Burhaniye'de Düzen Kuran Suriyeliler, Avrupa'ya Gitmek İstemiyor - Son Dakika
Güncel

Burhaniye'de Düzen Kuran Suriyeliler, Avrupa'ya Gitmek İstemiyor

Burhaniye\'de Düzen Kuran Suriyeliler, Avrupa\'ya Gitmek İstemiyor

İşadamı 56 yaşındaki Mahmut Ekinci'nin, İzmir'deki bir camide görüp, durumlarına üzülerek, Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'ne getirerek, barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşıladığı, hepsi akraba üç aileden, aralarında çocukların da bulunduğu 32 kişilik Suriyeli grup, organik sebze ve meyve yetiştirip, koyun ve tavuk beslemeye başladı.

17.05.2016 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İşadamı 56 yaşındaki Mahmut Ekinci'nin, İzmir'deki bir camide görüp, durumlarına üzülerek, Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'ne getirerek, barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşıladığı, hepsi akraba üç aileden, aralarında çocukların da bulunduğu 32 kişilik Suriyeli grup, organik sebze ve meyve yetiştirip, koyun ve tavuk beslemeye başladı. İşadamı Ekinci'nin önümüzdeki ay prefabrik ev de yaptıracağı Suriyeliler, yeni bir düzen kurduklarını belirtip, ne ülkelerine dönmek ne de Avrupa'ya gitmek istemediklerini söyledi.

Burhaniye'nin Pelitköy Mahallesi'nde granit üretimi yapan bir fabrikanın sahibi olan aynı zamanda zeytinyağı üretici ve ihracatçısı, evli ve 1 çocuk babası Mahmut Ekinci, geçen şubat ayında, İzmir ziyaretinde bir camideki mülteci grubun yaşamını görünce etkilendi. Bunların Suriye'den geldiğini, hepsinin akraba olduğunu öğrenen Ekinci, istemeleri halinde barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi. 4'ü bebek olmak üzere 10'u çocuk 32 kişilik Suriyeli grup, İşadamı Ekinci'nin bu teklifi karşısında memnun oldu. Bunun üzerine Ekinci, kiraladığı iki minibüsle Suriyeli grubu granit fabrikasına getirerek işçi lojmanlarının bulunduğu alandaki araziye koydurduğu üç konteynere yerleştirdi. Yemek ve barınma gereksinimlerini karşıladığı grup için çanak uydu sistemi de kurdu.

Ekinci, bu ailelere buradaki 90 dönümlüm arazisinde yer de tahsis edip organik sebze, meyve ile küçükbaş hayvan ile tavuk yetiştirmeleri için gerekli imkanları sağladı. Hayvanları sağıp, sütlerinden yoğurt yapan, tavuklardan yumurta ihtiyaçlarını karşılayan Suriyeli aileler için Ekinci, her hafta Pazar günü üç kuzu kestirererek, etlerini gönderiyor. Ekinci, erkeklerden bazılarına fabrikasında iş verdi. Erkeklerden geri kalanı buldukları gündelik işlerde çalışırken, kadınlar ise daha çok tarla ve bahçe işleriyle uğraşıp, çocuklara bakıyor.

Hayatlarından memnun olduklarını belirten Suriyeli grup, Türk bayrağını öperek, "Ne ülkemize dönmek ne de Avrupa'ya gitmek istemiyoruz. Burada kendimize yeni bir hayat kurduk" diyor. Topluluk içindeki Hude- Hamad çifti de geçen Mart ayında dünyaya gelen erkek bebeklerine 'Mahmut' ismi verdi.

PREFABRİK EVLER YAPTIRACAK

Üç aileye desteğinin devam edeceğini belirten işadamı Mahmut Ekinci, "Bu ailelere balık vermek yerine onlara balık tutmayı öğreterek, yaşama tutunmalarını sağladım. Hayatlarından mennunlar ne ülkelerine dönmek ne de Avrupa'ya gitmek istiyorlar. Burada kaldıkları sürece ben yevmiyelerini verip, sağlık ile ilgili problemlerinde gerekli tedavilerinin yapılmasını sağlayacağım" dedi.

Ekinci, önümüzdeki ay bu aileler için birer prefabrik ev de yaptırarak, konteynerlerden kuracağını söyledi.

- Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Burhaniye'de Düzen Kuran Suriyeliler, Avrupa'ya Gitmek İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement