Brdo-Brijuni Süreci "Liderler Buluşması" Saraybosna'da Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Brdo-Brijuni Süreci "Liderler Buluşması" Saraybosna'da Yapıldı

SARAYBOSNA (AA) - Balkanlar'da bölgesel işbirliğini artırmak amacıyla başlatılan Brdo-Brijuni Süreci'nin "Liderle Buluşması" Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da gerçekleşti.

29.05.2016 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SARAYBOSNA (AA) - Balkanlar'da bölgesel işbirliğini artırmak amacıyla başlatılan Brdo-Brijuni Süreci'nin "Liderle Buluşması" Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da gerçekleşti.

Bosna Hersek Parlamentosundaki toplantıya Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin yanı sıra İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani katıldı.

Bölge ülkelerinin AB üyelik süreci ve bölgesel işbirliği imkanlarının değerlendirildiği toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, istikrar olmaksızın gelişimin de olamayacağını belirterek "Geçmişi değiştiremeyiz ama geleceği değiştirmemiz mümkün." dedi.

Bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin zirveden zirveye inşa edilmediğini kaydeden İzetbegovic, "AB üyelik süreçlerini desteklemek, terör ve sığınmacı krizi gibi sorunlara çözüm aramak gibi konularda dürüst diyalogların kurulması sorumluluğunu aldık. AB standartlarını getirme ve altyapı konularında daha fazla proje geliştirme kararı verdik." ifadesini kullandı.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor da uluslararası kuruluşlar ve AB'de başlayan gerginliğin Brdo-Brijuni Süreci'ne dahil olan ülkeleri etkilemeye başladığına dikkati çekerek "Bu bağlamda, mevkidaşlarımı AB'nin önümüzdeki aylarda genişleme politikası yerine kendi iç sorunlarıyla ilgileneceği noktasında uyarmak isterim. NATO ve AB üyelik süreçlerinde olan ülkelerimiz bundan etkilenmemeli ve süreçlerinde ilerlemelidir." diye konuştu.

" Srebrenitsa'ya gelebilmek cesaret isterdi"

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic de ülkesinin, Sırbistan'ın AB yolunu engellemeye çalışmadığını belirterek "Dilerim diğer bölge ülkeleri de AB üyesi olacaktır. İşbirliği ruhu içerisinde genişleme politikamıza devam edeceğimize inanıyorum." dedi.

"Liderler Buluşması"nın onur konuğu İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella da Batı Balkan ülkeleri olmadan AB'nin tamamlanmayacağına işaret ederek "İtalya'nın, Batı Balkan ülkelerine AB yolunda verdiği destek devam edecektir. Sığınmacı krizi, ekonomik sorunlar ve terör gibi küresel sıkıntılar tek ülke tarafından değil, işbirliğiyle çözülmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, sonbaharda Bosna Hersek'e resmi ziyarette bulunmak istediğini belirterek Bosna Hersekli mevkidaşlarından davet gelmesi üzerine "severek" Saraybosna'yı ziyaret edeceğini söyledi.

Geçen yıl Srebrenitsa soykırımını anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'e yapılan saldırıyı anımsatan Nikolic, "Umarım böyle bir olay hiç kimsenin başına gelmez. Bu saldırı, bizde şok etkisi yaratmıştı. Vucic, Srebrenitsa'daki sıradan bir konuk değildi. Srebrenitsa'daki kurbanlar Boşnak, failleri ise Sırplardı. Bu nedenle oraya gelebilmek cesaret isterdi." diye konuştu.

Brdo-Brijuni Süreci

Brdo-Brijuni Süreci, AB'nin genişleme sürecini değerlendirmek, bölge ülkelerinin kendi aralarındaki mevcut sorunlarının çözümüne ilişkin fikir alışverişinde bulunmak ve tüm bölge ülkelerinin çıkarına olacak ekonomik ve altyapısal öncelikleri belirlemek üzere Slovenya ve Hırvatistan'ın inisiyatifinde 2013 yılında başlatıldı.

Güneydoğu Avrupa ülkeleri ile AB üyesi ülkeler arasındaki en üst seviyede resmi olmayan diyalog ortamı özelliği taşıyan Brdo-Brijuni Süreci zirvelerinin düzenlenmesine Hırvatistan'ın AB üyesi olduğu 1 Temmuz 2013'te karar verilmişti. İlk kez 1 Temmuz 2013'te Zagreb'de düzenlenen zirve, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da katılımıyla 25 Temmuz'da Slovenya'nın Kranj şehri yakınındaki Brdo'da yapılmış ve bu nedenle "Brdo-Brijuni Süreci" olarak adlandırılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Brdo-Brijuni Süreci 'Liderler Buluşması' Saraybosna'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement