Bulgaristan'da Sığınmacı Endişesi - Son Dakika
Yerel

Bulgaristan'da Sığınmacı Endişesi

Bulgaristan Sınır Denetimi Daire Başkanı Plamen Dimitrov, "Sığınmacı ve kaçakların sürekli Bulgaristan'da kalmasından endişeliyiz" dedi.

27.10.2015 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan Sınır Denetimi Daire Başkanı Plamen Dimitrov, "Sığınmacı ve kaçakların sürekli Bulgaristan'da kalmasından endişeliyiz" dedi.

Uluslararası Göç Örgütünce yürütülen "Sınır Yönetimi Alanında Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan Arasında Bölgesel İşbirliği" projesi kapsamında Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan temsilcileri İğneada'da bir araya geldi.

Ulusal Proje Sorumlusu Emrah Güler'in proje sunumuyla başlayan toplantıda, Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Sınır Polisi Genel Müdürlüğü Sınır Denetimi Daire Başkanı Plamen Dimitrov, dünyada son yılların en büyük göç krizinin yaşandığını anlattı.

Göç baskısının her geçen gün yoğunlaştığını belirten Dimitrov, Bulgaristan devleti olarak zaman zaman göçmen hareketliliğine karşı operasyon yaptıklarını ifade etti.

Kaçakların özellikle Meriç üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan'a geçiş yapmaya çalıştıklarını anlatan Dimitrov, yasa dışı yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerin sayısının günlük 400'den 800'e yükseldiğini kaydetti.

Dimitrov, geçişlerin daha çok gruplar halinde yapıldığına dikkat çekerek, "Bazı yabancı uyruklu şahıslar Türkiye'de yakalanıyor, bazıları Yunanistan sınırında bazıları ise geçiş yapabiliyorlar. Bulgaristan'a yasa dışı yollarla girmeyi başaran şahıslar Sırp sınırına doğru harekete geçiyor. Biz de yasa dışı yollardan diğer ülkelere gitmeye çalışan şahısları yakalamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bulgaristan'da kaçaklara yönelik ciddi mücadele ettiklerini vurgulayan Plamen Dimitrov, Bulgaristan'da bulunan sığınmacılara da gerekli yardımlarda bulunduklarını bildirdi.

Dimitrov, son zamanlarda yaptıkları çalışmalarda ülkelerine yasa dışı yollardan giren Suriyeliler'in sayısında azalma Irak, Afganistan ve Pakistan uyruklu kaçakların sayısında ise artış yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin kaçaklara yönelik aldığı tedbirleri takdirle karşıladıklarını dile getiren Dimitrov, şunları kaydetti:

"Yasa dışı yollardan ülkemize gelenlerin büyük bir bölümü gençlerden oluşuyor. Burada organizatörlerin etkin rol aldığını görüyoruz. Organizatörlerin eğitimli olduklarını ve vatandaşları kandırdıklarını gördük. Karadan geçişlerde ciddi önlemler aldık. Bulgaristan devleti olarak fiziki engeller için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yasa dışı geçişlere karşı 30 kilometrelik çit çektik. Çit çekim çalışmaları da halen devam ediyor. Yasadışı nüfus arttıkça istenmeyen olaylar da artıyor. Bunların bazılarını teşhis ederken bazılarını edemeyebiliyoruz. Sığınmacı ve kaçakların sürekli Bulgaristan'da kalmasından endişeliyiz. AB'nin de bu konuda çalışma yapmasını ve bizleri bilgilendirmesini istiyoruz. Türkiye gerekli tedbirleri alıyor, biz de ülkemizde alıyoruz."

Dimitrov, Türkiye ve Yunanistan sınırına çit çekilmesi sırasında sınır taşlarının zarar gördüğü iddialarına karşı da görüşmelerin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Sorunlarla etkin mücadele

Yunanistan İçişleri Bakanlığı Sınır Polisi Genel Müdürlüğü Proje Koordinatörü Alexopoulos Konstantinos ise Suriyeli sığınmacı sayısının 4 milyonu geçtiğini, bunların 2,5 milyonunun Türkiye'de bulunduğunu bu nedenle ortak sıkıntılara karşı da üç ülkenin etkin mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı da ağustos ve eylül aylarında yoğun bir göçle karşılaştıklarını belirterek, Dereköy Sınır Kapısı'nın tır trafiğine açılması ve göçe karşı sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Edirne Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu ise sınırlarda yasadışı geçiş olaylarına karşı kolluk kuvvetlerinin etkin bir biçimde çalıştığını ifade etti.

Proje hakkında

"Sınır Yönetimi Alanında Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan Arasında Bölgesel İşbirliği" projesi ile Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ortak sınırlarında görev alan mevcut kurumlar arasında işbirliği arttırmaya yönelik güven oluşturulması, yapılacak işbirliğinin faydaları hususunda farkındalığın arttırılması ve yapılabilecek işbirliğinin ve yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Avrupa Birliği müktesebatı doğrultusunda Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır ötesi işbirliğini merkezi ve yerel düzeyde arttırarak, Türkiye'nin Entegre Sınır Yönetimi ve Vize Serbestisi Diyaloğu sürecindeki çalışmalarına destek vermesi hedefleniyor.

Projenin bütçesi 1 milyon 800 bin avro olarak belirlendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bulgaristan'da Sığınmacı Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement