Brisa'nın Yıllık Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Brisa'nın Yıllık Değerlendirme Toplantısı

Brisa Genel Müdürü Bayman: "Yurtiçi satışlarımızda yüzde 9 büyürken toplam satış gelirimizi yüzde 5 artışla 1,489 milyon liraya, net karımızı ise yüzde 51 artışla 144 milyon liraya çıkardık" "Brisa olarak 2012’ye göre 2013’te neredeyse 2 katı kış lastiği sattık. 2014 yılı beklentimiz ise yaklaşık yüzde 3 düzeyinde bir büyüme" "Üretimimiz yaklaşık, yıllık 9,2 milyon adede ulaştı.

07.04.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, geçen yılı başarıyla tamamladıklarını belirterek, "Yurtiçi satışlarımızda yüzde 9 büyürken toplam satış gelirimizi yüzde 5 artışla 1,489 milyon liraya, net karımızı ise yüzde 51 artışla 144 milyon liraya çıkardık" dedi.

Bayman, düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısında, sürdürülebilirlik konusunun önemine ve iş dünyasının bu konuda ciddi adımlar atması gerektiğine değinerek, şirket olarak ülke ekonomisine katma değer yaratmak ve çevreyi korumak adına çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Vizyonlarını "gelecek için en iyi yolculuğu tasarlamak" olarak belirlediklerini ifade eden Bayman, Brisa'da bir inovasyon takımı kurduklarını aktardı. Bu takımın çeşitli ortaklarla çalışarak bir anayasa oluşturduğunu anlatan Bayman, amaçlarının şirketlerden gelen her çeşit fikri, insanları daha çok fikre entegre ederek ticari olabilecekleri hayata döndürmek olduğunu dile getirdi.

Artık sadece Bridgestone ve Lassa markalı satış noktalarında hizmet vermediklerini hatırlatan Bayman, OtoPratik, ProPratik, Profleet, Mobilfix, Lastik.com.tr ve Bridgestone Box gibi yenilikçi hizmet ve çözümlerle müşterilerine özel deneyim yaşatmayı hedeflediklerini kaydetti.

"2013'te dünyada 1,6 milyar lastik satıldı"

Bayman, 2013 yılında toplam 1,6 milyar lastik satıldığını ve bunun da yıllık yüzde 4'lük artışa denk geldiğini ifade etti.

Son 5 yıldaki büyümenin yüzde 23 olduğuna dikkati çeken Bayman, bunun asıl lokomotifinin Çin, Tayland gibi Uzakdoğu pazarları olduğunu vurguladı. Son 5 yılda Avrupa'daki pazarın ciddi şekilde daraldığına dikkati çeken Bayman, şöyle devam etti:

"Sadece son yılın son çeyreğinden itibaren Avrupa pazarlarında bir hareketlenme ve pozitife dönme beklentileriyle birlikte rakamlarda da bir iyileşme görmeye başladık. Kuzey Amerika yaklaşık 1 yıldır iyi. Avrupa'da 2012'de yüzde 18'lik ciddi düşüş yaşadı lastik pazarı. Bu düşüş 2013'te yüzde 2'lere geldi ancak hala negatifte. Son çeyrekte en azından bir iyileşme var. Fakat yine Avrupa'daki kış koşullarının da beklendiği gibi çok güçlü geçmemesi ve kar yağmaması sebebiyle kış lastiklerinde ciddi azalmadan ve satış noktalarının elinde kalmış bir stoktan bahsedebiliriz."

Bayman, Türkiye lastik pazarına bakıldığında ise 2013'te talebinin yıllardır görülen en ciddi oranıyla büyüdüğünü, bunun arkasındaki dinamiğin ise kış lastiği olduğunu söyledi.

Yılın ilk 3 ayında daralan, ilk 6 ayında sabitlenen pazarın kış lastiği regülasyonunun çıkmasıyla ikinci yarıda çok hızlı şekilde büyüdüğüne dikkati çeken Bayman, "Brisa olarak 2012'ye göre 2013'te neredeyse 2 katı kış lastiği sattık. 2014 yılı beklentimiz ise yaklaşık yüzde 3 düzeyinde büyüme. Çünkü 3 yıl arka arkaya lastik pazarı Türkiye'de ciddi büyüme gösterdi" diye konuştu.

Bayman, 14 milyon 500 bin lastik üretim kapasitesine ulaştıklarını belirterek, son 5 yılda yüzde 45'lik büyümeden söz edildiğini ve hala Türkiye'nin gideceği ciddi bir potansiyel olduğunu düşündüklerini aktardı.

Kış lastiği kullanım oranının yüzde 38'e çıktığını ifade eden Bayman, bunun Avrupa'da Almanya'dan sonra en yüksek oran olduğunu vurguladı.

"2013 yılı net dönem karımız yüzde 51 artarak 144 milyon liraya ulaştı"

Bayman, kuruluşlarından bu yana Bridgestone ile 900 milyon dolarlık yatırım yaptıkları ve son 5 yılda bu yatırımın 300 milyon dolarının İzmit'teki fabrikalarına yapıldığı bilgisini paylaştı. Mavi yaka, beyaz yaka ve diğer tüm 3. firmalarla toplam 2 bin 537 kişiye istihdam oluşturduklarını ifade eden Bayman, şunları kaydetti:

"Üretimimiz yaklaşık, yıllık 9,2 milyon adede ulaştı. Tonaj olarak bakıldığında ise yıllık 170 bin tonluk üretim kapasitesine geldik. 2013'te toplam yıllık satışımızı bir önceki yıla göre yüzde 5 artırarak 9 milyon 500 bin adede çıkarttık. 200 milyon dolara yakın ihracatımız gerçekleşti. İhracatımızda Avrupa pazarlarının daralmasından sonra özellikle başka ülkelerde, başka coğrafyalarda bulunduğumuz satış kanallarıyla bunu dengeledik. İhracatımız Avrupa pazarının azalmasından hiç etkilenmedi, büyümeye devam etti. Toplam satış gelirlerimizi de yüzde 5 civarında artırarak 1 milyon 500 bin lira civarlarına ulaştık.

2013 yılı net dönem karımız yüzde 51 artarak 144 milyon liraya ulaştı. Karlılığın daha fazla artmasındaki en önemli etmenler, bizim tüm satış kanallarımızdaki daha yüksek jantlı lastiklerin toplam içerisindeki satışlardan daha fazla pay alıyor olması… İç pazardaki satış ağımızı güçlendirip pazardan daha hızlı büyüyerek pazar payı kazanıyor olmamız ve bunların yanında maliyetlerimizi de çok iyi kontrol altında tutarak karlılığımızı artırmamızdan geliyor."

"2018 yılının başında toplam kapasitemizi yüzde 30 artıracağız"

Bayman, bu yıl Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyon 100 bin metrekare alanda ikinci fabrikalarının temelini atacaklarını dile getirerek, 300 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacaklarını ve bu fabrikanın planlanması, üretim zincirinin vurgusu ve dizaynının çok zaman aldığını anlattı.

Yılın son çeyreğinde temel atmayı planladıklarını belirten Bayman, "İzmit'teki kapasiteye ek olarak bu 300 milyon dolarlık yatırım yaklaşık bize 4,2 milyon adetlik ilave bir üretim kapasitesi getirecek. Bu sadece binek ve hafif ticari olarak… Bu sayede 2018 yılının başında toplam kapasitemizi yüzde 30 artıracağız. Bu yatırımla birlikte 2018 yılından itibaren en azından daha hızlı büyüyebilmeye devam edeceğimiz bir dönem başlayacak" değerlendirmesini yaptı.

Geleceğin dünyasında nüfusun 8 milyara, araç parkının 863 milyondan 2 milyara ulaşacağını ve dünyanın her ülkesinde orta sınıfın güçlenmesiyle araç sahipliğinin artarak 2 milyara doğru giden bir seyir izleyeceğini öngördüklerini dile getiren Bayman, Türkiye'de ise nüfusun 86 milyona, ihracatın çizilen projeksiyonla 500 milyar doların üzerine ve 19,4 milyon olan araç parkının ise 33 milyona çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bayman, üretim kapasitelerini 11 milyondan 14 milyonun üzerine çıkartmak, toplam satış hedeflerini 2,5-3'e katlamak, ihracat ülkelerini ise 63'ten 75'e yükseltmek ve yurtdışı Lassa mağazalarını da 200'e çıkartmak amacıyla çalıştıklarının altını çizdi.

"Son 5 yıldır Avrupa'da kaybettiğimiz pazarları geri alacağımızı düşünüyoruz"

Bu yılın Türkiye iç pazarı için bilinmezlerle başladığını belirten Bayman, özellikle 2013'ün ilk çeyreğindeki planlarında çok daha farklı bir ivmeyle başladıklarını ancak ÖTV'nin artmasıyla piyasada araç üretiminde ciddi bir daralma olduğunu hatırlattı.

Bu daralmanın büyük kısmının hafif ticariden geldiğini anımsatan Bayman, binek araçların üretiminde ciddi artış olduğunu bunun da Avrupa'ya ihracattan kaynaklandığını dile getirdi.

Avrupa'ya ihracatın özellikle kurun geldiği seviyelerden dolayı şu anda çok cazip olduğunu anlatan Bayman, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz bu yıl ihracat olarak baktığımızda hem toparlanan bir Avrupa hem de diğer ihraç ülkelerimizde kurun geldiği noktayla karlı ve rekabetçi şekilde daha hızlı büyüyeceğimizi, özellikle son 5 yıldır Avrupa'da biraz kaybettiğimiz pazarları da geri alacağımızı düşünüyoruz. İç pazar için hala karamsar değiliz. Otomobilin az satıldığı dönemlerde, ikinci el olduğunda lastik değişimi daha fazla olur. İlk 3 ay aslında bize bunu gösteriyor. Geçen yılın ilk 3 ayına göre düşük bir pazar var. Bunun sebebi de ciddi kış lastiği satılmış olması. 1 Nisan'a kadar yasa devam ettiği için lastik değişimi süresi başlamadı. Nisan-mayıs aylarında pazarın gidişatıyla ilgili çok daha sağlıklı bilgimiz olacak." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Brisa'nın Yıllık Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement