Burkina Faso'daki Askeri Darbe - Son Dakika
Güncel

Burkina Faso'daki Askeri Darbe

Burkina Faso'da yönetime el koyan darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi" (CND) Başkanı General Gilbert Diendere'nin mahkemeye sevk edildiği bildirildi.

02.10.2015 02:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burkina Faso'da yönetime el koyan darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi" (CND) Başkanı General Gilbert Diendere'nin mahkemeye sevk edildiği bildirildi.

İsmini vermek istemeyen bir güvenlik yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, General Diendere'nin çarşamba gününden beri diplomatik tecritte bulunduğunu ve teslim olmak için hükümet yetkilileriyle pazarlık yaptığını söyledi.

Çarşamba günü ülkedeki yerel basında çıkan haberlerde, General Diendere'nin Vatikan'ın Ouagadougou Büyükelçiliği'nde olduğu dile getirilmişti.

Öte yandan, Burkina Faso'da 16 Eylül'de Vagadugu'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyan Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'nda görevli bin 300 askerden 900'ünün ülkedeki yetkililere teslim oldukları belirtildi.

Burkina Faso'da yönetime el koyan darbecilerin kurduğu CND Başkanı General Gilbert Diendere, Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'na "silah bırakma" çağrısı yapmıştı.

Diendere, yaptığı açıklamada, Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'ndan çok sayıda subayın teslim olduğunu anımsatarak, muhafız alayından "Ülkenin kan gölüne dönmesini engellemek için silah bırakmayı kabul etmelerini ve kışlalara geri dönmelerini" istemişti.

General Diendere, geçen hafta yaptığı açıklamada, özür dileyerek, "Benim için darbe bitmiştir, bir daha söz konusu olmayacaktır. Barış ve kardeşlik arayışına girmeliyiz, bunu başaracağımıza inanıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, Vagadugu'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 11 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı.

Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü bildirmişti.

Kafando'nun yönetimi ele almasından sonra toplanan bakanlar kurulu ise seçimlerin erteleneceğini ve yeni bir tarihin belirleneceğini duyurmuştu.

Geçiş hükümeti, geçen hafta Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'nın feshedildiğini duyurarak, olayların aydınlatılması için soruşturma komisyonu oluşturulacağını belirtmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burkina Faso'daki Askeri Darbe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement