Buğdayda Yarı Yarıya Kayıp Olabilir - Son Dakika
Ekonomi

Buğdayda Yarı Yarıya Kayıp Olabilir

Buğdayda Yarı Yarıya Kayıp Olabilir

Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Oğuz Ak, İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 50 civarında kayıp beklediklerini söyledi.

26.06.2014 14:47  Güncelleme: 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ak, düzenlediği basın toplantısında, Kızılırmak ilçesinin kentin tahıl ambarı olduğunu belirterek, tahıl borsası bulunmadığı için ürünlerin yüzde 40'a yakınının Sungurlu Borsası'na gittiğini, bu nedenle Kızılırmak'ta borsa oluşturmak istediklerini anlattı.

Ak, çiftçilerin en büyük sıkıntısının kuraklık olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kuraklık nedeniyle buğdayda ciddi kayıp yaşanacağını düşünüyoruz. Ülke genelinde her yıl 20 milyon ton buğday üretiliyor. Bunun yaklaşık 10 milyon tonu İç Anadolu Bölgesi'nde üretiliyor. İç Anadolu Bölgesi'nde bu yıl kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 50 civarında kayıp bekliyoruz . Bu, son yıllarda yaşadığımız en ağır kuraklık. Yaşanan kayıp, ülke ekonomisine ciddi yükler getirecek. Türkiye, bugün 5 milyon ton buğday ithal etsin, alın size 600 milyon dolar dış ticaret açığı. Tabii bir tek buğdayda değil, arpa ve mısır üretiminde de sıkıntı var. Onları da hesaba katarsak tahıl ihracatından kaynaklanan yaklaşık 1 milyar dolar, ülke ekonomisine zarar oluyor."

Yüksek girdi maliyetinin çiftçileri zor duruma soktuğuna dikkati çeken Ak, buğdayın ülke ekonomisi için stratejik ürün olduğunu dile getirdi.

Ak, Türkiye'nin un ihracatında dünya birincisi olduğunu, bundan dolayı buğday üretiminin çok önem taşıdığını sözlerine ekledi. - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Buğdayda Yarı Yarıya Kayıp Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • seyit: TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE BUĞDAY ÜRETİMİNDE ÇOK ÇOK DÜŞÜŞ VAR. ÇUKUROVA'DAN , KONYA'DAN , TRAKYA'DAN ve DİĞER BÖLGELERDEN YAPILAN HASATLARDA BUĞDAY'DA BİR DEKAR'DAN ALINAN VERİM ELLİ KG İLE ÜÇYÜZ KG ARASINDA , KANOLA'DA YÜZDE DOKSAN VERİM KAYBI VAR ŞU ANDA BUĞDAY BU YIL BEKLENİLEN DÜZEYLERDEN DAHADA ÇOK AŞAĞILARDA. YANİ KISACA BEKLENİLİP TAHMİN EDİLEN TÜRKİYE BUĞDAY ÜRETİMİNİN ÇOĞU BU YIL YOK. YANİ ONALTI MİLYON TON UMULAN BUĞDAY YOK. ALLAH BİLİR AMA ANCAK BEŞ , ALTI MİLYON TON BUĞDAY YA OLUR YA OLMAZ. TÜRKİYE CUMHURİYETİMİZİN ACI GERÇEKLERİ BUNLAR MALESEF. AMA HİÇ KİMSE ORALIKLI BİLE DEĞİL . ŞİMDİ SEÇİM ZAMANI. YARIN ÖBÜRGÜN HERKES ANLAYACAK GEÇİM ZAMANINI . ANKET ŞİRKETLERİ GEÇİM ANKETLERİNİ ŞİMDİDEN YAPSINLAR DERİM. SAYGILARIMLAN. 1 0 Yanıtla

Advertisement