Burkina Faso'da Seçimlere Doğru - Son Dakika
Güncel

Burkina Faso'da Seçimlere Doğru

Burkina Faso Güvenlik Bakanı Alain Jean Claude Zagre, 29 Kasım pazar günü düzenlenecek genel ve devlet başkanı seçimlerinin güvenli ortamda yapılabilmesi için sınırların kapatılabileceğini bildirdi.

27.11.2015 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burkina Faso Güvenlik Bakanı Alain Jean Claude Zagre, 29 Kasım pazar günü düzenlenecek genel ve devlet başkanı seçimlerinin güvenli ortamda yapılabilmesi için sınırların kapatılabileceğini bildirdi.

Zagre, başkent Vagadugu'da düzenlediği basın toplantısında, şiddet olaylarına karşı güvenlik önlemi aldıklarını hatırlatarak "?Seçim güvenliği kapsamında sınırlar kapatılabilir" ifadesini kullandı.

Bakan Zagre, 16 Eylül'deki darbeyle kararlaştırılan ateşkesin tüm ülkede devam ettiğini de vurguladı.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu (CENI) verilerine göre, 81 partinin katılacağı ve 14 adayın yarışacağı devlet başkanı seçimine 5,5 milyon seçmenin katılması bekleniyor.

Ülkede geçiş sürecinin sona ermesini sağlayacak genel ve devlet başkanı seçimlerinin 29 Kasım'da düzenlenmesi öngörülüyor.

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan veren anayasa değişikliği tasarısı ülkede krize neden olmuştu.

Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına dönmüş, 1991 yılında seçildikten sonra iki kez yedi, iki kez de beş yıllığına devlet başkanlığı görevine gelen Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı.

Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak belirlenen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle son bulmuştu.

16 Eylül'deki darbe -

Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, başkent Vagadugu'da yapılan kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime geri döndüğünü açıklamıştı.

Darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi" (CND) Başkanı General Diendere'nin, Compaore rejiminin Dışişleri Bakanı General Djibril Bassole'nin desteğiyle yönettiği darbecilerin, dış güçlerle işbirliği içinde olduğu iddia edilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burkina Faso'da Seçimlere Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement