Bulgaristan'da Seçimin Ardından - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Seçimin Ardından

240 üyeli parlamentoda bu dönem Türk ve Müslüman 31 milletvekili yer alacak GERB partisi, hükümet kurma görüşmelerine başladı.

13.10.2014 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerin ardından Merkez Seçim Komisyonu yeni milletvekillerin isimlerini açıkladı.

Yüzde 4'lük barajı aşabilen 8 siyasi oluşumunun sadece 3'ü Türk ve Müslüman milletvekili çıkarabildi. Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da yaklaşık 2 milyon Türk ve Müslüman yaşarken, parlamentoda bu dönem görev yapacak Türk ve Müslümanların sayısı 31 olarak açıklandı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), seçimde ülkenin üçüncü en büyük siyasi partisi olarak kendini kanıtlarken, 38 üyelik parti grubundan 28 milletvekili Türk ve Müslüman.

Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin ise 84 milletvekillinin sadece ikisi Müslüman. Reformcu Blok (RB) koalisyonunun 23 kişilik grubunda ise Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'nin (NPSV) lideri Korman İsmailov yer alıyor.

Seçilebilecek pozisyonda Türk ve Müslümanlara yer vermeyen Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) parlamentoda 39 milletvekili ile temsil edilecek. Milliyetçi çizgide siyaset yapan Vatansever Cephesi (PF) 19, kendisine benzer görüşlü Rusya yanlısı Ataka (Atak) partisi de 11 kişilik gruba sahip olacak.

Sansürsüz Bulgaristan'ın (BBZ) 15, eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Yenidendoğuşu İçin Aternatif (ABV) partisinin ise 11 milletvekili olacak.

Anayasaya göre, yeni seçilen parlamentonun seçimden en geç bir ay sonra çalışmaya başlaması gerekiyor.

Hükümet kurma çalışmaları

Bu arada mecliste en büyük grubu bulunan GERB, azınlık hükümeti kurmak üzere meclisteki diğer 7 siyasi oluşumla görüşmelere başladı.

GERB lideri Boyko Borisov, BSP, HÖH ve Ataka partisi ile koalisyon kurmayacağını ancak tüm parti ve koalisyonlarla görüşme yapılacağını söylemişti.

GERB'in BSP ile yaptığı ilk toplantıda, taraflar arasında görüş yakınlığı sağlanamadığı belirtildi. GERB, yarın da HÖH yetkilileri ile bir araya gelecek.

HÖH muhalefette kalacak

HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan, görüşme öncesinde düzenlediği basın toplantısında, partisinin muhalefette kalacağını bildirdi.

Partisinin aşırı milliyetçilerin gelecekteki iktidar koalisyonuna katılmaya karşı olduğunu belirten Mestan, GERB ile yapılacak görüşme öncesinde partisinin tutumunu açıkladı. Bulgaristan için "kötü" olabilecek iki senaryodan söz eden Mestan, şöyle konuştu:

"Bulgaristan'ın başına gelebilecek en kötü senaryo tekrar erken seçime gitmek olacaktır. Mutlaka bir hükümet formülünün bulunması gerekiyor. Ancak daha da kötü olan ikinci senaryoya göre, prensiplere dayanmayan, Avrupa karşıtı, uygarlık karşıtı aşırı milliyetçilerin katılımı ile ortak bir hükümet kurmak olur."

Ülkedeki siyasi gözlemciler, GERB'in hükümet konusunda sağcı Reformcu Blok ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi ile anlaşabileceğini öne sürüyor.

Hükümetin güvenoyu alabilmesi için en az 121 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Seçimin Ardından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:51 İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Söğüt, Bozüyük ve Pazaryeri ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Vural, vatandaşlarla bir araya gelerek onlarla sohbet etti ve hayırlı kazançlar diledi. Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, İYİ Parti olarak seçimlerde vatandaşlara alternatif oluşturduklarını ve milletin iradesinin tespiti için yapıldığını belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.

  • Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak
    18:47 Malatya'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarma görev alacak

    Malatya Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 4 bin 844 polis ve jandarmanın görev alacağını duyurdu. Seçim güvenliği ve koordinasyon toplantısında, 2 bin 785 emniyet ve 2 bin 59 jandarma personelinin görev alacağı belirtildi. Toplamda 542 bin 177 seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, güvenli bir ortam sağlamak için tüm kamu kurumları işbirliği içinde çalışacak.


Advertisement