Bu İlçenin Yarısı İcralık - Son Dakika
Ekonomi

Bu İlçenin Yarısı İcralık

Bu İlçenin Yarısı İcralık

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 2014 yılı itibariyle icradaki dosya sayısının 60 bin 300’e yükseldiği açıklandı.

16.07.2014 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 2014 yılı itibariyle icradaki dosya sayısının 60 bin 300'e yükseldiği açıklandı. Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Niyazi Özcan ilçe nüfusunun yarısından fazlasının icralık olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.

2009 yılına kadar ekonomik kalkınmışlığı ile Türkiye'de ki 81 ilin yarısından fazlasını geride bırakan Karadeniz Ereğli ilçesinde ekonomi dibe vurmaya başladı.

"HALKIN YARISINDAN FAZLASI İCRALIK"

Kdz. Ereğli'de 2014 yılı itibariyle gelinen noktayı açıklayan TSO Başkan Vekili Niyazi Özcan odaya kayıtlı bin 700 üyenin son 7-8 yıl yılda iflas edip faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığını söyledi. 2006 yılına kadar ilçedeki icralık dosya sayısının 2 bin civarında iken bu rakamın 2014 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 60 bin 300'e yükseldiğini belirten Özcan, "Nüfusumuzun 110 bin olduğunu düşündüğümüzde ilçe halkının yarısından fazlası icralıktır. Sadece 2014 yılının ilk altı ayında açılan icra dosyası sayısı 6 binin üzerindedir. Ereğli'de vergi ve SSK'ya borcu olmayan, icrada dosyası olmayan esnaf neredeyse yok denecek kadar azalmıştır. ve durum her geçen gün kötüye gitmektedir. Bu gidiş devam ettiği sürece 3-5 yıl içerisinde tüm ilçe halkı icralık olacaktır.

"GAYRİMENKULLERİN YÜZDE 50'Sİ İPOTEKLİ"

Bunun yanında şahıslara ve ticari işletmelere ait gayrı menkullerin yüzde 50'sinden fazlası bankalarda ipotekli. Türkiye ortalamasında oran yüzde 15-20'lerde iken Ereğli'de ise bu rakam ortalamanın yüzde 100 üzerindedir. 2006 yılına kadar ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı aktif üyemiz 3 bin 500'lerde iken bu gün bu rakam bin 800'ler seviyesine düşmüştür. Yani esnaf, tüccar ve sanayicimizin yüzde 50'i yok olmuştur" dedi.

ERDEMİR'İN ÖZELLEŞTİRME SONRASI POLİTİKALARI EKONOMİYİ ETKİLEDİ

İlçe ekonomisinin bu hale gelmesindeki en büyük etkenin Erdemir'in özelleştirilip devredilmesinin ardından uyguladığı işçi, satış, satın alma ve nakliye politikaları olduğunu dile getiren Özcan, Ereğli'ye AK Parti hükümetinin acilen masaya yatırması gerektiğini ifade etti. Özcan şunları söyledi: "Ereğli ekonomisin dibe vurmasının en temel nedenlerinden biri Erdemir'in özelleştirilmesidir. Oyak'a satılan Erdemir'i yönetenlerin tasarruf tedbirleri adlında çok sayıda işçiyi işten çıkartması, işçi maaşlarını aşağı çekmesi, ünitelerin birçoğunu taşerona devretmesi, uyguladığı satış ve nakliye politikası ile 400'e yakın sac tüccarı ile 1000'in üzerindeki kamyoncu esnafını batırmıştır. Özelleşmenin ardından ilçeye karşı gaddarca davranılmasının acısını maalesef bu gün Ereğli'de yaşayan her kes çekmektedir. Özelleşmenin ardından "Çağa ayak uydurma, yenilik" adı altında Ereğli ekonomisine darbe vurulurken, aynı şekilde üretimdeki sistemi çağa ayak uyduramamakta ve hava kirliliği oranı her geçen gün yükselmektedir.

"EREĞLİ EKONOMİK AFETE MARUZ KALMIŞTIR"

Bunun yanı sıra Ereğli'de 8 bin kişinin çalıştığı tersanelerin birçoğunun kapanmasında ilçe ekonomisini derinden sarsmıştır. 8 bin yetişmiş iş gücü aileleri ile birlikte Ereğli dışına hatta yurt dışına göç etmek zorunda kalmıştır. Ereğli'de insanların artık psikolojileri bozulmuştur. Ereğli'nin acilen hükumet tarafından masaya yatırılması gerekir. Oyak'ın Ereğli'ye yaptıkları iyi incelenmeli ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Ereğli ekonomik afete maruz kalmıştır. Derhal afet bölgesi ilan edilip burada yaraların bir an önce sarılması gerekmektedir. Doğumuzdaki Karabük ve batımızdaki düzce gelişip büyürken ortada kalan Zonguldak çökmüştür. 2008 yılında biz bu konuları içeren bir dosya hazırlayıp ilgili bakanlıklara vermiştik. Verdiğimiz rapor dikkate alınmadı ve bu gün geldiğimiz nokta ortada. Şimdi yeniden uyarıyorum; eğer bugünde önlem alınmazsa 3-5 sene sonra çok geç olur. Ereğli'de çok büyük sosyal patlamalar yaşanır. İnsanımıza yazık olur."

Karadeniz Ereğli'de yaşayan vatandaşlarda ilçe ekonomisinin son yıllarda çöküşe geçmesinin nedenini Erdemir'in özelleşmesi, tersanelerin kapanması ve yatırım gelmemesine bağlıyor. Erdemir emeklisi Gürsel Ertürk, Erdemir'in özelleştirilmesinin yanı sıra yeni yatırımların yapılmaması, tersanelerin kapanması sonucu 5 bin çalışanın aileleri ile birlikte göç etmesinin ekonomiyi etkilediğini söyledi.

Ereğli ekonomisinin bu hale gelmesinden milletvekillerini sorumlu tutan Mevlüt Aydın ise kömür ocaklarının kapanması, Erdemir'in özelleşmesi ve askeri personelin ilçeden ayrılmasının ekonomik sıkıntıları tetiklediğini belirtti.

Ailesi ticaretle geçimini sağlayan 20 yaşındaki Üniversite öğrencisi Kubilay Boğa'da, herkesin yavaş yavaş Ereğli'den ayrılmaya başladığını söyledi. Ailesinin yıllarca ilçede ticaret yaptıktan sonra Bursa'ya gitmek zorunda kaldıklarını ve ticaretlerine burada devam ettiğini söyleyen Boğa "Ereğli'nin nüfusu dışarıdan alışveriş yapmaya başladı. Esnaf içeride para kazanamıyor. Herkes çekle, senetle bankayla bir ticaret yapmaya çalışıyor ama sıkıntı oluyor. Tersaneler başta zaten Erdemir'in yabancılaşması. Ben ona bağlıyorum bir esnaf çocuğu olarak. Bitik yani Ereğli. Ticaret yapılmaz Ereğli'de. Ereğli'de gelişmek mümkün değil" şeklinde konuştu. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bu İlçenin Yarısı İcralık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement