Bursa ?başımıza İcat Çıkaracaklar? - Son Dakika
Güncel

Bursa ?başımıza İcat Çıkaracaklar?

Bursa ?başımıza İcat Çıkaracaklar?

?Başımıza icat çıkaracaklar?

03.05.2016 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

?Başımıza icat çıkaracaklar?

BURSA Büyükşehir Belediyesi ve Bursa- Eskişehir- Bilecek Kalkınma Ajansı (BEBKA9) tarafından Türk Hava Yolları'nın ana sponsorluğunda 6-7-8 Mayıs tarihlerinde Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin ev sahipliğinde yapılacak 5'inci Bilim Şenliği'nde 'Çevre ve Enerji' temasıyla ilgili icatlar görücüye çıkacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe, Türkiye'nin en büyük bilim şenliği olan etkinliğe bu yıl 57 üniversite ve 67 şehirden bin 360 proje başvurusu olduğunu belirterek, 'Başımıza icat çıkaracak, kreatif, bilime gönül vermiş bir nesil yetiştirmek istiyoruz" dedi.

TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ile Bilim Merkezleri Araştırma Geli'tirme Enstitüsü Derneği ve Türk Telekom tarafından da desteklenen, 'Çevre ve Enerji" başlıklarının ana temasını oluşturduğu Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği, yıl da Türkiye'nin 4 yanından bilim meraklılarını Bursa'da buluşturacak. Şenlik kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen ve toplamda 102 bin TL para ödülünün dağıtılacağı proje yarışmasına bin 360 başvuru yapılırken, 4 farklı kategoride 50 proje adını finale yazdırmayı başardı. Proje yarışmasının konsepti 'Bilim ve Teknoloji' olarak belirlenirken, minik ve çocuk mucitler kategorisinde 10'ar, genç ve usta mucitler kategorisinde 15'er proje finale kaldı. Toplamda 102 bin lira ödülün dağıtılacağı yarışma kapsamında finale kalan 50 projeye bin liradan 16 bin liraya kadar değişik ödüller verilecek.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa ve Türkiye'yi geleceğe taşıyacak projeleri geliştiren, yaratıcı ruha sahip, kreatif ve bilime gönül vermiş bir nesil yetiştirmek amacıyla hayata geçirdikleri Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin bu hedef doğrultusunda gece gündüz çalıştığını söyledi. Yaklaşık 300 deney düzeneği, 3-4 boyutlu sinemaları, planetaryumu ve uçak simülatörü gibi her türlü donanıma sahip olan Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin uzay ve havacılık merkezi olması yolunda da önemli bir atım attığını hatırlatan Başkan Altepe, 'Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde yapılacak ilave 90 milyon liralık yatırımla burası ve uzay ve havacılık anlamında dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacakö dedi.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK ŞENLİK

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde geçen yıl düzenlenen şenliğe 150 bin kişinin katıldığını, 39 bin kişinin de bizzat atölye çalışmalarında yer aldığını kaydeden Altepe, bu yıl 200 bin katılmasını bekledikleri şenliğe tüm Bursalıları davet etti. Altepe, ? Türkiye'deki en büyük ve en kapsamlı bilim şenliği. Araştırdık ve dünyada da bu etkinlikten daha büyüğü yokö dedi.

Alanda simülatörlerin olacağını ve Türk Hava Yolları'nın da Boing tipi uçağı Merinos'un bahçesine getireceğini bildiren Altepe, şöyle devam etti: "Burada her yaştan çocuklarımızın projeleri olacak. 4 yaşından 18 yaş üstüne kadar her türlü üretim olacak. Gençlerimizin yapmış olduğu yön gösteren akıllı bastonlar var. Fatih projesinde enerjisi bitmesin diye güneş enerjisiyle üretim sistemi kurulmuş. İçerideki hava kirliliğini atmak için otomatik devreye giren kapı ve pencereler üretilmiş. Özellikle teknoloji firmalarımız ve üniversitelerimizin ürettiği güneş enerjisiyle çalışan otomobillere, deniz araçlarına kadar üretimler burada sergilenecek."

120 MİLYON LİRALIK BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ

Altepe, Türkiye'nin kendi silahını araçlarını ve ileri teknolojiyi üretme hedefi bulunduğuna da dikkati çekerek, ? Bursa da bu işin öncülüğünü yapıyor. Başta otomotiv sanayisi olmak üzere, artık raylı sistem üretiyoruz. Şimdi de havacılık üretimini başlatmış oluyoruz. Yapılan projelerle birlikte satılık bir fabrika bulduk ve Bursalı bir firmaya rica ettik, onlarda aldılar. Şuanda Avrupa'da uçak üretiyoruz ve tüm Dünya'ya satıyoruzö dedi.

HAVACILIK VE UZAY BÖLÜMÜ

Geçtiğimiz yıllarda yapılan ve 30 milyon liraya mal olan Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde Havacılık ve Uzay Bölümü açılması için çalışmalar yapıldığını ifade eden Altepe, 'Bu merkezimize 90 milyonluk bir ilave yapılıyor. Bunun 60 milyon lirası TÜBİTAK, geri kalan kısım da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından karşılanıyor. Yani şuan ki 30 milyon değerindeki merkezimiz 120 milyonluk bir merkez haline gelecek ve Dünyanın en iddialı merkezi olacak. Artık burada uzay, havacılık ve astronomi üzerine tüm bilimler olacak. Biz bu kadarını yaptıktan sonra devletimizde destek veriyorö diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa ?başımıza İcat Çıkaracaklar? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement