Bursa Bakan Çelik: Yeni İş Güvenliği Düzenlemesiyle Cezalar Artacak -1 - Son Dakika
Güncel

Bursa Bakan Çelik: Yeni İş Güvenliği Düzenlemesiyle Cezalar Artacak -1

Bursa Bakan Çelik: Yeni İş Güvenliği Düzenlemesiyle Cezalar Artacak -1

Bakan Çelik: Yeni iş güvenliği düzenlemesiyle cezalar artacak BURSA'da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yeni düzenlemelerin yolda olduğunu belirterek, müeyyidelerin ağırlaştırılacağını kaydetti.

09.01.2015 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Çelik: Yeni iş güvenliği düzenlemesiyle cezalar artacak

BURSA'da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yeni düzenlemelerin yolda olduğunu belirterek, müeyyidelerin ağırlaştırılacağını kaydetti. Cezaların 2 - 3 kat artacağını açıklayan Çelik, "Bu müeyyideler olmasın isterdik, ama gördük ki acıtmadan bu olayların önüne geçilemeyecek" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası'nda düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği İskele Kurma Semineri'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Çelik, yeni yılda daha ümitvar olmayı arzu ettiklerini belirtti.

İŞ KAZALARINDA SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ

Siyasi ekonomik krizlere rağmen Türkiye'nin emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Bakan Çelik, 2014 yılında yaşanan iş kazalarının sevindirici gelişmeleri engellediğini söyledi. Bakan Çelik, "İş kazaları konusunda sözün bittiği yerde olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum. 3 yılda iş kazaları ile ilgili ne söylenmesi gerekiyorsa söylendiği inancı içindeyim. Herşey yazıldı, çizildi, söylendi. Neyi söyleyeceksiniz ki yasaları çıkardık. Efendim ILO Sözleşmeleri var ne varmış 167, 176. e çıktı ne varmış. ILO Sözleşmesi bitince, ayın 3'ündeki Edirne'de madende hayatını kaybeden kardeşimiz engelledi mi? Yok. Neden 2015'in ilk 3'üncü gününde neden öldü biliyor musunuz? 2013 yılında mühürlenmiş kapatılmış, burada çalışılamaz denilen madeni hanfendi gidiyor işçi çalıştırıyor, üretim yapıyor. Ne olacak kanun çıkarsanız, ne olacak tanıtımlar yapsanız?" dedi.

"DERS ÇIKARILDIĞINI SÖYLEYEMİYORUM"

Madenlerde 2014'te bin 84 denetim yaptıklarını, 140'ının durmuş vaziyette olduğunu kaydeden Çelik, bunların çoğunun kömür madeni olduğunu ifade etti. İnşaatlarda 2014'te 3 bin 625 denetim yaptıklarını açıklayan Çelik, bin 858 durdurma kararı çıktığını söyledi. En önemli sektörlerin inşaat ve madenler olduğunu açıklayan Çelik, denetim tablosunun ortada olduğunu ifade etti. Sorununun farkındalık, aşırı kar ve kazanma hırsı olduğunu söyleyen Çelik, iş sağlığı tedbirlerinin gereksiz görüldüğünü kaydederek, "Toplam iş kazaların yüzde 12,5'u, ölümlü iş kazalarının yüzde 34 inşaat sektöründe meydana geliyor. Ölümlerin yüzde 42'si de yüksekten düşmeden meydana geliyor. Bu tablo karşısında hepimizin düşünmesi gerekiyor. Ders alıyor muyuz? Zonguldak, Edirne, İzmir'de kazaları görünce ders çıkarıldığını çok rahat şekilde söyleyemiyorum" dedi.

"SERTİFİKAYA SAHİP KİŞİLER İLE İŞ YAPACAĞIZ"

Geçenlerde inşaatta yaşadığı olayı da anlatan Bakan Çelik, sonrasında yine aynı şekilde çalışıldığını kaydetti. İşverinin bunu maliyet olarak görmemesi gerektiğini böyle görüyorsa çalışılmaması gerektiğini ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yeni düzenlemeler yolda. Benim vicdanıma sorarsanız, Avrupa normlarında bir iş sağlığı güvenliği yasasını yürürlüğe koyduk. AB yetkilileri geldiler ve teşekkür ettiler. Ama şimdi müeyyideleri arttıran yani cezacı bir anlayışı dönüştürüyoruz. Sayın başkan 'Yaşanan olaylardan olumsuzluklara karşı düzenleme olmasın' dedi. Eyvallah olmasın da eğer yaşananlardan ders alınırsa olmasın, ders alınmıyorsa müeyyideleri arttırmak durumundasınız. Burada bütün işverenleri kast etmek mümkün değil. Az sayıda da olsa yaşanan bu olaylar yeni müeyyideleri beraberinde getiriyor. Meclise gelen yasa yeni çok önemli reformlar getiriyor. BTSO'ya teşekkür ediyorum. Mesleki Yeterlilik Kurulu'nun (MYK) Bursa'daki sertifikalandırma işlemini odamız yapacak. İşçi kardeşlerimize sesleniyorum. Yasa mecliste geçer geçmez, Çalışma Bakanlığı olarak biz hangi mesleklerde MYK belgesi arayacağımızı ilan edeceğiz. Diyeceğiz ki 70 meslekte MYK'sı olan çalışabilecek. Bir süre vereceğiz. O süre içerisinde sınava girecekler. O sınav maliyetlerini bakanlık olarak üstleniyoruz. Ama herkes o belgeye sahip insanları çalıştırabilecek. Diğerlerini çalıştıramayacak. Çalıştırırsanız da büyük müeyyedilerler karşı karşıya kalacaksınız. 'Ben babamdan öğrenmiştim çok iyi', biliyorsan git sertifikanı al sınava gir belgeni al. 'Eskiden çalışmıştım, kalfa usta ile çalışmıştım, hiç kazada olmadı'. Çalıştıramayacaksınız."

"YARIN SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞACAKSINIZ"

Cezaların 2 - 3 kat artacağını açıklayan Bakan Çelik, "İş güvenliği uzmanı bulundurmadın mı? Şu an 6 bin lira cezası var ama yarın tehlike sınıfına göre 24 bin lira çıkabilir. Yarın çeşitli sürprizlerle karşılaşacaksınız. 670 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işyerinin hala 450 bininde iş güvenliği uzmanı yok. Anlaşma yapmamış. 2,5 senedir konuşuyoruz. Ey inşaat firmaları, ey işverenler iş güvenliği uzmanını bulundurun' diyoruz. Siz yokken işin başında sizin adınıza işin güvenliğini tesis etsin diyoruz. Gırtlak patlatıyoruz. Şimdi yasa geliyor. Yasa diyor ki geriye doğru 1 yıl borcun var. Her anlaşma yapmayan firmanın yaklaşık 100 bin lira borcu var. 6 ay içinde iş güvenliği uzmanını aldın, sözleşme yaptın yaptın, geçmişteki borçlarını siliyoruz. Yapmadın mı geçmişteki ile birlikte geriye dönük bunun tahsilini ödeyecekler. Tüm bu maliyetlerle bir canı mukayese edemezsiniz, önce insan, insanın sağlığı, sağlıklı bir ortamda çalışması. Bu müeyyideler olmasın isterdik, ama gördük ki acıtmadan bu olayların önüne geçilemeyecek. Hem işçi sendikaları ile işveren sendikaları ile taraflarla görüşerek, en makul en uygun şekilde yasanın parlamentodan çıkmasını gerçekleştireceğiz. Zihniyete değişir mi değişmeyecek. İnşallah zihniyet değişim sürecini hep beraber yaşarız" diye konuştu.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA

Kadın istihdamı ve dinamik nüfus konusunda Çalışma Bakanlığı olarak gerekli altyapıyı oluşturduklarını ifade eden Bakan Çelik, "Kadın istihdamını arttırmaya dönük ama kesinlikle kadın istihdamını engelleyici bir durum söz konusu değil. Yarı zamanlı çalışma getiriyoruz. İşverenlerimiz nasıl olacak? diyebilirler. Biz ücretin tamamını ödediğimiz gibi diyelim 2 çocuk doğuran iki çocuk sahibi olan anne, 4 ay doğum iznine ilave olarak 4 ayı kullanabilecek ama yarı zamanlı öğlene kadar çalışacak. Bunun ücretinin tamamını biz devlet olarak karşılıyoruz. İşverene yük binmediği gibi başka bir yarı zamanlı geçici birini alabilecek. Kadın istihdamını engellemeyecek hassas bir çalışma yaptığımızı burada belirtmek istiyorum. Yaşlı nüfusa dönüşmemek adına da adımlar olmalı. Önümüzdeki günlerde Başbakanımızın istihdam teşviklerini açıklama olacak" diye konuştu.

"SURİYELİLER İLE İLGİLİ YASA ÖNÜMÜZDEKİ SALI PARLAMENTODA"

Göç Yasası çıktıktan sonra 1 milyon 425 bin Suriyeliye geçici kimlik verildiğini hatırlatan Çelik, "Bakanlar Kurulu kararı yayınlanması gerekiyor. Bunu hazırladık. Büyük ihtimalle önümüzdeki salı günü bu konuyu ele alacağız. Mevsimlik tarım, ev hizmetleri, sanayi bazı iş kollarında eleman bulmakta zorlanılan alanlarda belli oranda, çok cüzi oranda Suriyeli vatandaşların istihdamı ile ilgili dengeli düzenlemeyi Bakanlar Kurulu görüşmesinden sonra daha net açıklama imkanı olacak. Bizim vatandaşımız işsizken, başkasına iş verilir gibi bir durum değerlendirmesi yanlıştır" dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Çelik'e sertifika verildi. Ardından katılımcılar ile birlikte toplantı salonu içine kurulan iskelede fotoğraf çektirdi

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Bakan Çelik: Yeni İş Güvenliği Düzenlemesiyle Cezalar Artacak -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement