Burdur Gölü İçin "Su Orucu" - Son Dakika
Güncel

Burdur Gölü İçin "Su Orucu"

Burdur Gölü İçin "Su Orucu"

Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği, Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, Göle Yas Belgesel Filmi Ekibi ile sanatçıların katılımlarıyla Burdur Gölü’nün kurumasına dikkat çekmek amacıyla 27 Eylül 2014 tarihinde "Su Orucu" tutacak.

28.08.2014 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği, Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, Göle Yas Belgesel Filmi Ekibi ile sanatçıların katılımlarıyla Burdur Gölü'nün kurumasına dikkat çekmek amacıyla 27 Eylül 2014 tarihinde "Su Orucu" tutacak.

Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği ve Göle Yas Belgesel Filmi Yönetmeni Şafak Türkel ile Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Öztürk Sarıca, Burdur Gölü manzaralı Lisinia Tepesi'nde Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 27 Eylül'de yapılacak "Su Orucu" ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı.

Burdur Gölü için yas tutacaklarını ifade eden Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği ve Göle Yas Belgesel Filmi Yönetmeni Şafak Türkel, Burdurluları su orucuna katılmaya davet etti. Yönetmen Şafak Türkel, "Yitirirken bir şeyleri, neleri kaybettiğimizi fark etmeden yaşamaya devam ederiz. Zamanla kanıksarız kayıplarla sürdürdüğümüz yaşamımızı. Sanırım Burdur Gölü ile halkı arasında da böyle bir ilişki gelişmiş durumda artık. Aslında yaşadığımız coğrafyanın tamamına hakim sanki bu durum. Ben de kanıksamış vaziyetteydim birçok şeyi olduğu gibi Burdur Gölü'nün kurumasını ama bu belgesel için ön hazırlıklara başlayıp Lisinia Proje ile tanıştığımdan beri kabullenmemeye karar verdim ve Öztürk Sarıca ile birlikte göl için direniyorum. Zaman zaman yapacağım şeye karşı olan inancımı yitirmeye başladığımı hissediyorum ama direniyorum aynı göl gibi. Göle olan borcumu gerekirse göl ile yan yana kuruyarak ödemeye kararlıyım. Göl kururken bize ya buna dur demek ya da göl ile kurumayı bilmek düşer. Ben acımı göl üstünde ve içinde edilen danslarla, göle söylenen yaslarla anlattım. Derdimi çocuklarla paylaştım, derdimi kuşlarla paylaştım, derdimi dostlarımla paylaşıp göl ile eski anılarıma yeni anılar kattım. Gelin kurtaralım Burdur Gölü'nü" dedi.

MİLYONLARCA İNSANI BEKLEYEN SUSUZLUK

Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 27 Eylül'de yapılacak "Su Orucu" ile ilgili detayları paylaşan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Öztürk Sarıca, Burdur Gölü'nün önemini hatırlattı. Gölün 20 sene sonra tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Öztürk Sarıca, "Burdur Gölü kuruyor ve 20 sene içinde tümüyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ama Burdur Gölü'nün kuruması yalnızca gölün kuruması anlamına gelmiyor; Burdur Gölü havzasında tarım yapılamaması, içme sularının kalmaması, hatta tüm dünyadaki temiz su kaynaklarının tükenişi ve milyonlarca insanı bekleyen susuzluk anlamına geliyor" diye konuştu.

SUSUZLUĞU TADACAKLAR

Lisinia Doğa, Göle Yas Belgesel ekibi ve Göle Hayat Derneği olarak bu duruma dikkat çekmek için tüm dünyadan insanları "Göle Yas" buluşmasına davet eden Sarıca, "Kuruyan Burdur Gölü'nü anlamak, ona dert ortağı olmak için vicdanı olan herkesi 27 Eylül 2014 günü 'Su Orucu'na katılmaya bekliyoruz. Bu bir şenlik değil toplu bir yastır çünkü kuruyan gölün şenliği olmaz, yası tutulur. Buluşmamız 27 Eylül 2014'te Lisinia proje alanında başlayacak 28 Eylül de Burdur Gölü Halk Plajı'nda devam edecek" şeklinde konuştu.

"Su Orucu" ile susuzluğu tadacaklarını ve Burdur Gölü'nün kuruması ile yaşanacak kuraklığın farkına varılacağını dile getiren Öztürk Sarıca, "Bir günlüğüne de olsa susuzluğu anlamak için susuz kalmayı deneyin. Yalnızca su içmemek değil, evinizde, tarlanızda, tuvaletlerinizde, mutfağınızda yani yaşamınızın her anında su kullanmamak için çaba gösterin. ve bu su orucunu kendinize zarar vermeyecek sınıra kadar sürdürün. Bir saat de olsa 24 saat de olsa susuzluğu tecrübe edin ve susuz geçireceğiniz 27 Eylül'ün ardından 28 Eylül 2014 Pazar günü bir gün önce kullanmadığınız, içmediğiniz, tüketmediğiniz suları en yakınınızdaki göle, akarsuya dökün. Biz 27 Eylül'de Lisinia Proje alanında yasımıza katılacak sanatçı dostlarımızla bir günlük su orucumuzun ardından 28 Eylül 2014 Pazar günü saat 18.00'de içmediğimiz, kullanmadığımız, tüketmediğimiz sularımızı bize katılacak göl dostları ile birlikte Budur Gölü Halk Plajı'ndan, göl için söylenen şarkılar ve göl üzerinde edilen danslarla Burdur Gölü'ne dökeceğiz" ifadelerini kullandı.

DESTEK BÜYÜYOR

Öztürk Sarıca, 27 Eylül'de yapılacak "Su Orucu"na; Turgay Erdener, Erkan Oğur, Ziya Azazi, Deniz Kılınç, Rokus de Groot, Selva Erdener, Karsu Dönmez, Arpanatolia, Derya Türkan, Dilek Türkan, Pelin Başar, Meriç Fıratlı, Mustafa Caner Sezgin, Olgu Kızılay, Efdal Altun, Çağ Erçağ, İbrahim Yazıcı, Ahmet Kanneci, Ahmet Baran, Burak Çakır, Ekrem Öztan, Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu, Gonca Özmen, Shaman Dans Tiyatrosu sanatçılarının katılacağını söyledi.

Konuşmaların ardından sanatçılar tarafından Burdur'un yöresel türküsü "Hadi Gali Sen de Gel" seslendirilerek, gölün kurtarılması için yapılan mücadeleye Burdurlular davet edildi. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Burdur Gölü İçin 'Su Orucu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement