Bakan Eker: Buğdayın Fiyatı Yüksek, Üretici Memnun - Son Dakika
Güncel

Bakan Eker: Buğdayın Fiyatı Yüksek, Üretici Memnun

Bakan Eker: Buğdayın Fiyatı Yüksek, Üretici Memnun

Buğday üreticisi TMO'nun taban fiyat açıklamasını beklerken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, buğdayda fiyat açıklanmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi

09.07.2014 09:21  Güncelleme: 09:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Buğdayda fiyat açıklamamızı gerektirecek bir şey yok. Fiyat yüksek, üretici memnun. Sadece Trakya'da yarından itibaren TMO üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacak" dedi.

Eker, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle iftarda bir araya geldi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eker, "Hububat fiyatları ne zaman belirlenecek, rekolte belli mi" sorusuna karşılık Türkiye'nin geçen sene buğday üretiminde 22 milyon tona ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını vurguladı.

YÜZDE15 REKOLTE KAYBI

TÜİK'in ilk tahminlerine göre bu sene kuraklığın etkisiyle geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında rekolte kaybı yaşanacağını bildirdiğini aktaran Eker, şöyle devam etti:

"Bizim ihtiyacımız, Türkiye'nin bir yıllık ekmek, un, tohum ihtiyacımız 18 milyon ton. 18 milyon ton buğday olduğunda Türkiye kendi ihtiyacının tamamını karşılamış oluyor. Bu sene bizim üretimimiz yaklaşık 20 milyon ton. Şu an itibarıyla Türkiye genelinde buğdayda yüzde 60'a yakın hasat tamamlandı. Türkiye'de 18 milyon ton buğday varsa ekmeğini de yemliğini de karşılıyor. Stokumuz var. Geçen sene ihtiyacımızdan 4 milyon ton fazlamız vardı. Stokumuz 2 milyon ton buğday."

TMO DÜZENLİ SATIŞ YAPIYOR

Eker, hububat fiyatlarına ilişkin de "TMO piyasaları regüle etmek için düzenli olarak alım satım yapıyor. Türkiye kendi tüketimi için ithal etmiyor, işleyip ihraç etmek için buğday ithal ediyor. Biz müdahale etmemiz gereken noktada müdahale ediyoruz. Türkiye'de şu ana kadar bizim müdahale etmemizi gerektirecek bir husus yok. Türkiye'de ekmeklik buğdayların tonu 730-750 lira arasında, geçen sene tonu 720 liraydı. Sert buğdaylarda tonu 860 liraya kadar çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

KALİTELİ BUĞDAYA YÜKSEK FİYAT

Trakya'da önceki senelere göre rekoltenin yükseldiğini ancak yağış nedeniyle protein değerlerinin düşük olduğunu, Polatlı'da ise yağış az olduğu için protein değeri yüksek buğdayın yüksek fiyattan satıldığını anlatan Eker, şunları kaydetti:

"Sadece Trakya'da yarından itibaren TMO üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacak. Ürünü çok, hemen satmak istemiyor. Bir süre bekletip piyasa şartlarına göre karar verecek. Bir tek sıkıntı olabilecek husus Trakya'da oldu. Onun da tedbirini aldık. Buğdayda fiyat açıklamamızı gerektirecek bir şey yok. Fiyat yüksek, üretici memnun."

TMO'nun buğday alımı yaptığı noktalarda protein cihazıyla ölçüm yaptığını söyleyen Eker, protein oranı yükseldikçe fiyatın artığını bildirdi.

Bakanlığının projeleri hakkında bilgi veren Eker, çobanlığı "sürü yöneticiliği" eğitimi adı altında projelendirdiklerini ve sürü yöneticisi istihdamına destek ödemesi yapıldığını kaydetti. Böylece hem nitelikli sürü yöneticisi ihtiyacının karşılandığını hem istihdam yaratıldığını vurgulayan Eker, modern hayatta çobanlığa gereken önemin verilmediğini dile getirdi.

HAYVAN İTHALATI İHTİYACA GÖRE

Samana ilişkin soru üzerine Eker, bu yıl 19 milyon ton saman olacağının hesaplandığını bildirdi. Geçen sene saman fiyatları konusundaki spekülasyonu önlediklerini anımsatan Eker, samanın besin değeri olmadığını da söyledi.

Bakan Eker, "Hayvan ithalatı var mı Kurban Bayramı için" sorusuna, "Şu anda ihtiyaç yok. İhtiyaç olursa yaparız. Herkes bilsin" yanıtını verdi.

Eker, zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini de anımsattı.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Bakan Eker: Buğdayın Fiyatı Yüksek, Üretici Memnun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement