Bulgaristan'da Seçime Doğru - Son Dakika
Dünya

Bulgaristan'da Seçime Doğru

Merkez Seçim Komisyonu siyasi partilerin yurt dışından maddi destek almasını yasakladı Seçim kampanyası sadece Bulgarca yapılabilecek.

17.08.2014 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimleri için hazırlıklar sürerken, Merkez Seçim Komisyonu seçim kampanyalarıyla ilgili sınırlandırıcı bazı koşullar getirdi.

Ülkede 5 Eylül'de başlayacak seçim kampanyasına ilişkin kuralları açıklayan komisyon, siyasi partilerin tüm finansmanının mercek altında alınacağını duyurdu.

Buna göre, partiler ve bağımsız adaylar yurt dışından finansal yardım alamayacak. Kampanya finansmanı yalnızca siyasi örgütlerin kendi kaynakları ve kişisel bağışlardan sağlanabilecek. Tüzel kişilerin, dini örgütlerin, yabancı vatandaşlar ve yabancı diplomatik temsilciliklerin, hükümetler ve sivil toplum örgütlerinin Bulgar siyasi partilerinin kampanya finansmanına katkıda bulunmaları da yasaklandı.

Kişisel bağışların maksimum sınırı ise 5 bin avro olarak belirlendi. Ülkedeki 340 levalık (170 avro) asgari ücreti aşan bağışta bulunan kişiler verdikleri paranın kaynağını da beyan etmek zorunda kalacak. Sayıştay da bağış bedeli 500 avroyu aşan destekçilerin mali geçmişini araştıracak.

Ülkede son seçimde verilen oyların en az yüzde birini alan siyasi oluşumlar devlet tarafından maddi olarak destekleniyor. Merkez Seçim Komisyonu, küçük parti ve bağımsız adayların kampanyalarına destek için 450 bin avroluk bütçe ayırdı. Siyasi parti ve koalisyonların seçim öncesi kampanyaları sırasında harcayabilecekleri paranın 1,5 milyon avroyu aşması yasaklandı. Bağımsız adayların kampanya bedeli 100 bin avroya sınırlandırıldı.

Komisyon, ayrıca seçim kampanyasının sadece Bulgarca yapılması gerektiğini, yabancı dillerin kullanımının yasak olduğunu anımsattı.

Seçim yasasına ilişkin şubatta yapılan parlamento görüşmeleri sırasında ülkedeki Türk ve Müslüman oylarına talip olan üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), seçim kampanyaları sırasında yabancı dillerin de kullanılabilmesi konusunda ısrar etmişti. Yaşanan tartışmalarda parlamentodaki iktidar ve muhalefet partileri HÖH'nin talebine karşı çıkmıştı. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Bulgaristan'da Seçime Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi
    21:43 Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde yaşadıkları evin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    21:07 Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen iftar programına yaklaşık bin 500 öğrenci katıldı. Programda öğrencilere Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan 'diş kiraları' dağıtıldı.

  • Fransa Başbakanı, başörtüsü darp iddiasıyla istifa eden okul müdürüne iftira davası açılacağını söyledi
    21:00 Fransa Başbakanı, başörtüsü darp iddiasıyla istifa eden okul müdürüne iftira davası açılacağını söyledi

    Fransa Başbakanı Gabriel Attal, başörtüsünü çıkarmadığı için okul müdürü tarafından darp edildiğini öne süren öğrenciye iftira davası açılacağını söyledi. Öğrenciden başörtüsünü çıkarmasını istediğini fakat darp etmediğini savunan müdür ise sosyal medyadaki ölüm tehditlerinin ardından istifa etti. Fransa’da İslamcıların okullara yönelik tehditleri, iki öğretmenin öldürülmesinin ardından ciddiye alınıyor.


Advertisement