Bu Dram Yerel Yönetimi Aşıyor - Son Dakika
Güncel

Bu Dram Yerel Yönetimi Aşıyor

Bu Dram Yerel Yönetimi Aşıyor

Kışın gelmesiyle Suruç'a sığınan Kobanililer için yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar yetersiz kalıyor.

04.12.2014 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suruç Belediyesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından kaçıp gelen Kobanili sığınmacılarla ilgili 'Kobani Halkının Mevcut Durumu ve Acil Hedefler' planını açıkladı. Suruç merkez olmak üzere, Urfa'nın diğer bölgelerine giden sığınmacılarla ilgili rakamsal değerlerin de yer aldığı planda, özellikle Suruç'ta kalan sığınmacılarla ilgili tespitler yer alıyor. Suruç'ta kalan sığınmacıların barınma, eğitim ve diğer temel ihtiyaçlarıyla, sağlık ve tedavi alanındaki ihtiyaçlarına vurgu yapılıyor. Suruç Belediye Eş Başkanları Orhan Şansal ile Zuhal Ekmez'e ait ifadelerin yer aldığı planın önsözü bölümünde, Suruç'taki sığınmacı sorununun yerel yönetimlerin imkanlarını aşıp bölgesel ve ulusal birlikler ile Türkiye'deki belediyelerin yardımına ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

'35 BİN KOBANİLİ URFA MERKEZE GELDİ'

Gelen sığınmacıların dağılımıyla ilgili bilgileri veren eş başkanlar, IŞİD saldırıları sonucu binlerce insanın yerinden yurdundan edildiğini ifade etti. Eş başkanlar, "Farklı din, mezhep ve etnik kimliklere yönelik yaptığı saldırılarla halklar için ciddi bir tehdit haline gelen IŞİD'in, ağustos ayından bu yana önce Şengal, ardından Rojava'nın Kobani kantonunda gerçekleştirdiği vahşet sonrası binlerce insan katledilmiştir. Binlerce kadın ve kız çocuğu tecavüze uğramış, köle pazarlarında satılmış, onlarca insan göç yollarında açlık ve susuzluktan yaşamını yitirmiş, yüz binlerce insan yurtsuz kalmıştır. Bir buçuk aydır ise Rojava'nın Kobani kantonuna IŞİD terör örgütünün saldırısı üzerine 35 bin Kobanili Urfa merkez'e gelmiştir. Bunlardan 15 bin kişi Birecik, 4 bin kişi Siverek, 600 kişi Ceylanpınar 3 bin kişi Hilvan, bin 200 kişi Bozova'ya yerleşmiştir. Göçmenlerin büyük çoğunluğu yani 15 bin 800 kişi Suruç, merkez mahallelere, 8 bin 700 kişi Suruç Belediye'mizin koordine ettiği Kobani, Rojava, Arin Mirxan, Suphi Nejat Ağırnaslı Çadır Kentlerinde, 16 bin kişi Suruç köylerde konaklatılmaktadır. Bunlardan sadece AFAD'ın kamplarında 6 bin 120 kişi Suruç-1 ve Suruç-2 kamplarında barındırılmaktadır" dedi.

'BÖLGEDEKİ DİNAMİKLER SEFERBER OLDU'

Sorunları tespit etmek için yardım çalışmalarında belediyenin yer aldığını belirten eş başkanlar elde ettikleri verileri gerekli yerlerle paylaştıklarını kaydetti. Eş başkanlar, "Suruç Belediyesi olarak GABB ve diğer DTK, HDP ve DBP yerel yönetimleri ile birlikte tüm imkanlarımızı seferber ederek Kobani halkı için kurulan yardım çalışmalarının içinde yer almış, ortak yaşam alanlarını tek tek gezmiş, ihtiyaç ve sorunları tespit etmiş, sağlanan veri ve bilgileri ilgililerle paylaşmış, ulusal ve uluslararası kamuoyunu konuyla ilgili bilgilendirmeye yönelik yazışmalar yapmıştır. Bölgedeki tüm dinamikler de bu mağduriyeti gidermek için aşını, ekmeğini, yorganını, battaniyesini paylaşmış, her türlü yardım çalışmasının içinde yer almıştır" ifadelerini kullandı.

'SORUN YEREL YÖNETİMİ AŞTI'

"Elele vererek tüm yerel gücümüzü kullanarak insani dramı ve krizi çözmeye çalışırken, hükümet trajediyi görmezlikten gelmiş, Şengallliler de olduğu gibi Kobanilileri de kendi kaderiyle baş başa bırakmıştır" diyen eş başkanlar, "Bu nedenle sorun yerel yönetimlerin çapını aşan bir noktaya gelip dayanmıştır. Böylesi büyük bir insan kitlesinin yarasına derman olmak hayli güçtür. Hizmetlerin sürdürülebilmesi ve ihtiyaçların karşılanması için bölgesel ve ulusal birliklerin, Türkiye'deki belediyelerin, ulusal ve uluslararası örgütlerin yardımına ciddi bir şekilde ihtiyaç duyulmaktadır" diye kaydetti.

KIŞ SEBEBİYLE İHTİYAÇLAR DEĞİŞTİ

Kışın yaklaşması nedeniyle yardımların şekli ve ihtiyaçlarda değişmeler olduğunu kaydeden eş başkanlar, şunları kaydetti: "Acil olarak konteyner, kışlık çadır, branda, battaniye, yatak, ilaç, medikal malzemeler, ambulans, servis-hizmet araçları, seyyar mutfak ve mutfak malzemeleri, seyyar duş ve tuvalet, temizlik, gıda, ürünleri, eğitim materyalleri, her türlü kadın ve çocuk malzemeleri, giyim (kışlık), sıcak su temini sistemleri, engelli araçları, trafo, sosyal donatı araçları vb. ihtiyaçların karşılanması için ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyaç büyümüştür. Binlerce insanın yaşadığı trajediyi ve mağduriyeti gidermek için belediyemizin yürüttüğü insani yardım çalışmasına uluslararası insani yardım kuruluşları, hükümetler, yerel yönetim örgütlerini destek olmaya çağırır, sürdürülebilir yardımlara ihtiyaç olduğunu kamuoyunun bilgisine sunarız."

İŞTE PLANDA TESPİT EDİLEN BAZI SORUNLAR:

SAĞLIK SORUNLARI

Dönemsel olarak yaralılar Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda bekletilmektedir. Bu durum konjoktürel duruma göre değişim gösteriyor. En büyük sorunlardan biri ambulanstır. Bürokratik engellerle boğuşan doktorlar, en önemli sorun olarak yaralıların alımı konusunda ambulans problemini göstermektedir. Ambulansın geçişine çatışmalar gerekçe gösterilerek yaralıların alınmasına izin verilmiyor. Bu bekletmelerden kaynaklı olarak onlarca yaralı yaşamını yitirmiştir. Ayrıca mevcut ambulans sayısı ihtiyacı karşılamazken, DBP'li belediyelerin Suruç'a gönderdiği ambulansların kullanılmasına izin verilmemektedir. Şu an kapının anahtarı sağlık çalışanlarına verilmiştir. Kapıda alınan yaralıların yüz fotoğrafı çekilmektedir.

Tedavinin dışarıda yapılması sürecinde AFAD kimliği olmayan yaralılar ilaçlara ancak para ile ya da kampanya sonucu toplanan ilaçlar ile tedavilerini sürdürebiliyor. Taburcu olan ve ikinci bir ameliyata (Örneğin platin çıkarılması) gerek duyanlar ancak AFAD kimliği ile tedavi olabiliyor.

GİYİM

Başta kuru gıda ve konserve olmak üzere battaniye, katalitik soba, bebek maması, temizlik araçları ve temel düzeydeki insani tüm ihtiyaçlara ve kahvaltılık, hijyen malzemesine gereksinim duyulmaktadır. Kuru ve sıvı gıda yardımlarının çeşitlendirilmesi ve özellikle kahvaltı ihtiyacı talebi devam etmektedir. Kış koşullarını sağlayabilecek kıyafet ve ayakkabı ihtiyacı aciliyetini korumaktadır.

EĞİTİM

Rojava Çadırı'nda açılan Ehmedê Xanî Eğitim Çadırı ile yaklaşık 1 aydır eğitim veriliyor. Yine Kobani çadır kentinde Viyan Amara Eğitim Çadırı yeni açılarak eğitim çalışmalarına başlamıştır. Eğitim için çadır kent bölümlerinde ekleme yapılmıştır. Bunun dışında eğitim ve sosyal etkinlik çadırı olarak kullanılmak üzere 8 çadır da eğitim çalışmasına destek verilecek şekilde kullanılacaktır.

Henüz sonuçlanmayan 16 derslikli prefabrik okul projesi Eğitim-Sen Urfa Şubesi tarafından Avrupa Birliği'ne sunulmuş bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çalışmalara başlamak adına Urfa Eğitim-Sen Şubesi kendi imkânları ile 200 takım sıra almıştır.

GEZİCİ SAĞLIK MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR

Planın sonunda Kobani mültecileri için gezici sağlık merkezinin acil ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Şu anda ayrı ayrı yerlerde kalan Kobani mültecileri sağlık ihtiyaçları karşılamak için belediyenin oluşturduğu prefabrik sağlık merkezinde Kobanili doktorlar ve diğer illerden gelen doktor ve hemşireler tarafından burada gönüllü hizmet verildiği ve ilaç dağıtımının da buradan sağlandığı fakat bu durumun güçlükle yürütüldüğü ifade ediliyor. Bu yüzden Kobanili mültecilere kaldıkları yerden sağlık hizmeti alabilmeleri için 2 adet tam donanımlı gezici sağlık merkezine ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bu Dram Yerel Yönetimi Aşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement