için tarlalarının başında bulunmaları, dane kaybına neden olan operatörü uyarmaları gerektiğini de anlatarak, "Bu konuda hepimize büyük görevler düşmektedir. Bunun için biçerdöverini iyi ayar ettirmeyen sürücülere itibar etmeyiniz. Dane kaybını tespit ettiğinizde operatörü uyarınız, sonuç alamadığınız takdirde biçerdöver kontrol ekiplerine veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize bildiriniz. Toprağa dökülen her dane önce çiftçimizin sonra milli ekonomimizin kaybıdır. Tüm üreticilerimizin hasat döneminin bol ve bereketli olmasını diliyoruz" dedi. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bozüyük'te Biçerdöver Kontrolleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement