Bu Köyde Bayram Temizliğini Erkekler Yaptı - Son Dakika
Güncel

Bu Köyde Bayram Temizliğini Erkekler Yaptı

Bu Köyde Bayram Temizliğini Erkekler Yaptı

Amasya'nın Karatepe köyünde her salı kadınlar lokalde eğleniyor, erkekler temizlik yapıyor. Bu kez bayrama denk geldi; hanımlar eğlendi, beyler ekmek yaptı, ev temizledi.

23.09.2015 11:13  Güncelleme: 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya'nın Karatepe köyünde evlerdeki bayram temizliğini kadınlar değil erkekler yaptı. Yaklaşık 8 ay önce köy muhtarının girişimleri sonucu başlayan kadınlar günü uygulamasıyla her salı günü köy lokalinde buluşan kadınlar okey oynayıp, çay içip, kitap okuyarak günlerini geçirirken, erkekler ise ev işlerini yapıyor.

İTALYA'DAN GELDİ, KÖYÜ DEĞİŞTİRDİ

İtalya'da 32 yıl çalıştıktan sonra memleketi Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı Karatepe köyüne dönen Rumi Erikçi'nin muhtar seçildikten sonra kadınlara yönelik hayata geçirdiği projeye alışan köylüler Kurban Bayramı öncesinde de uygulamayı sürdürdü. 100 haneli köyün erkekleri evlerini temizleyip, fırında ekmek yaparken kadınlar ise yine lokalde günlerini gün ettiler.

"BİZDE YAN GELİP YATMAK YOK"

Fırında ekmek pişiren 47 yaşındaki 2 çocuk babası Hilmi Çopur, "Ekmek yaptık. Çörek yaptık. Fırına sürdük, koyduk. Pişince geri çıkardık. Bizde yan gelip yatmak yok. Kadın, erkek hep beraber eşitiz." dedi.

"HANIMLAR LOKALDE, BİZ TEMİZLİK YAPIYORUZ"

Evinin dört bir yanını süpürgeyle temizleyen 60 yaşındaki 3 çocuk babası Ali Çorumlu da, "Hanımlara yardım ediyoruz. Birlik, beraberlik içinde hayat devam ediyor. Bayram önü temizliği bu. Bayrama denk geldi. Hanımlar bugün lokaldeler, bizde ev temizliği yapıyoruz." diye konuştu.

KÖYE GELEN MİSAFİRLER ŞAŞIRIYOR

Memur emeklisi Çorumlunun evine Ordu'dan gelip köydeki erkeklerin ev temizliğini yaptığını görünce şaşıran misafiri Bahri Karakaya da, "Bizimkilerini bayanlar yapıyor. Ben bir şeye karışmıyorum. Temizlik işinde ben yokum. O bayanların işi. Herhalde kılıbık görünüyorlar. Bayanların işine yardım ettiğin zaman olmuyor." şeklinde konuştu.

"MUHTARIMIZIN YOLUNDA İLERLİYORUZ"

Köyün çeşmesinden taşıdığı suyla evinin avlusunu yıkadıktan sonra lokalden dönen eşine semaver çayı demleyen 59 yaşındaki polis emeklisi Mustafa Ayvalı da, "Salı günleri bayanların istirahat günü, muhabbet günü, kaynaşma günü. Bizde evlerde böyle temizlik, organizasyon işlerine bakıyoruz. Bizim ithal muhtarımız var. İtalya'dan gelme. Bizim köyü böyle toplumda kaynaştırmaya, ondan sonra çevre köylerde lider bir köy yapmaya ant içti. Bizde onun yolunda yürüyoruz yani. Onun yüzünü kara çıkartmayacağız." ifadelerini kullandı.

MUHTAR TEŞEKKÜR ETTİ

Köy camisinden yaptığı anonsla evlerini temizleyen erkeklere teşekkür edip bayramlarını kutlayan 61 yaşındaki muhtar Rumi Erikçi ise şöyle konuştu:

"Sağ olsun erkeklerimiz bayram arefesinde bile kadınlar dernekte otururken, eğlenirken, yapacakları işleri konuşurken evlerini temizlediler. Ekmekleri çıkarmaya yardım ettiler. Onlara da buradan teşekkür ediyorum. Tüm dünyadaki erkeklerinde kadınlara böyle saygılı davranmalarını istiyorum. Biz bunu burada başlangıç yaptık. Şimdi yavaş yavaş bütün köyler bunu yapmayı istiyor ama inşallah yaparsa bende sevinirim. Şimdiye kadar duymadım. Hiçbir köyde şimdiye kadar olmadı böyle bir şey."

Projeyi başlatırken kadın ve erkeklerin eşit olduğunu köyün erkeklerine anlattığını anımsatan 2 çocuk babası Erikçi, hiçbirinin düşüncesine karşı çıkmayıp harfiyen yerine getirdiklerini söyledi.

Lokalde arkadaşlarıyla okey oynayan 2 çocuk annesi Beyhan Çopur da, "Beyler yine her salı gibi evde. Haşhaş döveni var. Cam sileni var. Tavuğa, cücüğe, mala, melale bakanımız var. Bayram temizliğine de yardım ediyorlar. Fırın yakmamıza, ekmek bırakmamıza yardım ediyorlar. Benim bey çok güzel ekmek bırakır fırına." diye konuştu.

KÖYÜ MERAK EDİYORLAR

Köye yazları Samsun'dan gelen Selime Sevimli, "Komşularım bu köyü çok merak ediyorlar. Gelmek istiyorlar. Böyle bir köy olduğuna inanmıyorlar gerçekten" derken, köylülerden Gülşen Karaarslan da, lokaldeki kitaplardan evlerine de götürüp okuduklarını anlattı.



Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bu Köyde Bayram Temizliğini Erkekler Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • COK GÜZELL,,ANCAAK ??: Fikir olarak begendim ancaaak,,bir ilave yapmak istiyorum,,resimdede görüldügü üzere,,haimlar acik sacik vede oyun oynuyorlar,,halbuki onlara sorsak desekki elem tereden okumaya basla bakalim 10 tane dua var orada,,acaba iclerinde kac kisi düzgün bir sekilde okuyabileceklerdir,,biz bugün variz yarin yokuz,,her an ölüme hazir olmamiz gerekiyor,,azrail gelince acaba bize iki rekat namaz kilmaya müsade edermi,,? lütfen yanlis anlamayin..faydali olurum diye bunlari yazdim,,Müftü Dedeniz. 22 6 Yanıtla
  • GÜZELLiK UZMANI: O köyün erkekleri resmen kilibik olmuslar,,kadinlari bu kadar serbest birakirsan,,onlar kiyameti koparirlar. 10 10 Yanıtla
  • 040404040404: Yuuuuh be ulen erkeklığın ismide kirletiyoryorsunuz artık erkeklıkte kalmadı kılıbık oldu Sağolsun akp hükümetı baya Kadınlara şans verdı daha neler güreceZ 5 9 Yanıtla
  • maykil: Erkek adam ev supurecek.kadin lokal de okey oynayacak ayip be 7 6 Yanıtla
  • asan aga: Ne ettiniz siz be Epten rezil ettiniz biz irkekleri 13 0 Yanıtla Bi dost: asan aga bunları kahveye sokmayin artıkın 7 0
  • ...: Hiç şaşırmadım zaten çoğu kadın akşama kadar nette okey oynuyor sadece bunlar kahveye gitmiş 6 6 Yanıtla
  • Trakyalı emekli: Eyva beyaa irezil olduk elaleme nasıl bakarız şimci milletin yüzüne beya 12 0 Yanıtla
  • ...: AY NE GUZEL :) 5 6 Yanıtla
  • GARİP: Allah umarım hepimizi affeder, uğraştığımız şeylere bak, oysa biz neden yaratıldık , ne yapmamız gerek ... 10 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement