Bursa İznik ?böcek Ayazması?ndaki Bin 400 Yıllık Mermer Plaka Çalındı - Son Dakika
Güncel

Bursa İznik ?böcek Ayazması?ndaki Bin 400 Yıllık Mermer Plaka Çalındı

Bursa İznik ?böcek Ayazması?ndaki Bin 400 Yıllık Mermer Plaka Çalındı

İznik 'Böcek Ayazması'ndaki bin 400 yıllık mermer plaka çalındı BURSA'nın İznik İlçesi'nde bulunan ve yapılacak arkeolojik çalışmayla Hıristiyanlık için öneminin ortaya çıkması beklenen, vatandaşların 'Böcek Ayazması' olarak adlandırdığı vaftizhanenin girişindeki mermer plakası çalındı.

15.01.2015 17:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İznik 'Böcek Ayazması'ndaki bin 400 yıllık mermer plaka çalındı

BURSA'nın İznik İlçesi'nde bulunan ve yapılacak arkeolojik çalışmayla Hıristiyanlık için öneminin ortaya çıkması beklenen, vatandaşların 'Böcek Ayazması' olarak adlandırdığı vaftizhanenin girişindeki mermer plakası çalındı.

İznik ilçe merkezinde bulunan ve yaklaşık 2 yıldır arkeolojik araştırma için kamulaştırma yapılması beklenen vaftizhanenin kalıntıları tahrip edildi. Girişinde yer alan 80 santimetre yüksekliğinde, 40 santimetre genişliğinde, 15 santimetre kalınlığındaki mermer plaka, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinden de çalındığı duyurulan mermer plakanın üzerinde, iç içe geçmiş kabartma motif ve bu motifin üzerinde ise bir rozet deseni bulunuyordu. Bu plakanın bir benzeri ayazmanın içindeki nişin yanında da yeralıyor.

Bizans İmparatorluğu'nun Hıristiyanlığı kabul ettiği 1'inci ve şu anki İncil'in kabul edildiği 7'nci konsilin toplandığı merkez olan İznik'in Yakup Çelebi Sokağı'nda bulunan ve M.S. 6'ncı yüzyılda yapılan, 11 basamaklı bir merdivenden inilen Böcek Ayazma ve yaklaşık 40 metre uzaklıkta kalıntı halinde yer alan Koimesis Kilisesi'nin ortaya çıkarılması halinde, ilçenin Hıristiyanlar için bir hac merkezi olabileceği vurgulanmıştı. Arkeologların açıklamasının ardından Bursa Valiliği bu konuda teknik bir çalışma başlatmıştı.

EFES'TEN DAHA ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Hıristiyanlıkta ayazmaların hiçbir zaman tek başlarına yer almadığını belirten Uludağ Üniversitesi'nde görevli arkeologlar, "Tarihi kaynaklar incelendiğinde, ayazma aynı zamanda vaftizhane olarak kullanılmış. Vaftizhane olarak kullanıldığına göre bunun yaklaşık 40 metre uzaklığındaki Koimesis Kilisesi'nin bir bölümü olduğunu düşünüyoruz. Kaynaklara göre Bizans İmparatorluğu'nun önemli şahsiyetlerinden birisi olan I. Theodoros Laskaris'in de mezarının bu kilisede olduğunu biliyoruz. Bunlar üst üste geldiği zaman burada sorulması gereken soru şu: Acaba burası bir şehitlik miydi? Bu iki tarihi eserin ortaya çıkarılması halinde Efes kentindeki Meryem Ana'dan daha önemli bir merkez olacağı sanılıyor. Çünkü tarihi kaynaklara göre bu kalıntılar aynı zamanda Hıristiyanlık dininde önemli şehitliklerden biri. Bu şehitliklerden biri Kudüst'te, diğeri İtalya'da. Hıristiyanların hacı olmaları için mutlaka uğramaları gereken bir merkez. Kazıp ortaya çıkardığımız zaman İznik'e yılda en az 10- 15 milyon turist gelir" dediler.

İZNİK BELEDİYE BAŞKANI SARGIN: ÇOK ÜZÜLDÜK

Ayazmanın tahrip edilerek, mermer plakanın çalınmasından dolayı çok üzüldüklerini söyleyen İznik İlçe Belediye Başkanı Ak Partili Osman Sargın, 'Tahrip edilen Böcek Ayazmasının görüntüsü bizi çok üzdü. Vatandaşlarımız biraz daha hassas olmalıdır. Tarihimize sahip çıkalım. Adım adım turizm kenti olma yolunda ilerlerken bu görüntüler yüreğimizi acıttı" dedi.

Çalınan mermer plakanın bulunması için İznik Cumhuriyet Savcılğı soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Mehmet BULDU/ İZNİK (Bursa),(DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa İznik ?böcek Ayazması?ndaki Bin 400 Yıllık Mermer Plaka Çalındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement