Bulgaristan'daki Sığınmacılar - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'daki Sığınmacılar

İnsan hakları örgütleri, Bulgaristan’ı Türkiye’den gelen sığınmacılara şiddet uygulamakla suçluyor.

25.04.2014 10:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan hakları örgütleri, Bulgaristan sınır polisini Türkiye sınırından ülkeye giriş yapmaya çalışan yabancı sığınmacılara karşı şiddet kullanmakla suçladı.

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR), İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayımlanan raporda, 2013'ten bu yana sınır polisinin sistematik olarak şiddet kullandığı ve 519 kişinin Türkiye'ye geri yollandığı 44 ayrı olayın belgelendiğini duyurdu.

Bulgaristan Sınır İzleme Örgütü yetkilisi Raya Apostolova da yaptığı açıklamada ülkeye yasadışı yollardan girmeye çalışan sığınmacılara karşı şiddet uygulandığını belirtti. Apostolova, sığınmacılar arasındaki bir kadının uğradığı şiddet sonucu bebeğini kaybettiğini söyledi. Apostolova, Neriam Otman adlı Suriyeli kadının örgüt yetkililerine Bulgar sınır polislerinin bacağını kırdığını, çocuklarından birini yaraladığını, cep telefonlarına el koyduklarını ve ailesini Türkiye'ye geri gönderdiklerini söylediğini kaydetti.

Bulgaristan Sınır Polisi Genel Müdürü Başkomiser Zahari Penov ise suçlamaları reddederek söz konusu olaylarda asıl sığınmacıların saldırgan davrandığını ve polislere taş attığını söyledi. Penov, sığınmacıların Türk yetkililere bilgi verilerek sınırdan uzaklaştırıldıklarını ileri sürdü. Penov, Avrupa Birliği (AB) gözlemcilerinin de insan hakları gibi konuları bahane ederek sınır polisine baskı uyguladıklarını kabul ettiklerine dikkati çekti.

Yaklaşık 12 bin sığınmacının yaşadığı Bulgaristan'da yıl başından bu yana sınırı yasadışı yollardan geçen 400 kişi sığınma talebinde bulundu. Bunlar arasında 90 Suriyeli vatandaşı bulunuyor. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, 274 kilometre uzunluğundaki Bulgaristan–Türkiye sınırında kaçak geçişlerin en çok görüldüğü bölgelere  bin 500 kişilik ek polis gönderdi. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'daki Sığınmacılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement