Bu Mermerler 36 Ülkeye İhraç Ediliyor - Son Dakika
Yerel

Bu Mermerler 36 Ülkeye İhraç Ediliyor

Dünyada sadece Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde çıkarılan Milas leylak ve Milas sedef mermerinin yüzde 95'i ihraç ediliyor.

26.03.2015 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada sadece Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde çıkarılan Milas leylak ve Milas sedef mermerinin yüzde 95'i ihraç ediliyor.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar, AA muhabirine, Milas leylak ve sedef taşlarının Muğla'ya has güzel görünümlü bir taş olduğunu vurguladı.

Bu türün dayanıklılığı ve kalitesinin yanı sıra az üretilmesi nedeniyle dünyanın en kıymetli taşlarından biri olduğunu kaydeden Koçar, "Sedef ve leylak, herhangi bir mermer taşı değildir. Güzel görünümü ve kalitesi nedeniyle özel projelerde kullanılmaktadır. Özellikle otellerde kullanılan taşlar, lüks tekne ve yatların banyo ve mutfaklarını bile süslemektedir" dedi.

Koçar, leylak ve sedefin çıkarıldığı Muğla'da mermerciliğin, ildeki en önemli sanayi kuruluşlarından biri olduğunun altını çizerek, kentteki 100 mermer fabrikası ile 70 mermer ocağının 10 bin kişiyi istihdam ettiğini dile getirdi.

Kral dairelerini süslüyor

Milas leylak ve sedef mermerinin büyük bölümünü çıkartan Dumanlar Mermer Genel Müdürü Ahmet Hayati Ersoy ise bu mermer türlerinin dünyada sadece Kavaklıdere ilçesine bağlı Kestanecik Mahallesi'nde çıkarıldığını, kalitesi nedeniyle diğer taşlara oranla daha kıymetli olduklarını söyledi.

Bu tür mermerin işlendikten sadece yüzde 5'inin iç pazara sunulduğunu, geri kalan bölümünün 36 ülkeye ihraç edildiğini ifade eden Ersoy, en fazla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Irak, Dubai, Katar, Kuveyt ve Singapur gibi ülkelerde 5 yıldızlı otellerin kral dairelerinde kullanıldığına dikkati çekti.

Ersoy, şöyle devam etti:

"Milas leylak ve sedef taşının fiziksel ve kimyasal yapıları bakımından ince kristal olmasından dolayı kesilmesi ve cilalanması çok daha sert, aynı zamanda da kaliteli bir işçilik gerektiriyor. Fabrikada işlendikten sonra yüzde 95'i ihraç edilen sedef ve leylak mermeri, özellikle yapı kaplamaları, mutfak tezgahlarında kullanılıyor. Dumanlar Mermer olarak 36 ülkeye ihracatımız devam ediyor. Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamına gönderiyoruz. Ürün çeşidine göre Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde de pazarlarımız var."

Ersoy, Milas leylak ve sedef mermerinin birçok özel projede, özellikle 5 yıldızlı otel projelerinin kral dairelerinde, devlet dairelerinin iç ve dış kaplamalarında kullanıldığına işaret ederek, bunun mermerin kalitesinden kaynaklandığını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Mermerler 36 Ülkeye İhraç Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement