Bulgaristan'da Yasama Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Yasama Çalışmaları

HÖH, asimilasyon karşıtı yasa değişikliği istiyor Türk ve Müslümanlara Bulgar isim soran memurlara para cezası önerildi.

29.10.2014 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), erken seçim sonrası parlamentonun ilk genel oturumunda insan hakları alanında üç yasada değişiklik öngören teklifler sundu.

Vatandaşların Kütük Kayıt Yasası, Adalet Kurumları Yasası ve Ceza Kanunu'nda tasarlanan değişiklikler, ülkede 1989 yılına kadar eski komünist rejiminin Türk ve Müslümanlara yönelik uyguladığı asimilasyon kampanyasının kalıntılarının ortadan kaldırılmasını amaçlıyor.

Vatandaşlık Kütük Kayıt Yasası'nda önerilen değişiklik teklifinde, iyi hal ve başka evraklarını düzenlemek isteyen Türk ve Arap kökenli isim taşıyan vatandaşlara kütük memurlarının komünizm rejimi sırasında zorla verilen Bulgar isimlerini sormaları yasaklanıyor. Adalet Kurumları Yasası'nda önerilen bir düzenlemede, Türk ve Müslüman vatandaşlara Bulgar isimlerini soran adalet kurumlarındaki memurlara 100 avroya kadar para cezası kesilmesi isteniyor.

Ülkede 2001 yılında kabul edilen diğer bir yasayla komünistlerce zorla Bulgar isimleri verilen vatandaşlar için gerçek isimlerini geri alma işlemi kolaylaştırılmıştı.

Başka bir değişiklikle de 30 Haziran 2001 tarihine dek hayatını kaybeden Türk ve Müslümanlara zorla verilmiş Bulgar isimlerinin devlet tarafından silinmesi öngörülüyor.

Ceza Kanunu'nda hazırlanan değişiklik teklifinde ise komünist rejimin asimilasyon kampanyası sırasında ideolojik amaçlı işlediği suçlar için zaman aşımı koşulunun kaldırılması talep ediliyor.

Bulgaristan'da 1944 yılında darbe ile iktidara gelen Bulgaristan Komünist Partisi, 1989 yılında devrilmesine dek ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı şiddet içeren bir asimilasyon politikası uygulamıştı. İktidarının son yıllarında azınlıkların varlığını tamamen inkar etmeye çalışan komünistler uyguladıkları dini yasaklarının yanı sıra belirli azınlıkların isimlerini zorla değiştirmiş, bunu reddeden vatandaşları ise Türkiye'ye göçe zorlanmıştı. Zorunlu göç sonucu Türkiye'ye 400 bine yakın Türk ve Müslüman sığınmıştı. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Yasama Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement