Burdur Milletvekili, İki Bakana Gölü Sordu - Son Dakika
Güncel

Burdur Milletvekili, İki Bakana Gölü Sordu

Burdur Milletvekili, İki Bakana Gölü Sordu

Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, Burdur Gölüne 3 yerden kirli atık bırakılmasıyla ilgili, iki bakanın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

09.07.2014 14:11  Güncelleme: 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ak Parti'den istifa ederek bağımsız kalan Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, Burdur Gölü'ne 3 yerden kirli atık bırakılmasıyla ilgili, iki bakanın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Hasan Hami Yıldırım, gölün kuruyan kısımlarına Keçiborlu ve Senir belediyelerince açılmış kanallarla kanalizasyon, Isparta OSB'den açılan bir kanalla da kirli atık bırakılması konusunu TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması için TBMM'ye soru önergesi veren Hasan Hami Yıldırım, Burdur Gölü'nün Türkiye'nin yedinci büyük gölü olduğunu, 100'den fazla kuş türü barındırdığını hatırlattı. Yıldırım, göl yataklarına yayılan kanalizasyon atıklarına ve göldeki doğal yaşamın yok oluşuna dikkati çekti.

Gölün Burdur için yaşamsal önem taşıdığını, sağladığı nem ve olumlu iklim koşulları ile çevresinde yapılan tarım ve hayvancılığa katkı sağladığını belirten Hasan Hami Yıldırım, gölün 1994 yılından bu güne Türkiye'nin Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunan 14 sulak alanından biri olmasına rağmen bugün kanalizasyon atıklarından söz edildiğine işaret etti.

BİR AN ÖNCE DENETİMLER YAPILMALI

Kuraklık tehlikesinin yaşandığı Burdur'da, gölün su seviyesinin 12 metre azaldığını ve suyun çekildiğini aktaran Yıldırım önergesinde, "Ayrıca Keçiborlu ve Senir yerleşmelerince açılmış kanallarla kanalizasyon atığı bırakıldığı, Isparta Organize Sanayi Bölgesi'nden açılan bir kanalla da kirli atık bırakıldığı iddiaları kamuoyuna yansımıştır. Eğer iddialar doğruysa, yetkili kurumların bir an önce denetimler yaparak önlem alması gerekmektedir" dedi.

YETKİLİ KURUMLAR İLGİSİZ

Yetkili kurumların ilgisizliğinden yakınan Yıldırım, Burdur'daki bazı dernek ve sivil toplum kuruluşlarının konuyu defalarca gündeme getirmelerine rağmen seslerini duyuramadığını söyledi. Yıldırım iki bakandan; Keçiborlu, Senir ve OSB'nin açılan iki hattan göl yatağına kanalizasyon ve kirli atık bıraktığı iddiaları, Bakanlığın bu yöndeki çalışmaları, Senir'in göle yakın kısmında çok sayıda ahır yapılması, kurumuş göl yatağına hayvan atıklarının ve inşaat molozlarının atılması, Burdur Gölü'ndeki su çekilmesi konularında bakanlıklarının çalışma ve tedbirlerine ilişkin açıklama istedi.

DİKKUYRUKLARI UNUTMADI

Türkiye'nin uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamındaki 14 sulak alandan biri olan Burdur Gölü'nün korunmasına yönelik sulak alan yönetim planı ve uygulamalarını da soran Yıldırım, ayrıca nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Dikkuyruk ördekleri ve Burdur dişli sazanının korunmasıyla ilgili bir çalışma varsa, bunun da açıklanmasını istedi.

DERNEK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Kuraklık tehlikesinin yaşandığı ve bu hızda devam etmesi halinde 20 yıl sonra kuruyacağı öngörülen Burdur Gölü'nün yakın zamanda kuruyan kısımları, kanalizasyon atıklarıyla dolu. Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği, yaklaşık 1 yıldır yürüttüğü araştırmalar sonucu gölün durumunu saptayarak, Isparta Valiliği, Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve DSİ Isparta Bölge Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Burdur Gölü'ne kıyısı olan Isparta'nın Keçiborlu ve Senir belediyelerinin, açılan iki hattan göl yatağına kanalizasyon atığı bıraktığı belirtildi. Ayrıca Isparta Organize Sanayi Bölgesi'nden, yine bir kanalla temiz olmadığı belirtilen atık suyun tarlalara verildiği öne sürüldü. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burdur Milletvekili, İki Bakana Gölü Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement