Burdur'da Köylüler Lavanta Ekecek - Son Dakika
Güncel

Burdur'da Köylüler Lavanta Ekecek

Burdur\'da Köylüler Lavanta Ekecek

Burdur'un Yeşilova İlçesi'nde köylüler hazineden kiraladıkları 600 dekarlık alanda imece usulüyle lavanta yetiştirecek.

29.12.2015 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur'un Yeşilova İlçesi'nde köylüler hazineden kiraladıkları 600 dekarlık alanda imece usulüyle lavanta yetiştirecek. Lavanta Deresi Projesi'nin ikinci aşaması olan çalışma kapsamında, alanda çalışmalar başladı.

Yeşilova İlçesi'ne bağlı Akçaköy'de geçen yıl Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından başlatılan 'Lavanta Deresi Projesi'nin ikinci aşaması hayata geçiriliyor. Nisan ayında 400 dekar alanda lavanta dikimiyle başlatılan Lavanta Deresi Projesi kapsamında köylülerin hazineden kiraladığı 600 dekarlık alan traktörlerle sürülerek dikime hazır hale getirildi.

'PROJENİN DEVAMINI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, köylülerin Lavanta Deresi Projesi'ne sahip çıktığını belirterek, "Biz çalışmalarımıza başladığımızdan bu yana çok güzel gelişmeler var. Köyün gençleri ve yöre halkı projeye sahip çıktı. Yeşilova kaymakamımız çevre köylerdeki insanları topladı ve onlara lavanta dikimi ile ilgili bilgilendirme çalışması yaptık. Lisinia'dan Salda Gölü'ne kadar olan alanda ileride ekolojik turizmin başlaması adına Lavanta Deresi'nin devamını oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

'KÖYLÜLER PROJEYE SAHİP ÇIKIYOR'

Köylülerin hayvancılık yerine lavanta üretimini tercih ettiğini kaydeden Öztürk Sarıca, geçen yıl başlattıkları projede de lavantanın yağını çıkarıp kurusunu ürettiklerini anlattı. Sarıca, "Hem yağı hem kurusu hızla satıldı. Toplamda 400 dekarlık alanda lavanta dikimi yapmıştık. Bu yıl 600 dekarlık alanda lavanta dikimi yapacağız. Lavanta balı ile ilgili çalışmalarımız başladı. Köydeki gençlerimiz aynı zamanda lavanta balı üretimi yapıyor. Önümüzdeki süreçte lavanta peyniri de üreteceğiz" diye konuştu.

'GETİRİSİ HAYVANCILIKTAN DAHA FAZLA'

Akçaköy'de oturan 43 yaşındaki Suat Mahmut Doğan da "Biz daha önce büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyorduk. Geçen yıl Öztürk beyin lavanta dikimini gördük. Su istemeyen bitki olduğu için tepelerimize sahip çıkmak için, hem doğaya daha güzel görünüm kazandırmak hem su tüketmeyen bitki olması hem de getirisi hayvancılıktan daha fazla olduğu için lavantayı tercih ediyoruz. Öztürk beyin öncülüğünde çalışmalarımız olacak. Köylülerimiz lavantadan gelir elde etmek istiyor. Arpa buğday ekmekten bir şey anlamıyoruz çünkü maliyeti fazla. Bu tepeleri değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur'da Köylüler Lavanta Ekecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement