Bulgaristan'daki Türk Partisinde Rus Uçağı Krizi Yaşanıyor - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'daki Türk Partisinde Rus Uçağı Krizi Yaşanıyor

HÖH lideri Lütfi Mestan, Rus jeti krizinde Türkiye'yi destekleyince partinin onursal başkanı tarafından görevinden alınarak ihraç edildi. Mestan, Türk elçiliğine sığındı.

28.12.2015 07:32  Güncelleme: 08:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da da Türk kökenli siyasetçilerin çoğunlukta olduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nin Genel Başkan Lütfi Mestan'ın Rus uçağının düşürülmesinde Türkiye'ye destek veren bildiriyi okuması partinin onursal başkanı Ahmet Doğan'ı kızdırdı. Doğan, yetkisi olmamasına rağmen merkez yönetim kurulunu toplayarak Mestan'ı başkanlıktan uzaklaştırıldı.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNE SIĞINDI

Aynı zamanda partiden de ihraç edilen ve devlet korumaları alınan Mestan, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'ne sığındı. Çocuklarıyla Türk elçiliğine gelen Mestan'ın, 2008'de kuşkulu bir intiharla ölen HÖH liderinin özel kalem müdürü Ahmet Emin gibi öldürülmekten korktuğu iddia edildi. 24 Chasa gazetesine konuşan Mestan, "Türk elçiliğinde kısa bir süre kaldım. Kritik bir durumda her bir Bulgar siyasetçisi kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip. Güvenliğimi sağlamak için birkaç saate ihtiyacım vardı" dedi.

AJAN GEÇMİŞİ VAR

HÖH'ün kurucusu ve iki yıldır onursal başkanlığını yapan Doğan'ın ajan geçmişinden dolayı Rus yanlısı tutumu herkes tarafından biliniyor. Dün Mestanlı'da asimilasyon zamanında şehit olan Türklerin anmasına katılan Mestan, Bulgarca konuşma geleneğini bir kenara bırakarak Türkçe açıklama yaptı.

MESTAN GERİ ADIM ATMADI

Mestan, "19 yıl sadakatle hizmetten sonra ve en kritik anlarda bile Doğan'ı savunmuşumdur. Davet edilmediğim bir Merkez Konsey oturumu yapıldı. Parlamento'da okuduğum bildiriden dolayı bir kez "kafamın kesileceğini" bilseydim, ben yine de onu okuyacaktım" dedi. Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş ve Burgas Başkonsolosu Niyazi Evren anma töreninde Mestan'ın yanında yer aldı.

DAVUTOĞLU DEVREYE GİRDİ

HÖH'teki krize Başbakan Ahmet Davutoğlu da dahil oldu. Davutoğlu Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov'u arayarak Mestan'dan yana olmasını rica etti. Borisov taraf tutmayacağını belirtirken, Mestan'ın ihracı sonrası HÖH Milletvekilleri Hüseyin Hafızov, Şabanali Ahmet ve Aydoğan Ali Mestan ile dayanışma içerisinde HÖH Meclis Grubu'ndan ayrılacaklarını ilan etti.

YENİ PARTİ GELİYOR

Bulgar parlamentosunda üçüncü siyasi güç konumunda bulunan HÖH, son istifalarla 240 sandalyeli parlamentodaki milletvekili sayısı 36'dan 32'ye indi. Mestan'ın yeni parti kuracağı söyleniyor.

'ANKARA İLE İLİŞKİLER KESİLİR'

Konya Selçuk Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi'nden 2005 yılında mezun olan ve üç yıl kadar önce siyasete atılan Şabanali Ahmet, "Kongreye 4 ay kala anti demokratik yollarla kongrede seçilmiş bir genel başkanın bu şekilde görevden alınmasını kabul etmiyoruz. Biz Türkiye ile Rusya ekseninde tarafımızı Türkiye'den yana seçmek durumundayız. İki ülke arasında parçalanmış ailelerimiz var. AB'den taraf, NATO'dan taraf olmak zorundayız" diye konuştu.

"ANKARA İLE HİÇBİR İLİŞKİ OLMAZ"

Doğan'ın bu hamlesine anlam veremediğini de dile getiren Ahmet, "Meğer partisi Rusya çizgisini devam ettirmiş" ifadelerini kullandı. Ahmet, HÖH ile Ankara arasındaki ilişkilerin 2012 ile 2013 yılları arasında durma noktasına geldiğini belirterek, "Ben ve Lütfi Mestan Ankara ile diyalog kurmak için çok çalıştık. İlişkileri belli bir seviyeye getirdi. Ancak bundan sonra HÖH'ün Ankara ile hiçbir ilişkisi olamaz" diye konuştu.

YENİ İSTİFALAR BEKLENİYOR

Partide yeni istifalar beklediklerini de dile getiren Ahmet, "13 Ocak'a kadar Bulgaristan parlamentosu tatilde. Partide bazı arkadaşların rahatsızlıkları var ama henüz dile getirmediler. Zamanları var düşünüp taşınacaklar, ona göre karar verecekler" dedi.

(Kaynak: Milliyet)

Bulgaristan\'daki Türk Partisinde Rus Uçağı Krizi Yaşanıyor

Son Dakika Güncel Bulgaristan'daki Türk Partisinde Rus Uçağı Krizi Yaşanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • bozkurt: bu bulgarlada rusçu olmuş şimdi eteklilerde bulgar olur 9 4 Yanıtla
  • BG: Yasa sen mestan aga 10 2 Yanıtla
  • özel harekat: verdiginiz 1300 olacak vergi ile geri alacaksiniz kasikla ver kepce ile geri al yontemi cok sabit 3 5 Yanıtla
  • Zartzurt: Mestan kedi ismi değilmi.... 0 7 Yanıtla
  • Müminler Ancak KARDEŞTİRLER: “Kavmiyet dâvasına çağıran, bizden değildir. Kavmiyet uğruna savaşan da bizden değildir. Keza kavmiyet dâvası üzerine ölen de bizden değildir” 1 6 Yanıtla
  • MEHMET34: HABERLERİ OKUYAN KIZ AMMA GÜZEL, LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR. 0 4 Yanıtla
  • EE SİZE SINIRLARI AÇAN ÜLKEYE BUMU YAPILIR : HEPİNİZ ASKERE GİTMEDEN TÜRKİYEDE ON YIL VERGİ ALINMADAN DEVLETİN KADROLU İŞLERİNDE ÇALIŞTINIZ BULGARİSTANDAN MARKET ALIŞVERİŞİNİZİ YAPIYORSUNUZ KAZANDIKLARINIZLA CANLANDIRDINIZ SINIR KAPILARINDA BULGARİSTANA GİDEN ÇİFT PASOPORTLULARDAN GIDA GİRİŞİNİN ENGELLENMESİNİ VE BULAGARİSTAN GÖÇMENLERİNE TANINAN HAK GASPINA NEDEN OLAN ÜNİVERSİTEYE BASİT GİRDİKLERİNİ HERKES BİLİYOR BUNLAR ÖNLENSİN EŞİT VATANDAŞLIK OLSUN BUNLAR BU ÜLKENİN ÜNİVERSİTELİ ASİLLERİ OLDU MİLLET DERSANEYE GİDER BUNLAR BASİT SINAV 2 2 Yanıtla
  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement