Bu Benim Eserim" Projesi - Son Dakika
Yerel

Bu Benim Eserim" Projesi

Nevşehir'in Avanos ilçesinden Kalaba Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Gülsün Çelik, "Altıgensel Şifreleme" adlı projesiyle Türkiye birincisi oldu.

06.06.2015 20:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir'in Avanos ilçesinden Kalaba Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Gülsün Çelik, "Altıgensel Şifreleme" adlı projesiyle Türkiye birincisi oldu.

02-04 Haziran 2015 tarihlerinde Ankara Başkent Öğretmenevinde gerçekleştirilen finalde, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa yürütülen Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematik ve Fen Bilimleri "Bu Benim Eserim" proje yarışmasında 36 matematik, 36 fen olmak üzere toplam 72 proje arasından matematik alanında Türkiye birincisi seçildi.

Kayseri bölge sergisinde 1'nci olduğu için de mutlu olduğunu dile getiren Çelik, "Bölge birincisi olarak Ankara'daki Türkiye finaline katıldım ve matematik dalında Türkiye 1'ncisi olduğum için çok mutluyum. Bundan sonra şifrenin yazılımını hazırlamak istiyorum" dedi.

Kriptoloji'nin, teknolojinin gelişmesi ile birlikte, güvenlik önlemlerinin artırılması açısından artık daha da önemli hale gelen bir bilim olduğunu kaydeden Çelik, "Ben de internet ve yazılı kaynaklardan bir araştırma yaparak yazışmalarda kullanılabilecek, kırılması zor bir şifre geliştirmek istedim" dedi.

Çelik, Altıgensel şifrelemede sistemim, kelimelerin harf sayılarına göre şifrelendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bir metinde tüm kelimeler, içinde bulundurdukları harf sayılarına göre ayrı ayrı şifrelenir ve bu da altıgensel şifreleme yönteminin güçlü bir şifre olduğunu gösterir. Sezar Şifresinden farklı olarak, benim yöntemimde aynı harflere karşılık gelen kodlar farklılık gösterebilir, aynı şifre kodları çözüldüğünde ise farklı harflere karşılık gelebilir."

Projenin danışman öğretmeni Ali Karasu ise Çelik'in proje yarışmasına böyle bir şifreleme yöntemi ile katılmayı istediğini belirtince şifre üzerinde düşünmeye başladıklarını aktardı.

Örnek kelimeleri şifrelediklerini ve şifrelenmiş kelimeleri çözmeye yönelik örnekler hazırladıklarını belirten karasu, "Daha sonra şifrenin güçlü bir şifreleme yöntemi olduğunu test ettik ve benim danışmanlığımda yarışmaya katıldık. Kayseri bölge birinciliği ve ardından da Türkiye birincisi olduğumuz için çok mutluyuz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Benim Eserim' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement