Burdur Gölü İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika
Güncel

Burdur Gölü İçin İmzalar Atıldı

Burdur Gölü İçin İmzalar Atıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Burdur Gölü Havzası ve Eylem Planının İlanı ve İmza Töreni’ne katıldı.

13.11.2015 21:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Burdur Gölü Havzası ve Eylem Planının İlanı ve İmza Töreni'ne katıldı.

Burdur Gölü Eylem Planı'nda görev alan ilgili kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Bakan Eroğlu, Burdur Tabiat Turizmi Master Planı kapsamında tabiat ve yayla turizmini canlandırarak, Antalya'ya gelen 10 milyon turistten en azından 2 milyon turisti Burdur'a yönlendirmeyi planladıklarını dile getirdi. Eroğlu, "Burdur Gölü'nün eylem planı konusunda sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Esasen bu çalışmalar özellikle Cumhurbaşkanımız Başbakan iken bana talimat vermişti. Burdur'la bizzat ilgilen diye. Burdur Gölü'nü takip et diye.. hatta bölge müdürlükleri kurulurken Doğa Kortuma ve Milli parklar Bölge Müdürlüğü'nün bizzat Burdur'a kurulması talimatını vermişti. Burdur'umuzu biz büyütmek istiyoruz, bu konuda tabiat turizmi master planı diye büyük bir plan hazırladık. İnşallah bunu Allah nasip ederse, gerekirse bende gelince tarafları toplayalım bu konuda ne yapabiliriz, konuşalım en azından Antalya'ya gelen 10 milyon turistin 2 milyonunu buraya mutlaka yönlendirmemiz lazım. Bunun için ayrıca bir eylem planı hazırlayacağız" dedi.

Bakan Eroğlu konuşmasında Burdur'a yapılan yatırımlar ve Akdenizgep Projesi kapsamında Burdur'a yapılacak yatırımları anlattı.

"SU KALİTESİNİ YÜKSELTMEMİZ LAZIM"

Burdur Gölü'nün kurtarılması için öncelikle arıtma tesisleri ile suyun kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, "Burdur Gölü'nün hakikaten kurtarılması lazımdır. Sayın Başbakanımız 2008 yılında talimat vermişti. Bende o zaman Çevre ve Orman bakanıydım bu konuda denetim planı hazırladım. Çalışmalar sürdü daha sonra revize ettik ve neticede en son dedik ki kimin neyi ne zaman yapacağı belli olsun, bir eylem planı hazırlayalım, önce Cumali Bey çok güzel bir şekilde ifade etti. Defalarca toplantılar yapıldı, taraflar dinledi. Biz bir kitapçıkta özellikle eylem planında kimin neyi ne zaman yapacağını kurumların sorumlukları burada belirtilmiş durumdadır. Aşağı yukarı bütün kurumlar başta bizim Bakanlığımız, bana bağlı DSİ, Su Yönetimi, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Orman Genel Müdürlüğü hepsi var. Bizim dışımızda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıklara itibariyle eylem planı hazırlandı. Bu konuda Başbakanlığında bize yüklediği bir mesuliyet var. Bende koordinasyonu sağlayacağım. İnşallah hedefimiz güzel, yapılacak çok şey var biliyorum. Burdur Gölü'nün suyunun temizlenmesi lazım, bunun için atıksu arıtma tesislerinin, katı atık bertaraf tesislerinin, sanayi atıklarını önlememiz gerekir. Su kalitesini kontrol etmemiz lazımdır. Erozyon göle toprak atıyor, bunlar için çok büyük eylem planı hazırladık. İnşallah hayırlara vesile olur. Burdur Gölü için bugün bir milattır. Bunun takipçisi olacağız zaten 4 ayda bir toplantı yapılacak, kim neyi ne zaman yaptı veya yapamadı, ihtiyaç olursa, sıkıntılar var bunların çözümüyle alakalı har türlü çalışmayı yapacağız. İnşallah ben hayırlı olacağına inanıyorum. Artık bu işin sahipleri var ve bunun bir planı var. inşallah hayırlı ve uğurlu olur" şeklinde konuştu.

"UYUYAN GÜZELİ UYANDIRACAĞIZ"

Burdur Valisi Hasan Kürklü ise, "Bugün Burdur açısından hakikaten çok özel bir gündür. Burdur Gölümüzün kurtarılması, gelecek nesillere aktarılması bakımından gelecek nesillere aktarılması bizim için çok çok önemli, bugün Sayın Bakanımızın müjdelerinden bir tanesi de Burdur'un tabiat turizminin arttırılmasıyla ilgili, master planının yapıldığı yönündeydi. O noktada hakikaten biz hep şunu vurguluyoruz, Burdur bir inci, görülmemiş, elde edilmemiş bir incidir. İnşallah desteklerinizle, bu güzeli uyandıracağız. Herkesin görmesi noktasında biz de elimizden geldiğince desteklemeye gayret edeceğiz" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı da, Burdur Gölü Havzası ve Eylem Planı hakkında sunum yaptı. Burdur Gölü'nün son yıllarda su seviyesinde ciddi düşüş yaşaması nedeniyle Bakan Veysel Eroğlu'nun talimatı ile Burdur Gölü Eylem Planı'nın hazırlandığını kaydeden Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, "Eylem Planı kapsamında göle olan baskılar ve etkiler ile havzanın genel durumu değerlendirilerek, havzada tespit edilen tedbirler ve uygulaması gerekli görülen eylemler tespit edilmiştir" dedi.

EVSEL ATIK SU TESİSLERİ KURULUYOR

Evsel Atık Su Tesislerinin kurulduğunu ve mevcut tesislerin iyileştirildiğini anlatan Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, "Havza içinde faaliyette olan Burdur Atıksı Artıma Tesisi ile işletmeye alınacak olan Kemer İlçesi Atık Su Arıtma Tesisi ve Isparta Gönen AAT'nin havzanın evsel atık su probleminin çözümüne yeterle olmayacağı görülmekte olup, AAT olmayan diğer belediyelerin AAT kurulum çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir. Bu sebeple belediyelerin AAT yapım çalışmaları Eylem Planının önemli bir parçasını oluşturuyor. Atılan adımların göl su kalitesi üzerinde önemli olumlu neticelerinin olması beklenmektedir. Kanallara ve gölü besleyen derelere ulaşan kentsel atık sular gölü tehdit etmektedir" diye konuştu.

SANAYİ ATIKSULARI KONTROL ALTINA ALINIYOR

Havzada oluşan ve alıcı ortama deşarj edilen endüstriyel atıksuların tamamının Burdur Gölü havzası içinde kaldığına dikkat çeken Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, "Burdur Gölü Havzası'nda çok fazla gelişmemiş olmasına rağmen, 2 adet organize sanayi bölgesi ve bazı münferit sanayiler bulunmaktadır. Bunlardan yalnızca Isparta Süleyman Demirel OSB'nin ileri arıtma teknolojisi ile faaliyet gösteren bir atıksu arıtma tesisi bulunmamakta olup, arıtılmış atıksuları kanal vasıtası ile göle ulaşmaktadır. Burdur OSB'nin atıksu arıtma tesisi bulunmamakla birlikte mevcut durumda atıksularını Burdur Belediyesi'ne ait atıksu arıtma tesisinin ileri arıtmaya dönüştürülmesi için ihale çalışmaları devam etmektedir. Havzada faaliyet gösteren tekstil, gıda gibi işletmeleri, oluşturdukları atıksular ile göl için risk oluşturan sektörlerdir. Münferit sanayilerin atıksu arıtma tesislerinin tamamlanması ve mümkün olduğu ölçüde müşterek atıksu arıtma tesisine bağlanması ile OSB atıksu arıtma ve ön atıksu arıtma tesisi tamamlanması ve iyileştirme çalışmaları eylem planı kapsamında yürütülecek çalışmalar arasında yer almakta olup, göl su kalitesi üzerinde kritik öneme sahiptir" dedi.

Genel Müdürü Kınacı, katık atık işleme, geri kazanım ve bertaraf tesislerine yönelik bakanlık tarafından her türlü desteğin sağlanacağını vurguladı.

BURDUR GÖLÜ SU DENGESİ KONTROL ALTINA ALINIYOR

Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı son olarak Burdur Gölü su dengesi kontrol altına alınacağını açıkladı. Yeraltı suyu çekimlerinin göle olan etkisinin araştırıldığını belirten Genel Müdür Kınacı, raporun tamamlanması ile yeraltı suyu kullanımı ile ilgili envanter elde edileceğini, su dengesinin kontrol altına alınacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Burdur Gölü Eylem Planı'nı imzaladı. İmza töreninden sonra Burdur Gölü'nün kurtarılması için kent geleninde çalışmalar yapan Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği Başkanı Süleyman Faki ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bakan Eroğlu'na teşekkür plaketi takdim etti. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Burdur Gölü İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement