Bursa - Hdp'li Baluken: Rize'deki Açıklama Saray Darbesinin İtirafı - Son Dakika
Güncel

Bursa - Hdp'li Baluken: Rize'deki Açıklama Saray Darbesinin İtirafı

Bursa - Hdp\'li Baluken: Rize\'deki Açıklama Saray Darbesinin İtirafı

Hdp'li Baluken: Rize'deki açıklama saray darbesinin itirafı HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, 7 Haziran'dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi sürece müdahalede bulunduğunu ve bunu da bir darbe, vesayet anlayışı olarak tanımladıklarını söyledi.

16.08.2015 21:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp'li Baluken: Rize'deki açıklama saray darbesinin itirafı

HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, 7 Haziran'dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi sürece müdahalede bulunduğunu ve bunu da bir darbe, vesayet anlayışı olarak tanımladıklarını söyledi. Baluken, "O günden bugüne kadar da Cumhurbaşkanı Erdoğan söylemlerimizi doğrulayacak bir pratikle bu darbe ve vesayet anlayışının ısrarı içinde olacağını bütün Türkiye kamuoyuna, bütün dünya kamuoyuna bugün itibariyle göstermiştir. Dün Rize'de yapmış olduğu açıklama, açık bir şekilde bu saray darbesinin itirafı niteliğindedir" dedi.

Atalay Salonu'nda düzenlenen 'Bursa Barışı Konuşuyor' adı verilen toplantı öncesi HDP İl Binası'nda Bursa Milletvekili Asiye Kolçak ve İl Başkanı Yüksel Akgün ile basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkan Vekili Baluken, gündemdeki konuları değerlendirdi. Cenazelerin kalktığı, her gün genç bedenlerin toprağa verildiği, annelerin ağladığı çok ağır bir siyasi tablo ile karşı karşıya kalındığını belirten Baluken, şöyle dedi:

"Bu dönemde savaş sürecinden rahatsız olan tüm kesimlerin bir araya gelerek, yapmış olduğu bütün çalışmaları Bursa halkıyla paylaşmak istedik. Topyekun bir savaş konseptiyle karşı karşıyayız. Bir topyekun barış direnişi partimiz tarafından Türkiye'nin dört bir tarafında, çok örgütlü bir şekilde hayata geçirilmiş durumda. Bugünkü ziyaretimizi Bursa'ya bu amaçla yaptık. Bursa'dan çok güçlü barış mesajlarını iletmeye çalışacağız."

Topyekun savaş konseptinin 30 Ekim 2014 tarihinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu ile beraber hayata geçirildiğini öne süren Baluken, o tarihte yapılan toplantının 10.5 saat sürerek, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun Milli Güvenlik Kurulu toplantısı olduğunu ifade etti.

İdris Baluken, o dönemde 'Çözüm sürecini' boşa çıkarmaya çalışan söylemlerin hükümet ve devlet yetkilileri tarafından dillendirilmeye ve bu konuda hükümetin farklı bir arayış içerisinde olduğunu bütün halklara hissettirmeye yönelik adeta bir psikolojik kampanya başlatıldığını iddia etti. Baluken, şöyle konuştu:

"Dönüp baktığımızda, 'Çözüm yoktur. Taraf yoktur. Masa yoktur. Mutabakat yoktur. İzleme heyeti yanlıştır. Kürt sorunu yoktur' söylemlerinin tamamının tesadüfi kullanılmış cümleler değil, Milli Güvenlik Kurulu'nda alınmış olan bu topyekun savaş konseptini hayata geçirmek için bilinçli olarak devreye konmuş olan politikaların birer işareti olarak değerlendirildiğini çok rahatlıkla ifade edebiliriz. Seçim öncesinde adeta topyekun savaş konseptinin fragmanını izledik. 7 Haziran seçimi ile beraber AKP hükümeti çok kanlı bir savaş filmini Milli Güvenlik Kurulu'nda senaryosu hazırlanmış bir şekilde şu an da bütün ülkemizin, bütün halklarımızın gündemine getirmiş durumdadır."

"SARAY DARBESİ VE TOPYEKUN SAVAŞ KONSEPTİNE MECBUR VE MAHKUM DEĞİLİZ"

HDP olarak 7 Haziran'dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi sürece müdahalede bulunduğunu ve bunu da bir darbe, vesayet anlayışı olarak tanımladıklarını söyleyen İdris Baluken, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize'de yapmış olduğu açıklama, açık bir şekilde 'Saray darbesinin itirafı' niteliğindedir. Türkiye'de fiili olarak yönetiminin değiştiğini, 7 Haziran seçiminde ortaya çıkan iradeyi esas almadığını söylemek, bu konuda bu fiili darbe sürecini meşrulaştıracak anayasal bir takım düzenlemeleri talep etmek, 8 Haziran'dan itibaren HDP'nin söylemiş olduğu 'saray darbesi' söyleminin ne kadar haklı olduğunu üzülerek belirtiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu 'Saray darbesini' topyekun bir tavsiye konseptiyle beraber, çatışma, kaos ve savaş gündemi üzerinden belli ki şimdi, Türkiye halklarına dayatmaya çalışmaktadır. 7 Haziran'da halktan alamadığı onayı, savaş, çatışma, kaos, kan, korkuyla yeniden halklarımızın önüne getirme ve zorla kendi darbe pratiğini meşrulaştırma arayışı içerisindedir. Bütün darbeciler, darbeyi yaptıktan sonra kendi pozisyonlarını meşrulaştırmak için fiili olarak bir anayasal düzenleme isterler. Erdoğan, Rize'de yaptığı konuşma itibariyle darbenin yarım kalan olan, anayasal meşruiyet ayağını da hayata geçirmek isteğini ve böylesi bir planlama içerisinde olduğunu açık bir şekilde bütün Türkiye kamuoyuna göstermiştir. Bunun kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Ne bu saray darbesine mecburuz, mahkumuz, ne de bize dayatılan topyekun bu tavsiye, savaş konseptine mecbur ve mahkum değiliz."

HDP'li Baluken, "Ülke üzerinde hiçbir operasyona, ameliyata izin vermem" diyen bir kişi ve onun temsil ettiği anlayışın bugün ülkeyi ameliyat masasına yatırdığını, hükümetin 'İŞİD kılıfı' adı altında HDP, devrimci, demokratik dinamiklere yönelik tamamen sindirme operasyonu başlattığını iddia etti. Milletvekili İdris Baluken, "Kandil'e yönelik yapılan hava operasyonları da İŞİD barbar çetesini rahatlatma operasyonlarıdır. Kobani, Rojava'da sıkışan İŞİD çetesinin rahatlamaya ihtiyacı vardı" dedi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Işıl ARSLAN-Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa - Hdp'li Baluken: Rize'deki Açıklama Saray Darbesinin İtirafı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement