Buğdayda Süne Mücadelesi Başladı - Son Dakika
Yerel

Buğdayda Süne Mücadelesi Başladı

Buğdayda Süne Mücadelesi Başladı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2014 yılı buğdayda süne mücadelesi çalışmalarına kıymetlendirme sürveyi ile başladı.

18.04.2014 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2014 yılı buğdayda süne mücadelesi çalışmalarına kıymetlendirme sürveyi ile başladı.

Çalışmaların 17 ilçede, 17 ekiple ve 90 teknik elemanla ile başladığını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "Süne erginleri ile kimyasal bir mücadele yapılmamaktadır. Esas zararı erginler değil yumurtadan çıkan nimfler yapmaktadır. İlimizde süneye karşı en uygun mücadele dönemi; ikinci, üçüncü nimf dönemi olup buda yılın toplam sıcaklık verilerine göre Mayıs ayının yirmisinden sonrasına rastlamaktadır. Süne zararlısının erginlerinin kışlaktan inişleri tamamlandığı zaman erkek dişi oranın da bire bir olması demektir. Aynı zamanda yoğun bir şekilde yumurtlama dönemi olup, bu dönem yumurta paraziotlerinin uçuş zamanıdır" dedi.

Bu dönemde süne erginine karşı yapılacak kimyasal bir mücadelenin hiçbir fayda sağlamayacağı gibi faydalı böcekleri öldürüp, doğal dengenin de bozulmasına neden olduğunu ifade eden Çebi, "İlimizde süne mücadelesi arazi çalışmaları tüm ilçelerimizde devam etmekte olup süneye karşı kimyasal mücadeleye karar verildiği zaman bu süreç çiftçilerimize ilan ve afişlerle duyurulmaktadır. Zaman zaman bazı un fabrikaları, tohum şirketleri, çiftçilere sünenin erginine karşı kimyasal mücadele yapılması konusunda duyurular yapmaktadır. Bu şekilde çiftçiyi yanıltıcı duyurular yapmak yasaktır ve bugünlerde yapılacak olan kimyasal mücadelenin hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da mevcuttur" şeklinde konuştu.

İl ve İlçe Müdürlüklerinden gelmeyen ilaçlama duyurularına çiftçilerin itibar etmemesi gerektiğinin altını çizen Çebi şunları söyledi:

"Arazi çalışmaları sonucu süneye karşı kimyasal bir mücadele gerekiyorsa İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından köylerde mutlaka duyurulacaktır. Çiftçilerimizin kendilerini yanıltacak mücadele ilanlarını bağlı bulundukları İlçe Müdürlüklerine giderek mutlaka ihbar etmeleri gerekmektedir." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Buğdayda Süne Mücadelesi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement