Burhaniye'de Festival Rüzgarı Esti - Son Dakika
Yerel

Burhaniye'de Festival Rüzgarı Esti

Burhaniye\'de Festival Rüzgarı Esti

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, bu yıl 10. ‘su düzenlenen Uluslararası Burhaniye Zeytin Ve Zeytinyağı Festivali Burhaniye halkı tarafından coşku ile karşılandı.

26.01.2014 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, bu yıl 10. 'su düzenlenen Uluslararası Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Festivali Burhaniye halkı tarafından coşku ile karşılandı.

7 den 70 e herkese hitap eden etkinliklerle ilçe halkını kaynaştırarak bir araya getirmeyi hedefleyen Başkan Akova bu yılda bir bayram havası yaşatmayı başardı. Halkın yoğun katılımı ve ilgisi ile gelenekselleşen Zeytin ve Zeytinyağı Festivalleri Burhaniye halkının birlik ve beraberliğini güçlendiriyor. Bu yıl düzenlenen festivalin ilk günü olan 24 Ocak günü 21 yıl önce aynı gün Ankara'da arabasına konan bomba ile yaşamını yitiren Türkiye'nin Aydın kalemlerinden biri olan gazeteci Uğur Mumcu anıldı. Türkiye'de çağdaşlığın, aydınlığın kırılmaz kalemi Uğur Mumcu Burhaniye'de bir kez daha anılmış oldu.

BURHANİYE HEP BİRLİKTEYDİ

Cuma Günü Saat 10.30'da ilk günü amatör katılımcılara ayrılan zeytinyağlı yemek yarışması ile start alan festivalin açılışı için Hürriyet Caddesi Uğur Mumcu anıtı önünde toplanan Burhaniye halkı, saygı duruşunun ardından değerli politikacı ve siyasal bilimci Prof. Dr. Hakkı Keskin'in uğur Mumcu anısına yaptığı konuşma festivalin açılışının ilk etabı olurken, ardından halkında eşlik ettiği yoğun kalabalık ile Cumhuriyet Meydanına yapılan Kortej yürüyüşü ile festivalin açılışının ikinci etabı olan Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önüne gelindi. Atatürk Anıtı önünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizin anısına yapılan saygı duruşu, ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Başkan Akova Belediye Başkanlığı Çelenk törenini gerçekleştirdi ve 10. Uluslararası Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Festivali'nin açılış konuşmasını yapmak için kürsüdeki yerini aldı. Festival coşkusu ile Cumhuriyet Meydanını dolduran Burhaniye halkına hitap eden Başkan Akova 3 gün sürecek olan ilçe halkının sabırsızlıkla beklediği festivali resmen başlatmış oldu. Başkan Akova Konuşmasında, zeytinin ve zeytinyağının tarihini, geçmişten bu güne bütün uygarlıklar için önemini belirtirken, Türkiye'de ki karanlığı aydınlatmak için çalışırken faili meçhul bir cinayete kurban giden gazeteci Uğur Mumcu'nun savunduğu ilkelerin, Çağdaşlığın ve Kuva i Milliye ruhunun Burhaniye'de ölümsüz olduğunu ve Burhaniye Halkının her şeyin en iyisine layık olduğunun altını çizdi. Başkan Akova'nın konuşmasının ardından sahne alan Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezine bağlı halk oyunları ekibi bölge kültürü ve kuva-ı Milliye ruhunu yansıttıkları gösterileri ile Burhaniye Halkını ve diğer katılımcılara unutulmaz bir görsel şölen yaşattı. Cumhuriyet Meydanında ki açılışın ardından, Başkan Akova büyük bir kalabalık ile birlikte Şehit Turan Bayraktar parkında festival için kurulan sergi ve stantların açılışını yaptı. Burhaniye halkı ilk gün etkinliklerinden biri olan Uğur Mumcu Anısına yapılan film gösterimi ve Uğur Mumcu'nun mesai arkadaşlarından biri olan Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Işık Kansu'nun konferansına büyük ilgi gösterdi. Burhaniye'de Uğur Mumcu ve Türkiye'nin aydınlık tarafının unutturulamayacağını bir kez daha vurgulanmış oldu. Cumhuriyet Meydanı'nda akşam 20: 00'da başlayan Ali Altay konseri ile hep birlikte eğlenen Burhaniyelileri Altay eşliğinde 10.yıl marşını söyleyerek festivalin ilk gününü tamamlamış oldu.

İkinci gününde hız kesmeden devam eden festivalin ikinci günü Ahmet Akın Kültür Merkezinde düzenlenen Zeytin Yağlı yemek yarışması ile başladı. Türkiye'nin her yerinden gelen Profesyonel aşçılar hazırladıkları yemekler ile kıyasıya yarışırlarken. Öğretmenler Mahallesi Burhaniye Belediye Spor lokali birçok Avrupa ülkesinde okullarda ders olarak okutulan ancak ülkemizde çok popüler olmayan ikili biriç turnuvasına ev sahipliği yaptı. Özellikle bütün Dünyada kabul görmüş zeka sporlarını ilçede aktif şekilde uygulanması için büyük özveri gösteren Başkan Akova çalışmalarının karşılığını ilçedeki briç ustalarını izleyerek fazlasıyla almış oldu. Hüsnü Pazarbaşı Kültür Merkezi içerisinde sergilenen resim ve fotoğraf sergilerini ziyaret eden başkan Akova Burhaniye'de düzenlenen festivali adeta bir kültür ve sanat şölenine çevirmeyi başardı. Festivalin 2. Günü saat 14: 00'da Reha Yurdakul salonu Türk Siyasetinin önemli ismi CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Genel başkan yardımcısı Umut Oran ve Emekli Paris büyükelçisi ve İstanbul CHP Milletvekilli Osman Taney Korutürk'ü ağırladı. Türk Siyasetinin önemli iki isminin gerçekleştirdiği panelin ardından Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuarının gerçekleştirdiği müzik gösterisi ile festivalin ikinci günü tamamlanırken festivalin üçüncü günü ilçe ve bölge halkı için büyük bir önemi olan geleneksel deve güreşleri ile başladı. Olumsuz hava koşullarına rağmen Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova'nın yapmış olduğu Burhaniye Arena'da gerçekleşen deve güreşlerine Burhaniye Halkı ve çevre ilçelerden büyük katılım oldu. Ege ve Marmara'nın her yerinde deve sahipleri Burhaniye Arena'da buluştu. Deve güreşlerinde yoğun ilgi ile karşılandı ve tabir-i caiz ise bütün Burhaniye deve güreşleri için bir araya geldi. Dereceye giren develerin sahipleri ödüllerini Başkan Akova'nın elinden aldılar. Güreşlerin ardından Reha Yurdakul salonunda Burhaniye Gençlik Merkezinin hazırladığı gösteriyi izleyen Burhaniye festivalin son etkinliği olan Sanat Müziği konseri için bir araya gelirken, festival Türk sanat müziğinin yarattığı eşsiz büyü ile tamamlanmış oldu. Burhaniye'de üç gün boyunca bayram havası yaşanırken halkın hep birlikte sorunsuzca eğlenebilmesi, ilçe ve yöre kültürüne bu denli sahip çıkmasında önemli rolü olan bu önemli festivali organize eden Başkan Akova büyük ve önemli bir projeye daha imzasını atmış oldu. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Burhaniye'de Festival Rüzgarı Esti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement