Bulgaristan'da Anadili Günü Kutlamaları - Şumnu - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Anadili Günü Kutlamaları - Şumnu

Uluslararası Anadil Günü, Bulgaristan'ın kuzeydoğusundaki Şumnu kentinde kutlandı.

27.02.2017 02:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Anadil Günü, Bulgaristan'ın kuzeydoğusundaki Şumnu kentinde kutlandı.

Şumnu'daki Nazım Hikmet Okuma Evi'nin 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedeniyle Şumnu Tiyatrosu'nda düzenlediği programa, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi'nin, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile birlikte kurduğu DOST Birliği koalisyonu yetkilileri ile Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe katıldı.

Nazım Hikmet Okuma Evi Başkanı Nurten Remzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Maalesef anadili sorunumuz senelerdir çözüme kavuşamıyor. Bundan sonra da DOST Birliği sayesinde daha çok gündeme getirilip çözüme kavuşacağına inanıyoruz." dedi.

Etkinliğe katılan DOST Partisi lideri Lütvi Mestan, Bulgaristan'da sadece seçim kampanyasında değil, birçok ortamda aralarında Türkçe'nin de olduğu ülkedeki etnik azınlıkların kendi dillerini daha geniş olarak kullanmaları gerektiğini söyledi.

Mestan, politikacı olarak bugüne kadar ana dilini kullandığı için birçok kez ceza aldığını ve almaya da devam edeceğinden şüphesi olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili olarak Bulgaristan'a Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dava açtığını kaydeden Mestan, davayı kazandığında alacağı tazminatın tamamını anadili eğitimi veren Kuzey Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği'ne bağışlayacağını vurguladı.

Mestan, "Anadilimiz kimliğimizdir. Anadil kutsaldır. Bugün ne mutlu Türküm diyene. Bugün Türkçe konuştuğumdan dolayı tekrar ceza ödeyeceğiz, bu mücadele devam edecek, bu davayı da kazanacağıma eminim. Hiç şüpheniz olmasın." ifadelerini kullandı.

Dost Birliği koalisyonu adına AA muhabirine konuşan HŞHP Genel Başkanı Orhan İsmailov da 26 Mart'ta yapılacak parlamento erken seçimleri için heyecanla çalıştıklarını söyledi. İsmailov, "Yeni bir koalisyonuz ama umarım parlamentoya giriş barajını aşar yeni parlamentoda yerimizi alırız. Seçimde biz Bulgaristan, Türkiye ve Tüm Avrupa'daki vatandaşlarımızın oyunu bekleriz. Kanuna göre anadil yasağı devam edecek. Ancak biz bu hukuku tartışacağız." dedi.

Büyükelçi Gökçe de bugünün 1999'da UNESCO, 2009'da da Birleşmiş Milletler üyeleri tarafından Uluslararası Anadil Günü olarak tanındığını hatırlatarak, "Bulgaristan'da Türkçe'nin konuşulması, öğretilmesi konusuna, burada yaşayan soydaşlarımızın mevcudiyetinden dolayı büyük önem veriyoruz." dedi.

Programda, Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, Türkiye'deki göçmen derneklerinin temsilcileri ve bölgedeki Türk Dernekleri yetkilileri de hazır bulundu.

Ülkede 26 Mart'ta yapılacak parlamento erken seçimlerinde, 240 sandalyeli parlamento için 21'i bağımsız, 13 siyasi parti ve 9 koalisyondan toplam 4 bin 732 aday yarışacak.

Bulgaristan\'da Anadili Günü Kutlamaları - Şumnu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Anadili Günü Kutlamaları - Şumnu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement