Buğdayda "Pas" ve "Septoria" Tehlikesi - Son Dakika
Yerel

Buğdayda "Pas" ve "Septoria" Tehlikesi

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da, buğdaylar başak vermeye başlarken, yörede görülen ve önemli verim kayıplarına yol açan "pas" ve "septoria" hastalıklarına karşı üreticilerin ilaçlama yapması gerektiği bildirildi.

04.04.2015 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VOLKAN KAŞİK - Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da, buğdaylar başak vermeye başlarken, yörede görülen ve önemli verim kayıplarına yol açan "pas" ve "septoria" hastalıklarına karşı üreticilerin ilaçlama yapması gerektiği bildirildi.

AA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgiye göre, hububat üretim sezonunda yöredeki yağış ve sıcaklık değerlerinin hastalık için uygun koşullar yarattığı ve bu yıl Adana'nın birçok ilçesinde yoğun olarak "Pas" ve "Septoria" hastalıkları görülmeye başladı.

Yörede başak atma döneminde buğdayda görülen ve rutubetli ortamları seven bu hastalıklara karşı çiftçilerin tarlalarını sürekli kontrol altında tutması gerekirken, önlem alınmaması halinde hastalıkların ürüne çok fazla zarar vereceği ve verim kayıplarına neden olacağı tahmin ediliyor.

Etkili olan yağışlardan dolayı yörede ilaçlama yapamayan buğday üreticilerinin en kısa zamanda tarla şartları uygun hale gelmesi ile ilaçlamaya başlamaları gerektiğini belirten yetkililer, aksi halde kök boğazı çürüklükleri, pas ve septoria hastalıklarının önemli verim kaybına neden olacağını bildirildi.

Hastalıklarla mücadeleye tohum ilaçlaması ile başlanması gerektiğini aktaran yetkililer, şunları kaydetti:

"Tohum ilaçlaması ile hububat fidelerinin kardeşlenme dönemine kadar korunması sağlanmış olacaktır. İkinci ilaçlama ise özellikle kök boğazı hastalıklarının etkili olduğu Karataş, Karaisalı ve İmamoğlu gibi yerlerde bitkilerin kardeşlenme ile sapa kalkma arasında bulunduğu dönemde yapılmalıdır. Bu dönemin geçirilmesi durumunda kök boğazlarında oluşan enfeksiyonlar bitkileri erken yaşlandırmakta, hatta ağır enfeksiyonlar ak başak oluşumuna neden olmaktadır. Başak enfeksiyonları ise danelerde buruşmalara neden olmakta, bunun sonucunda verim azalması olarak karşımıza çıkmaktadır. Hububatta son ilaçlamaya başak çıkarma veya hemen sonrasına denk gelmekte olup, pas, septoria ve külleme gibi yaprak hastalıklarının önlenmesi amacıyla yapılmalıdır. Yağışların devam etmesi durumunda gerekirse belki bir ilaçlama daha yapılabilir."

Hastalıklara karşı ilaçlı mücadele yapılmaması halinde buğdayların erken sararacağını, ürünün pazar kalitesinin azalacağını, bunun da ürün fiyatlarını düşüreceği kaydedildi.

Pas Hastalığı, hububat bitkisinin yapraklarının üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde sarı renkte sıralar üzerine dizilmiş noktacıklar şeklinde püstüller oluşmasıdır.

Septoria Hastalığı diğer adıyla Benekli Yaprak Lekesi ise yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış küçük düzensiz, kırmızı kahverengi lekeler meydana gelmesidir.

Bu hastalıklarla etkin ve zamanında mücadele yapılamadığı takdirde üründe yüksek verim kayıpları olmaktadır.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Buğdayda 'Pas' ve 'Septoria' Tehlikesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement