Bugün Seçim Olsa Kim Ne Kadar Oy Alır? - Son Dakika
Güncel

Bugün Seçim Olsa Kim Ne Kadar Oy Alır?

Bugün Seçim Olsa Kim Ne Kadar Oy Alır?

Optimar Araştırma Şirketi ile Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) işbirliğiyle yapılan araştırmada vatandaşlara, dış politika, başkanlık sistemine geçiş, çözüm süreci ve "bugün seçim olsa” soruları yöneltildi.

23.09.2014 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Optimar Araştırma Şirketi ile Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) işbirliğiyle yapılan araştırmada vatandaşlara, dış politika, başkanlık sistemine geçiş, çözüm süreci ve "bugün seçim olsa" soruları yöneltildi.

30 Mart ve 10 Ağustos'un en yakın tahminlerini gerçekleştiren ve bugünlerde 22. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Optimar Araştırma Şirketi, Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) adına 10-18 Eylül tarihleri arasında Türkiye genelinde '2014 Ortadoğu Dış Politika Araştırması' başlıklı bir araştırma yaptı. Anket kapsamında vatandaşlara ilk olarak "Bugün Seçim Olsa" sorusu yöneltildi. Türkiye genelinde 5200 kişiyle yapılan araştırmaya katılanların verdiği sonuçlara göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan sonuç şu şekilde oldu; AK Parti yüzde 50.6, CHP yüzde 24.7, MHP yüzde 14,5 HDP yüzde 6.8, Saadet Partisi yüzde 1.0 Kararsız yüzde 2.4.

YÜZDE 28 "TÜRKİYE İLK 10'A GİRER" DEDİ

Araştırma kapsamında vatandaşların, "Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te Türkiye'nin uluslararası alandaki konumuna ilişkin öngörüleri" de soruldu. Buna göre, "Türkiye dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olur" yanıtı yüzde 28.5, "Bölünür ve küçülür" yüzde 21.7, "aynı konumda kalır" yüzde 20.9, "Bölgesinin ve İslam dünyasının en güçlü devleti olur" yanıtı yüzde 14,8 aldı.

DAŞDEMİR: HALK BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ANLAYAMADI

Optimar tarafından yapılan araştırmada vatandaşların Türkiye'nin Parlamenter sistemden, Başkanlık sistemine geçip/ geçmemesine olan destekleri de sorgulandı. Buna göre vatandaşların Yüzde 37,7 ile Parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçilmesini istedikleri, yüzde 44,8 ile Başkanlık sistemine geçilmesini istemedikleri, yüzde 7,9 ile bu hususta kararsız oldukları, yüzde 9,6 ile görüş beyan etmedikleri sonucuna varıldı. Konuyu değerlendiren Optimar Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, "Geldiğimiz noktada başkanlık sisteminin de, yarı başkanlık sisteminin de halk tarafından anlaşılamadığı aşikardır" diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK YÜZDE 55.6

Araştırmada, vatandaşların çözüm sürecine verdikleri destek de soruldu. Çıkan sonuçta, çözüm sürecini toplamda yüzde 55,6 oranında destekledikleri (Kesinlikle destekliyorum yüzde 16,6 + destekliyorum 39,0) Toplamda yüzde 30,9 oranında desteklemedikleri (Kesinlikle desteklemiyorum yüzde 8,5 + desteklemiyorum yüzde 22,4) sonucuna varıldı.

VATANDAŞ, İSLAM ÜLKELERİYLE İŞBİRLİĞİ İSTİYOR

10-18 Eylül tarihleri arasında yapılan en güncel araştırma kapsamında vatandaşlara "Türkiye'nin dış politikada birlikte hareket etmesi ve ittifak kurması gereken ülkeler" de soruldu. Buna göre; İslam Ülkeleri yüzde 33.1, Türk Cumhuriyetleri yüzde 28.8, AB Ülkeleri yüzde 21.1, ABD yüzde 18.1, Rusya yüzde 6.6, Tek başına hareket etmeli yüzde 4.6, Çin yüzde 3.7, çıkarları doğrultusunda hepsi yüzde 2.6, İran yüzde 0,7 yanıtları verildi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bugün Seçim Olsa Kim Ne Kadar Oy Alır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement