Bursa Minyatür ve Gravürleri Kitap Oldu - Son Dakika
Güncel

Bursa Minyatür ve Gravürleri Kitap Oldu

Bursa Minyatür ve Gravürleri Kitap Oldu

Bursa’nın 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik hayatının resmedildiği ‘Fotoğraftan Önce Bursa Gravürler ve Minyatürler‘ kitabı yayımlandı.

25.08.2015 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik hayatının resmedildiği 'Fotoğraftan Önce Bursa Gravürler ve Minyatürler' kitabı yayımlandı.

Bursa Valiliği tarafından hazırlanan 'Fotoğraftan Önce Bursa Gravürler ve Minyatürler' kitabı, Doburca Sosyal Tesisleri'nde tanıtıldı. Kitap tanıtımına Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,, eserin yazarı Nezaket Özdemir ve çok sayıda davetli katıldı. 3 yılda iki ciltlik bu kitabı hazırladığını belirten Nezaket Özdemir, " Gravürün teknik olarak Çinliler tarafından kullanıldığını biliyoruz. Minyatür ise 8. asırdan itibaren Uygur Türklerinin kullandığı bir resim tekniğidir. Kitabımızın temeli, 15. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında Bursa'da hüküm sürmüş 6 padişahımız ve diğer mensuplarıyla Bursa manzaralarının minyatür ve gravürlerinin bir araya geldiği bir katalogdur. Katalogdaki eserlerin bir kısmı daha önce bazı eserlerde yayınlanmış, ancak kaynağı belirtilmemiştir. Biz çalışmamız sırasında bu katalogda yer alan eserin orijinal kaynağına ulaşıp, ayrıntılı biyografi yazmaya özen gösterdik" dedi.

Özdemir, gravürlerin yurtdışından birçok yerden temin edilmesinde büyük emeği olan Pırlant Saat'in sahibi Hayrettin Akpınar'a teşekkür etti.

Eserden dolayı yazar Nezaket Özdemir'i tebrik eden Vali Münir Karaloğlu, "Yapıldığı dönemdeki sosyal hayat, yaşanılan mekan ve şehirlerin planları eserlerde yer alıyor. Bugün İznik ilçemiz kaybolsa bu minyatürlere bakarak İznik'i yeniden inşa edebiliriz. Eser bu yüzden tarih açısından çok büyük önem taşıyor. Görüyoruz ki çalışmada ciddi bir emek var, emeğinden dolayı başta hocamızı tebrik ediyorum. 'Fotoğraftan önce Bursa Minyatür ve Gravür ' kitabımızı Bursa'mızın tarihine, kültürüne ve sanatına ışık tutması bakımından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Eseri çok beğendiğini ve Bursa adına faydalı olacağını belirten Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, "Bursa'mızın orijinal bilgi ve görüntülerini içeren, uzun yıllar boyunca ve büyük fedakarlıklarla hazırlanan bu eser her Bursalının elinin altında bulunması gereken bir eserdir. Benim de bu orijinal eserin üzerinde çalışmalarım olacaktır. Elimizde olmayan, bilmediğimiz, ancak gerçek olaylar yer alıyor. Zamanında Bursa'ya dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların yapmış olduğu minyatür ve gravürler Bursa'nın o günlerini en güzel ve doğru şekilde anlatıyor" diye konuştu.

Özdemir, Vali Karaloğlu ve Başkan Altepe'ye imzaladığı eserini hediye etti. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bursa Minyatür ve Gravürleri Kitap Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement