Brezilya'da Askeri Darbenin 50. Yılı - Son Dakika
Güncel

Brezilya'da Askeri Darbenin 50. Yılı

Brezilya'daki askeri darbe, 50. yılında, devlet başkanlığı sarayında düzenlenen etkinlikle anıldı.

01.04.2014 11:02  Güncelleme: 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Brezilya'daki askeri darbe, 50. yılında, devlet başkanlığı sarayında düzenlenen etkinlikle anıldı.

Kendisi de darbe mağduru Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yaptığı konuşmada 21 yılık askeri yönetim sırasında özgürlüğün, özgür basının, yasama ve yargının bağımsız olmasının kıymetini anladıklarını belirtti.

Askeri yönetim sırasında ortadan kaybolan, hayatını kaybeden, sürgün edilen ve işkence görenleri anan Rousseff, "Bunları ölenlere, kaybolanlara, işkence görenlere, onların ailelerine ve tüm Brezilyalılara borçluyuz" diye konuştu.

Brezilya'da General Olimpia Mourao, 31 Mart 1964'te Minas Gerais eyaletinden Rio de Janeiro'ya giderek, darbe hareketini başlatmıştı. Dönemin solcu Devlet Başkanı Joao Goulart, ailesiyle Uruguay'a kaçmıştı.

-Soruşturmalar sürüyor-

Darbenin ardından sürgünde 12 yıl geçirdikten sonra Arjantin'de hayatını kaybeden ve kalp krizinden öldüğü açıklanan Goulart'ın zehirlenerek öldürülmüş olabileceğine ilişkin kuşkular hala varlığını koruyor.

Askeri yönetim sırasındaki insan hakları ihlallerini araştırmak üzere Mart 2013'te kurulan Ulusal Hakikat Komisyonu, ailesinin ısrarlı talepleri üzerine Goulart'ın ölümünü de araştırıyor.

Kimi ordu yetkilileri, böyle bir komisyonunun kurulmasını "solun öç alma girişimi" diye yorumlarken,  kaybolanların yakınlarından bazılarıysa 1979'da çıkan ve darbe döneminde insan hakları ihlalleri suçlamasıyla karşı karşıya kalanların yargılanmamasını öngören af yasası nedeniyle Hakikat Komisyonunun "eski bir yarayı deşmekten öteye gidemeyeceğini" düşünüyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Brezilya'da Askeri Darbenin 50. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement