Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : DOST partisi Lideri Lütvi Mestan ve yardımcılarının Parlamentoda düzenledikleri basın toplantısı DOST Genel Başkan yardımcısı Şabanali Ahmet'in AA'ya açıklaması Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimine doğru Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidar partisinin adayı Tzetka Tzaçeva'yı destekleyecek Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), eski başbakanlardan Plamen Oreşarski'ye destek vereceğini açıkladı SOFYA (AA) – Bulgaristan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi, ülkede 6 kasımda yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, adaylardan Meclis Başkanı Tzetka Tzaçeva'yı destekleme kararı aldı.

20.10.2016 23:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

DOST partisi Lideri Lütvi Mestan ve yardımcılarının Parlamentoda düzenledikleri basın toplantısı

DOST Genel Başkan yardımcısı Şabanali Ahmet'in AA'ya açıklaması Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidar partisinin adayı Tzetka Tzaçeva'yı destekleyecek

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), eski başbakanlardan Plamen Oreşarski'ye destek vereceğini açıkladı

SOFYA (AA) – Bulgaristan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi, ülkede 6 kasımda yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, adaylardan Meclis Başkanı Tzetka Tzaçeva'yı destekleme kararı aldı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan meclisteki basın toplantısında, Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin adayı Tzaçeva'nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı bir görüş temsil ettiğini vurgulayarak bundan dolayı destek verme kararı aldıklarını ifade etti.

Tzaçeva'nın aynı zamanda Rusya'nın Kırım'ı ihlal etmesine karşı net tavır alan bir politikacı olduğunun altını çizen Mestan, cumhurbaşkanı adaylarının Rusya'nın Kırım konusundaki politikasına karşı kesin ve net bir görüş belirtmeleri gerektiğini kaydetti.

Mestan, aday göstermeyen DOST'un hedefinin bir sonraki parlamento seçimleri olduğunu belirtti.

Oy kullanımının sınırlandırılması

DOST Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şaban Ali Ahmet ise seçim kanunundaki en büyük sorunun özellikle Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanma haklarının sınırlandırılması olduğunu söyledi.

Ahmet, uygulamanın Bulgaristan'da 1989 yılına dek eski komünistlerin Türk ve Müslümanlara yönelik uyguladığı asimilasyon kampanyasını anımsattığına dikkati çekerek, "Şu anda, bu uygulamayla yeni bir çeşit asimilasyon uygulanıyor." dedi.

Ahmet, Türkiye'de yarım milyona yakın Bulgaristan vatandaşının oy kullanım haklarının sınırlandırılmasının yanı sıra kampanyanın Bulgarca yapılması zorunluluğunun da sorun teşkil ettiğini ifade etti.

Şaban Ali Ahmet, "Cumhurbaşkanı seçimleri önemli. Bulgaristan'ı temsil edecek kişi bundan sonra da ülkemizin AB ve NATO çizgisinde ilerlemesi açısından önemli. Yeni cumhurbaşkanı herkese eşi muamelede bulunmalıdır. Buradaki etnik ve dini azınlıkların hakları gasbedilmek istendiğinde onların yanında durmalı ve onların haklarını savunmalıdır." diye konuştu.

Türk oyların dağılımı

Bu arada üyelerinin çoğunluğunu yine Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) eski başbakanlardan Plamen Oreşarski'ye destek vereceğini duyurdu.

HÖH lideri Mustafa Karadayı, yaptığı açıklamada "Oreşarski, partiler üstü, devlet adamı olma profiline uygun, milleti birleştirecek, hukuk ve sosyal bir devletin olması için çaba gösterecek. İnsan hak ve özgürlüklerine duyarlı bir aday olacak." dedi.

Bulgaristan'da 240 üyeli parlamentoda 30 milletvekiline sahip HÖH, geçmişteki seçimlerde önemli rol oynamıştı.

Bulgaristan\'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement