Bursa'nın "Dağ İlçeleri" Kültür Turizmine Kazandırılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Bursa'nın "Dağ İlçeleri" Kültür Turizmine Kazandırılacak

Bursa\'nın "Dağ İlçeleri" Kültür Turizmine Kazandırılacak

Bursa'da Harmancık ve Keles'te kültür turizmine yönelik çalışmalar için başlatıldı.

23.01.2014 13:35  Güncelleme: 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın "dağ ilçeleri" olarak adlandırılan Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Keles'in, kültür turizminin uğrak noktalarından biri haline getirilmesi amacıyla Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının desteğiyle Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından yürütülen "Bursa'nın Dağ İlçelerinin Tarihi ve Kültürel Mirası Envanteri Projesi" tanıtıldı.

Projeyi hazırlayan UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektörlükte yapılan toplantıda, Bursa'nın, en zengin illerden biri olmasına rağmen dağ ilçelerinin ekonomi ve istihdam alanında ihmal edildiğini ve hak ettiği değeri henüz bulamadığını savundu.

Bölgedeki kültür varlıklarının tanıtılması bakımından küçük ama öncü bir adım attıklarını belirten Şahin, bundan sonra gerçekleştirilecek çalışmalara ilham kaynağı olabilecek projenin, İznik dahil diğer ilçeler için teşvik edici bir ilk adım olmasını ümit ettiklerini dile getirerek, "Turizm alternatifleri içinde yer alan kültür turizmi konusunda Bursa'nın hak ettiği oranda tanıtılabilmesi ve turizm pastasından yeterli payı alabilmesi için öncelikle sahip olduğu büyük kültür mirasının tanıtılması gerekmektedir. Böylelikle Bursa sadece yıldızlı otelleri, kış turizmi alternatifleriyle değil, kültür turizmiyle de ön plana çıkarılacaktır" dedi.

Tanıtım kitabı ve broşürler bastırıldı

Proje çerçevesinde "Bursa'nın Dağ İlçelerinin Tarihi ve Kültürel Mirası Envanteri" başlıklı tanıtım kitabı yayımladıklarını ve broşürler bastırdıklarını bildiren Şahin, bunların, 2006 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle UÜ adına kendi başkanlığında yürütülen "Bursa ve İlçelerinde Kültür Envanteri" başlıklı yüzey araştırmalarının ürünü olduğunu söyledi.

Şahin, bu araştırmalar sırasında Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve UÜ Bilimsel Araştırmalar Proje Biriminden destek aldıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu tanıtım kitabı ve her bir ilçe için oluşturulmuş olan broşürler, Türkçe ve İngilizce hazırlanmıştır. Türkçe tanıtım kitabından 3 bin, İngilizce tanıtım kitabından 2 bin, broşürlerden ise 10 bin adet basılmış olup daha fazla sayıda ve kalitede baskı için belediyelerden destek alacağımızı ümit ediyoruz. Bu kitap, Büyükşehir Belediyesine bağlı Bursa Araştırmaları Merkezine, yayımlanmak üzere teslim edilen ve çok kısa bir zamanda yayımlanacağını ümit ettiğimiz asıl kitabın tanıtımına yöneliktir. Tüm bu çalışmaların asıl hedef kitlesi halktır. Bilimin halkla paylaşılmadıkça bir anlam ifade etmeyeceği ve bilginin paylaşıldıkça çoğalacağı bilincini her zaman taşımaktayız."

Proje kapsamında, "www.olymposarastirmalari.com" adresli web sitesi oluşturulduğuna da değinen Şahin, 30 Ocak-2 Şubat'ta düzenlenecek "Emitt- Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı"na katılım sağlanacağını, UÜ Rektörlüğünde 4- 14 Mart'ta "Olympos'tan Uludağ'a Esintiler" fotoğraf sergisinin açılacağını, 8-11 Mayıs'ta "Uluslararası Mysia Olympos'u (Uludağ) Araştırmaları Çalıştayı"nın düzenleneceğini, 4 ilçeye dokunmatik ekranlı kiosklar yerleştirileceğini ve yöredeki çocuklara yönelik "çocuk atölyesi ve mihmandarlık eğitimi"ne ağırlık verileceğini anlattı.

"Bu, dağlık bölgenin kaderini bir ölçüde değiştirir"

Şahin, bir soru üzerine, dağ ilçelerinin kültür turizmi bakımından büyük potansiyele sahip olmasına rağmen bölgeye giden turist miktarının yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

Bölgenin göç verdiğine işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

"Çok büyük oranda göç veriyor ve bu yaptığımız alan çalışmalarında boşalan köyler gördük. Tabii ki göçü durdurma veya geri çevirmek gibi bir iddiamız yok. Sadece bir miktar durdurabilirsek orada bir istihdam yaratmak için bir vesile olabilirsek bu bile büyük bir katma değerdir. Kültür turizmi açısından çok büyük bir potansiyele sahip ama bugüne kadar ihmal edilmiş bir bölge. Belki bu projeyle bir adım atılmış olacak. Devam ettirilebilirse sürekliliği sağlanabilirse istihdam da yaratmak üzere orada turistlerin konaklaması ve yerel yemekler yemelerine yönelik çok güzel yatırımlar yapılabilir ve bu, dağlık bölgenin kaderini bir ölçüde değiştirir diye düşünüyoruz."

Toplantıya, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Öğünç, Büyükorhan Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen ve BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bursa'nın 'Dağ İlçeleri' Kültür Turizmine Kazandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.


Advertisement