Bu 4 Ülkede Tek Mülteci Bile Yok - Son Dakika
Dünya

Bu 4 Ülkede Tek Mülteci Bile Yok

Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde mülteci sayısı sıfır!

04.09.2015 11:31  Güncelleme: 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mülteci yardımlarına en fazla katkıda bulunan ülkelerden biri olan Suudi Arabistan mülteci barındırmaya ise yanaşmıyor. Nedenleri muhafazakâr Arap ülkesinin siyasi yapısından kaynaklanıyor. Aynı şekilde Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de mülteci sayısı sıfır.

YARDIM TEŞEKKÜRÜ

Cidde'de yayımlanan "Arab News" adlı Suudi Arabistan gazetesinin bir haberinde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri'nin Zaatri mülteci kampına yapılan yardımdan dolayı kraliyet ailesine teşekkür ettiği belirtilmekteydi. "Suriyeli Mültecileri Destekleme Kampanyası" tarafından 70 bin kilo hurma toplanıp kamp sakinlerine dağıtılmıştı. Kamp yönetimi de, mültecilerin hayat şartlarının düzeltilmesine katkılarından dolayı Suudi Arabistan yönetimine şükranlarını bildirmişti.

Suudi Arabistan'ın yardımseverliği kraliyetin kurucusu Abdül Aziz bin Abdul Rahman El Suud'a kadar uzanıyor. O dini inancının doğrultusunda her Müslüman'ın din kardeşlerinden yardımını esirgememesi gerektiğini düşünen ve ülkesindeki ilk insani yardım kuruluşlarını açan bir lider olarak hatırlanır.

Vakfın dini karakterine uygun olarak İslam'ın büyük bayramlarında da hayır işlerine önemli kaynak ayrılır. Ramazan ayı boyunca Lübnan'ın Sayda kentindeki Suriyeli mültecilere 3 milyon dolarlık yemek dağıtılmıştı.

EN FAZLA YARDIM EDENLERDEN

Suudi Arabistan daha ziyade sembolik olduğu için kamuoyu tarafından da dikkatle izlenen çalışmalar dışında mülteciler için başlatılan kapsamlı yardım kampanyalarına da katılıyor. 2013 yılında Kuveyt'te düzenlenen Körfez ülkeleri donörler toplantısında 910 milyon dolar bağış toplanmış, yardım fonuna Kuveyt 325 milyon, Suudi Arabistan ise 212 milyon dolar yatırmıştı. 2014 yılındaki ikinci bağış kampanyasına da Suudi Arabistan 18 milyon dolarla katılmıştı. Yine 2014'te Suudi Arabistan kesenin ağzını iyice açtı ve Suriyeli ve diğer mültecilere yardım ulaştırılabilmesi için 755 milyon dolarlık bağışta bulundu. Uluslararası Kalkınma Teşkilatı bünyesindeki "Küresel İnsani Yardım" programının verilerine göre, Suudi Arabistan en fazla yardımda bulunan ülkeler listesinin altıncı sırasında yer alıyor.

TEK BİR SURİYELİ MÜLTECİ DAHİ KABUL ETMEDİLER

Fakat Suudi Arabistan şimdiye kadar tek bir Suriyeli mülteci dahi kabul etmedi. Bu Arap ülkesi, mültecilerin tehlikeli Avrupa yolunu seçmelerini tercih ediyor. Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) bir raporunda, "Körfez ülkelerinin yeniden yerleştirme programlarına katılmamasının utanç verici olduğu, hâlbuki Körfez Arap ülkelerinin din ve dil birliği nedeniyle, savaştan ve takibattan kaçan Suriyeli mültecilere yardım ve himaye verenlerin başında gelmesi gerektiği" belirtilmekteydi.

Çoğu Körfez ülkesinde yabancıların sayısı oldukça yüksek. 29 milyonluk Suudi Arabistan nüfusunun altı milyonu ülkede yasal çalışan Asya ve diğer İslam ülkelerinin vatandaşlarından oluşuyor. Yabancı oranı Kuveyt'te yüzde 60, Katar'da yüzde 90, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise yüzde 80'i buluyor. Mülteciler bu oranların daha da büyümesine yol açacaktı. Anlaşılan bundan duyulan endişe, Irak ve Suriyelilere sığınma imkanı tanıma eğiliminden ağır basıyor.

Aynı zamanda, çalışma izniyle gelen yabancıların aksine mültecilerin sınır dışı edilmesi de zor. Suudi Arabistan yönetimi kendi vatandaşlarına çalışma imkânı yaratabilmek için 2014 yılında 370 bin yabancıyı sınır dışı etmişti. Mültecilerin ülkeden çıkarılmasının büyük etnik sorunlara yol açacağını düşünen Riyad yönetimi, "mültecileri içeri almazsak, çıkarmak zorunda da kalmayız." mantığıyla hareket ediyor.

ARAP BAHARI KORKUTTU

Şimdi vatansız kalan Suriyelilerin, Suudi hanedanını kuşkuya sevk eden bir isyan sonunda ülkeden kaçmış olmaları da Riyad'ın tutumunda önemli rol oynuyor. Tıpkı 2011 yılındaki Arap Baharı'nın Suudi Arabistan'ı endişelendirdiği gibi. Suudi Arabistan'da da sosyal adalet, siyasi ve kültürel özgürlük ile hukuk devleti talepleri Riyad'ı sosyal yardımları arttırarak halkın öfkesini gidermek zorunda bırakmıştı.

Suriyeli mülteciler de aynı değerleri savunacak ve Suudi Arabistan'daki düzeni rahatsız edecekti. Aynı zamanda dini görüşleri daha liberal olduğundan Vehhabilerin aşırı muhafazakâr İslam anlayışıyla uyuşmayacaktı. Suudi Arabistan'ın mülteci kabul etmemesinin başlıca nedeni bu olabilir.

Riyad'ın iltica politikası Almanya'da da eleştiriliyor. "Handelsblatt" gazetesinde çıkan bir yorumda şu satırlara yer verildi: "Suudi Arabistan sorumluluktan kaçıyor, oysa savaş bölgelerine doğrudan komşu olan süper zengin Körfez ülkelerinin ahlaki açıdan bölgenin mazlum mültecilerine daha fazla yardım etmeleri gerekirdi." (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Bu 4 Ülkede Tek Mülteci Bile Yok

Son Dakika Dünya Bu 4 Ülkede Tek Mülteci Bile Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (54)

  • sizede gelir sıra: sözde müslüman ülkesi bunlar ama gavurdan daha gavurlar 18 2 Yanıtla
  • ferit.: Türkiye enayiliğine doymasın.akp.yi bu suriyeliler bitirecek.ònce can sonra canan.taksime çıkmak dahi istemiyorum heryer suriyeli.20 yaşında kadın gördüm 4çocuğu var.geberin. 10 6 Yanıtla
  • alex: KAFİRLER DİYON AVRUPAYA AMA SIKIŞTINMI ONDAN MEDET UMUYON .MÜSLÜMAN KARDEŞLERİNDEN HABER YOK.... 14 0 Yanıtla
  • Ne yani: Araplar dan bir cacık olmaaaz gecen gün söyledim bir ton yorum yazdınız gercek yüzleri bu zengini de aynı gariban da 12 0 Yanıtla
  • sadi: En iyisini yapıyorlar başına belamı alacaklar 5 6 Yanıtla
  • merkür: islamın kuruldugu ülke kucak acacagına bu şerefsizler kimseyi almıyor bizim tayyibde doldurdu suriyelileri başımıza bela etti 10 0 Yanıtla
  • mahsusa: Yapma kardesim bunu empati yap yarin ne olacagi belli olmaz bir kardesinde sana kucak acar .rte kotu bisey yapmadi musluman muslumani kollamali 1000 yillidr devam eden hacli ittifaki baska turlu bertaraf olamaz 3 6
  • patlıcan: Enayi mi sandiniz la herkesi 8 1 Yanıtla
  • osmaniyeli: EN İYİSİ BUNLARI HİÇ ÜLKEYE ALMAMAKTI İLERDE HERKES GÖRECEK...ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN... 4 5 Yanıtla
  • faker: yürü git lan haçı ittifakıymış bilmemne adamlar geldikten sonra suç oranları arttı çalıyolar soyuyolar dileniyolar neyin kollamasından bahsediyosun sen 2 1
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor
    05:37 Gazze'de Ramazan Ayında Açlık Krizi: İsrail'in Bombardımanı Sonucu Gıda Yardımları Ulaştırılamıyor

    Gazze bu yıl Ramazan ayını İsrail saldırılarının neden olduğu açlık içinde karşıladı.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.


Advertisement